Pinzells i pintura per a la l’acció social

Autor/a: 
Dani Gallart
La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva i innovadora. Font: Glòria Solans Font: Font: Glòria Solans.
La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva i innovadora. Font: Glòria Solans
El 95% de la recollida es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments. Font: Rafael Coelho. Font: Font: Rafael Coelho.
El 95% de la recollida es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments. Font: Rafael Coelho.

Pinzells i pintura per a la l’acció social

Autor/a: 
Dani Gallart

Resum: 

Els i les joves de l’Institut Escola del Prat participen en l’elaboració d’un mural col·lectiu a la seu de la Fundació Espigoladors, al barri de Sant Cosme.

La Fundació Espigoladors, en col·laboració amb els i les joves de 4t d’ESO de l’Institut Escola del Prat, estan duent a terme aquest mes d’octubre una activitat que combina reflexió i debat sobre el malbaratament i l’aprofitament dels aliments, juntament amb una activitat d’expressió artística.

Aquest projecte conclourà amb la creació d’un mural col·lectiu a la paret de les oficines d’Espigoladors. L’objectiu del projecte és sensibilitzar l’alumnat sobre aquest repte i involucrar-lo en una acció que els permeti dir la seva i fer-los partícips de la divulgació d’aquesta problemàtica social i ambiental.

Tanmateix, es vol transmetre el valor i potencial de la creació i les eines artístiques com un mitjà d’expressió i transformació social, que pot tenir un alt impacte al nostre entorn.

Murals contra el malbaratament

L’activitat començarà amb una primera sessió dedicada a la reflexió sobre el malbaratament alimentari i la cultura de l’aprofitament, amb l’objectiu que el jovent sigui partícip d’aquest repte, involucrant-lo en la recerca de solucions creatives i col·lectives per fer-hi front.

Seguidament, es realitzarà una sessió on, mitjançant diverses eines i metodologies artístiques, els i les joves expressaran les seves inquietuds i missatges al voltant del tema. Per aquesta sessió, es comptarà amb l’Eli i la Gina, dues il·lustradores i muralistes professionals hi seran presents en tot el procés de creació.

D’aquesta sessió en sortiran els esbossos i missatges que l’alumnat vulgui transmetre al mural. Aquests, es presentaran a tot l’equip d’Espigoladors, per tal de decidir col·lectivament quin missatge i dibuix es vol fer lluir a la paret de les oficines, ja que quedarà ben visible de cara al barri.

El dimarts 15 d’octubre es el dia en què es pinta el mural al local d’Espigoladors, al carrer Riu d’Anoia amb el carrer Riu Xúquer, juntament amb les dues il·lustradores i l’equip de projectes d’Espigoladors.

Espigoladors, empresa social contra el malbaratament alimentari

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’activitat d’espigolar.

Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.

La major part d’aquesta recollida, un 95%, es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació vulnerable. La part restant, un 5%, es transforma en conserves 100% naturals i artesanals com melmelades, cremes, compotes i patés que elaboren al seu obrador sota la marca es im-perfect, la primera marca d’aliments de l’Estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris.

Alhora, l’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment del mateix barri i municipi.

La sensibilització i el desenvolupament de projectes vinculats amb el malbaratament alimentari és un altre dels pilars fonamentals d’Espigoladors, que imparteix tallers educatius a escoles i instituts i tallers de sensibilització i de cuina d’aprofitament a entitats socials, desenvolupa projectes d’ApS i campanyes per a municipis, i organitza activitats de responsabilitat social corporativa (RSC).

Afegeix un comentari nou