Oriol Bota: "Tots i totes podem fer petites grans accions quotidianes contra la soledat no desitjada"
Comparteix
Torna la campanya 'Cafè Solidari', de Sant Joan de Déu, per fer visible l'augment de situacions de solitud no desitjada i aconseguir fons per acompanyar les persones soles.
Fa un any que l'Obra Social de Sant Joan de Déu va posar en marxa 'Cafè Solidari' i ara recupera la iniciativa per insistir en la necessitat de no tancar els ulls davant les moltes persones obligades a viure en situació de soledat. A més, la campanya torna amb l'empenta d'haver estat guardonada amb el Premi de Comunicació Montserrat Roig, que atorga l'Ajuntament de Barcelona.
"A Sant Joan de Déu ens agrada engegar projectes que siguin transformadors i que posin les cures al centre de tot i, quan ho fem, ho fem amb una mirada llarga i constant amb l'objectiu de construir entre tots i totes un espai i un entorn que ens ajudi, en aquest cas, a revertir aquesta soledat no desitjada", explica el director de l'Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota. Aconseguir una transformació i reduir les situacions de solitud no s'aconsegueix d'un dia per l'altre i és per això que Bota parla de "mirada llarga i constant".
Així, torna la campanya i tornen les accions que volen involucrar la ciutadania en la causa. "Crear una campanya és relativament fàcil, generar un canvi i aconseguir que la gent es mobilitzi ja no ho és tant i això sempre requereix paciència i molta convicció que és possible aquest canvi", insisteix Bota. Argumenta que a Sant Joan de Déu hi ha el convenciment que abordar la soledat no desitjada no només és necessari, sinó que "és urgent i és responsabilitat de tots i totes". "No podem mirar a una altra banda, ni com a institució que cuida les persones més vulnerables, ni com a societat", planteja.
La soledat no desitjada es considera una nova pandèmia silenciosa i la pot patir tothom. Se sap que les persones joves es troben entre les més afectades, així com les que estan vivint alguna situació de vulnerabilitat. 'Cafè Solidari' busca sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania i, alhora, obtenir fons per finançar projectes que ajudin a millorar la vida de les persones ateses als centres de Sant Joan de Déu.
El director de l'Obra Social Sant Joan de Déu valora molt positivament la campanya de l'any passat: "Vam veure que la rebuda era molt positiva, que obteníem complicitats per crear aquesta campanya, que estaven molt receptives i que hi va haver moltes persones, mitjans, entitats i empreses que van creure en la causa i en la campanya". També destaca l'esperit de la campanya de comunicació, Premi de Comunicació Montserrat Roig.
"És una campanya amb molta ànima i a Sant Joan de Déu és com ens agrada fer les coses: amb ànima i amb cura. Parlem de persones, de vulnerabilitat i de soledat i, aquí, o hi poses l'ànima o no te'n surts, perquè les bones campanyes també s'ensumen i se senten i o hi poses ànima o no traspasses aquella barrera inviable que fa que la gent connecti amb el que estàs explicant".
Amb motiu del #CafèSolidariSJD,
— Solidaritat Sant Joan de Déu (@solidaritatSJD) October 19, 2023
23/10 al 27/10
10h - 14h i 15h - 18h. Divendres 10h - 14h
Puiggarí 5-7
Vine, i si fas una compra solidària, et convidarem a un cafè ! pic.twitter.com/K4w3EX1rmG
L'espot protagonitzat per l'actriu Cristina Genebat, l'acció del carrer, els sobres de sucre amb una frase que porta a voler trencar la soledat no desitjada de tothom... Es recuperen tots aquests elements de l'any passat. "Cada cop ens sentim més sols i soles i això és un fracàs de tothom, per tant, és feina de tots trencar-ho", reitera Bota, que creu que la campanya funciona i funcionarà cada cop millor, perquè la soledat és universal i no té edat, ni gènere, ni estat econòmic o social.
"Tots i totes podem fer petites grans accions quotidianes contra la soledat no desitjada", diu Bota. 'Cafè solidari' proposa saludar la veïna, pujar-li la compra, demanar-li a un veí si necessita res o generar espais per compartir a l'edifici on es viu, al carrer o al barri.
El 20 d'octubre es va fer una acció de carrer a la plaça Universitat, a Barcelona, en la qual es va convidar tothom a seure, prendre un cafè i conversar amb persones desconegudes. El mateix divendres, alguns bars i cafeteries van dedicar la facturació dels cafès del dia a Sant Joan de Déu. Altres Establiments faran aquesta acció altres dies des d'ara fins al 29 d'octubre. També es proposa organitzar un cafè solidari a la feina o a casa per recollir fons o comprar la tassa o altres productes solidaris de l'entitat.
Afegeix un nou comentari