Persones famoses i anònimes fan trucades per promoure les donacions de sang

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Els punts de donació de sang dels hospitals, com aquest de l'Hospital de Bellvitge, no tancaran durant l'estiu. Font: Banc de Sang i Teixits
Els punts de donació de sang dels hospitals, com aquest de l'Hospital de Bellvitge, no tancaran durant l'estiu. Font: Banc de Sang i Teixits
De donar sang se'n surt amb una bossa com aquesta, ideal per a les passejades d'estiu. Font: Banc de Sang i Teixits
De donar sang se'n surt amb una bossa com aquesta, ideal per a les passejades d'estiu. Font: Banc de Sang i Teixits

Persones famoses i anònimes fan trucades per promoure les donacions de sang

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La represa de la normalitat de les vacances d’estiu fa preveure una reducció important de les reserves sanguínies.

Coincidint amb l’inici de juliol, la seu central del Banc de Sang i Teixits, al Poblenou de Barcelona, es convertirà durant una setmana en un centre de trucades per aconseguir augmentar les reserves de sang. Cares conegudes com Ruth Jiménez, Ares Teixidó i el Màgic Andreu trucaran donants per agrair-los el seu gest altruista i perquè s’animin a donar sang o plasma abans de marxar de vacances.

Així, la campanya d’estiu ‘Viu i fes viure’ involucra aquest cop persones famoses i també convida les persones anònimes a anar a fer trucades. D’aquesta manera, si algú no pot donar sang, per qüestions de salut o d’edat, podrà col·laborar-hi d’una altra manera: animant altra gent a donar-ne. Per participar-hi cal apuntar-se i es pot triar dia i hora: del 4 al 8 de juliol i de 18 a 20h.

Les persones voluntàries podran conèixer el Banc de Sang per dins, conviuran amb l'equip i podran visitar el magatzem on hi ha la sang de tot Catalunya. "És la primera vegada que reunim donants implicats, receptors i persones reconegudes. Significa que tots sumem. Sense donar també podem ajudar", subratlla una portaveu de l'entitat. I hi afegeix que "les persones que no donen, però volen ajudar, també són imprescindibles".

Aquest estiu, la represa de la normalitat i dels viatges, després de dos anys de pandèmia, fan preveure un descens de les donacions d’un 30% durant les properes setmanes. Es té la sensació que la davallada serà més important que els últims anys. Per això, entre el 4 i el 8 de juliol, la seu del Banc de Sang i Teixits es transforma en un centre de trucades amb persones conegudes i anònimes.

Durant els primers mesos de l’any, el ritme de donacions ha estat bo, però no es pot abaixar la guàrdia perquè entre juliol i agost caldran 40.000 donacions per donar resposta als tractaments de les persones hospitalitzades o amb malalties cròniques, avança el director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras.

A l’agost les donacions baixen fins a un 30%, però aquest any ja estem patint una disminució des de Sant Joan. És la primera temporada estiuenca sense restriccions i la gent té ganes de viatjar”, planteja Contreras.

Qui pot donar sang?

La proposta és anar a donar sang abans de marxar de vacances, però també es reforcen les col·lectes a municipis turístics com Cambrils, Vielha i Blanes. Durant tot l’estiu es mantenen obertes les sales de donació dels principals hospitals i s’organitzaran uns quatre-cents espais de donació a tot Catalunya.

Qui pot donar sang? Doncs tothom que tingui bona salut, amb una edat entre 18 i 70 anys, que pesi com a mínim cinquanta quilos i que no estigui embarassada. Al web es poden consultar els llocs més proper on donar sang. Tot i que més de 10.600 persones han donat sang per primer cop aquest any, des del Banc de Sang insisteixen que tothom que pugui ho faci perquè els hospitals puguin treballar amb tranquil·litat durant juliol i agost.

Afegeix un comentari nou