Projecte Home alerta del risc del policonsum a Catalunya

FCVS
Imatge d'una mà amb una capsa plena de pastilles Font: Pixabay
La gran majoria de les persones ateses són poc conscients dels riscs afegits d’abusar de diverses drogues alhora.
Imatge d'una persona amb una botella d'alcohol Font: Pixabay
Els consums problemàtics de drogues es relacionen sovint amb altres addiccions sense substància com ara el joc o l'addicció al sexe.
Dos infants enganxats al telèfon mòbil Font: Pixabay
Segons un estudi de l'entitat realitzat el 2016 sobre els usos del telèfon mòbil en adolescents, el 90% disposa de smartphone abans dels 14 anys

Projecte Home alerta del risc del policonsum a Catalunya

FCVS

Resum: 

El 33,3% de les persones entrevistades reconeixen un consum problemàtic de dues o més substàncies alhora com ara la cocaïna, l’alcohol, el cànnabis o psicofàrmacs.

Projecte Home Catalunya ha donat a conèixer les dades d’atenció del 2017 que evidencien la tendència a l'alça del policonsum a Catalunya. D’una mostra de 1.300 persones entrevistades, el 33,3% reconeix un consum problemàtic de dues o més substàncies alhora. Entre els policonsumidors, es manifesta una addicció a la cocaïna en un 85% dels casos, a l’alcohol en un 71% i al cànnabis en un 25%.

La gran majoria d'aquestes persones són poc conscients dels riscs afegits d’abusar de diverses drogues alhora fent que aquests percentatges de consum reconegut creixin en fases exploratòries posteriors, evidenciant que, en molts casos, els consums es complementen o substitueixen també amb psicofàrmacs.

Les finalitats del policonsum són augmentar els efectes psicoactius, contrarestar els efectes d’una substància o reduir el malestar per no disposar de la substància preferida.

Augment de les pràctiques de risc com el ChemSex

Per altra banda, els consums problemàtics de drogues sovint es relacionen amb altres addiccions sense substància com ara el joc patològic o l’addicció al sexe, amb un increment d’aquest tipus de casos en els darrers anys a Projecte Home.

En aquest context, el ChemSex, sexe químic, ha esdevingut una de les pràctiques de risc emergents a la ciutat de Barcelona. Aquesta pràctica es defineix com l’ús intencionat i intens de diverses drogues en contextos sexuals i a Espanya s’ha detectat de forma significativa a Barcelona, Madrid i València. Aquesta pràctica s'ha estès principalment entre homes de 25 a 40 anys i és més prevalent en el col·lectiu gai, bisexual i HSH.

Des de Projecte Home han alertat que es tracta d’una acció d’alt risc de la qual convé alertar de les possibles conseqüències com ara l'increment de les infeccions de transmissió sexual per no usar preservatiu, sobredosi, addicció, deteriorament físic i mental, baix rendiment laboral, abusos o depressió.

Abús del cànnabis i les TIC en adolescents

En el cas dels adolescents atesos per Projecte Home, el 81% presenten un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb tabac i alcohol. D'aquests, s'ha detectat que la gran majoria també abusen de les TIC, principalment del telèfon mòbil i els videojocs.

L'entitat ha advertit que abusar de les TIC pot comportar aïllament social, alteracions de la son fracàs escolar, agressivitat intrafamiliar o dèficit d'habilitats de relació. Per aquest motiu, s'estan adaptant els tractaments per atendre aquestes noves addiccions així com prevenir a les escoles el risc d'abusar de les TIC a través del programa Joc de Claus.

Afegeix un comentari nou