Presentació del llibre “Els Centres d’Esplai, ara i aquí”

Presentació del llibre “Els Centres d’Esplai, ara i aquí”

Resum: 

La Fundació Catalana de l’Esplai presenta un llibre per ajudar a “posar al dia” els esplais catalans. “Els Centres d’Esplai, ara i aquí” planteja 10 reptes i les línies d’actuació

La Fundació Catalana de l’Esplai, que aplega prop de 90 entitats amb 18.000 infants i joves i 1.900 monitors, ha promogut en el darrer any un procés participatiu per revisar què fan els esplais i analitzar les necessitats educatives i socials en el moment actual. L’objectiu és proposar canvis perquè les entitats de lleure puguin donar les respostes adequades als reptes de la societat, la infància i les famílies.

Aquest treball s’ha concretat en el llibre “Els Centres d’Esplai, ara i aquí”, que la Fundació ha presentat davant la comunitat educativa, en un acte organitzat conjuntament amb la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya a Barcelona.

Entre les conclusions més rellevants s’hi assenyala la necessitat d’anar cap a uns centres d’esplai que també contemplin la seva funció social a més de la seva identitat educativa; la necessitat de treballar en xarxa amb les escoles, l’ajuntament i les entitats del barri i ampliar el ventall de destinataris, dirigint-se no només als infants i adolescents, sinó també a les famílies, a la comunitat i als mateixos monitors com a joves protagonistes d’un projecte vital.

El llibre esdevé també una aportació de la Fundació Catalana de l’Esplai a la “Convocatòria social per l’educació a Catalunya”, presentada a ESADE el mes de desembre de 2008 i que van subscriure dotzenes d’entitats, administracions públiques i organitzacions socials, entre les quals, la mateixa Fundació.

A l’acte de presentació del llibre “Els Centres d’Esplai, ara i aquí” hi han participat Raül Manzano, president de la FMRP; Carles Barba, vicepresident de la FCE, Víctor Martínez, responsable de l’Àrea d’Esplais de la FCE; i una taula rodona moderada per la periodista de Catalunya Ràdio, Gemma Bonet, en la que hi ha participat Ricard Aymerich, mestre i psicòleg i president de la FMRP del 2004 al 2009, Lola Abelló, vicepresidenta de la FAPAC, Teresa Pijoan, secretària del Consell Escolar de Catalunya i Marta Buxó, presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai.

El vicepresident de la Fundació Catalana de l’Esplai, Carles Barba, ha destacat la vigència i necessitat dels Centres d’Esplai en els moments actuals i ha explicat que el 19 de gener, la Fundació va comparèixer en el Parlament de Catalunya per demanar que en la nova llei d’infància es reconegui legalment el Centre d’Esplai que, “encara que sembli mentida, no està recollit enlloc”.

+ info: Llibre en pdf

Afegeix un comentari nou