"Per Sant Jordi vull un llibre més fàcil d'entendre"

Colectic
Una persona llegint Font: Imatge cedida per Fundació el Maresme
Imatge cedida per Fundació el Maresme

"Per Sant Jordi vull un llibre més fàcil d'entendre"

Colectic

Resum: 

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, reclama a l'administració pública i el sector cultural que fomentin l’accessibilitat cognitiva adaptant els llibres i textos amb el mètode de la lectura fàcil.

"Saps que hi ha persones que no podem llegir molts dels llibres que es venen a les botigues? Això passa perquè tenen paraules molt difícils d’entendre. El nostre dret a la cultura i a accedir a la informació no es compleix si no podem entendre la major part dels llibres i documents". Així comença el manifest de Dincat, representant de les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, que reclama a l'administració pública i al sector cultural que recordin la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva adaptant els llibres i textos per fer un Sant Jordi més inclusiu.

Per tal d'aconseguir-ho proposen "un món més fàcil d'entendre" mitjançant la lectura fàcil (LF), un mètode de creació, adaptació i validació de documents per facilitar la lectura i la comprensió. En concret, el sector demana que s’escriguin més llibres amb aquest mètode, també per a persones adultes ja que la majoria són infantils. A més, volen que siguin més fàcils de trobar a les biblioteques i llibreries, que estiguin adaptats per persones formades en aquest mètode, i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format.

A més, demanen que també s’utilitzi aquest mètode en documents de l’administració, formularis, webs, lleis i receptes mèdiques. "Si el món és més fàcil d’entendre les persones amb discapacitat intel·lectual podrem participar més a la societat, podrem anar als llocs sense dependre d’altres persones, i podrem llegir molts llibres", afirmen.

Segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, malgrat ser el segon país amb més llibres publicats en LF, el 2020 només es van publicar 25 títols en aquest format.

Entitats com Aura Fundació o Associació Talma s'han adherit a la campanya amb vídeos en què les persones protagonistes exposen les demandes. "Per Sant Jordi vull un llibre més fàcil d'entendre", diuen la Maite i la Vanessa. El Robert afegeix: "La gent pensa que no sé llegir però en sé i m’agrada".

Afegeix un comentari nou