‘Papers per a tothom’, la campanya que defensa les persones migrades davant la Covid-19

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Un jornaler sense papers treballa en el camp. Font: Casa Nostra Casa Vostra
Un jornaler sense papers treballa en el camp. Font: Casa Nostra Casa Vostra
En Karim treballa en un supermercat i porta 10 anys sense permís de residència. Font: Casa Nostra Casa Vostra
En Karim treballa en un supermercat i porta 10 anys sense permís de residència. Font: Casa Nostra Casa Vostra

‘Papers per a tothom’, la campanya que defensa les persones migrades davant la Covid-19

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Més de 900 organitzacions socials demanen que ningú es quedi enrere i garantir els mateixos drets per a tothom.

Més de 900 organitzacions socials a tot l’Estat han demanat la regularització permanent i sense condicions de totes les persones migrades i refugiades davant l’emergència sanitària. Sota la campanya #RegularizaciónYa, han reclamat que ningú es quedi enrere en la crisi del coronavirus on persones immigrants d’origen divers estan sent essencials en l’atenció de l’emergència per la Covid-19. Des d’una carta enviada al Govern espanyol, indiquen que gairebé 600.000 persones es troben actualment en situació administrativa irregular.

En aquesta línia, la iniciativa ‘Casa Nostra Casa Vostra’, s’ha sumat a la reivindicació amb la campanya ‘Perquè ningú no es quedi enrere: papers per a tothom’, una acció de sensibilització que pretén que les persones migrades puguin obtenir els papers. “Són veïns i veïnes que ja viuen als nostres pobles i ciutats i que per no tenir papers no podran afrontar la crisi social i econòmica que vindrà en igualtat de condicions”, han constatat des de l’entitat.

‘Casa Nostra Casa Vostra’ afirma que moltes d’aquestes persones sense papers no poden treballar i tenen un futur inestable. La por a ser identificades pel carrer, no poder anar a l’escola o patir per si el sistema sanitari els donarà atenció són algunes de les angoixes que pateixen. A més, el fet de no tenir papers els impedeix poder tenir un permís de residència i treball, per la qual cosa llogar un pis es converteix en una quimera.

És possible regularitzar les persones sense persones en el context actual?

Segons l’entitat d’acollida, sí que és possible i no caldria cap reforma de l’actual Llei d’estrangeria per poder-ho fer. Des de ‘Casa Nostra Casa Vostra’ han valorat la llei com a injusta i han recordat que n’hi hauria prou amb aplicar l’article 127 de la llei, que estipula la possibilitat d’emprendre una regularització extraordinària “quan es donin raons d’interès públic o de seguretat nacional”.

Persones sense papers en lluita contra el coronavirus

Les entitats antirracistes i de lluita pels drets de les persones denuncien les precàries condicions laborals, la desprotecció i l’explotació en la qual viuen les persones migrades, moltes en àmbits essencials per a la societat. Des de la confecció de mascaretes al barri del Raval a Barcelona, fins als mercats de diferents municipis, passant per supermercats 24 hores o en hospitals i centres sanitaris, són diverses les feines que han fet per contribuir en la lluita contra l’epidèmia.

Afegeix un comentari nou