“Quan estàs al carrer no rentes. Agafes, utilitzes i tires roba”

ABD Associació Benestar i Desenvolupament
Autor/a: 
ABD
 Font: ABD
Font: ABD

“Quan estàs al carrer no rentes. Agafes, utilitzes i tires roba”

Autor/a: 
ABD
ABD Associació Benestar i Desenvolupament

Resum: 

ABD acaba l’any amb la campanya ‘Dona Dignitat‘, per adquirir roba interior nova i productes d’higiene i de salut bàsics per a 550 dones usuàries de diferents programes i serveis de l’entitat.

T’imagines no poder disposar de productes per a la menstruació? O no tenir roba interior per a canviar-te cada dia? T’imagines no disposar d’un espai privat on canviar-te quan tens la regla? Aquest és el cas de la Noelia, la Carmen, la Montse, l’Eva o l’Emilia i de moltes de les més de 6.000 dones que vuen al carrer, segons l’INE, i que conviuen cada dia amb aquesta realitat.

Per aquest motiu, l‘Associació Benestar i Desenvolupament acaba l’any posant en marxa la campanyaDona Dignitat, que té l’objectiu d’aconseguir 8.000 euros per adquirir roba interior nova i productes d’higiene i de salut bàsics per a 550 dones usuàries de diferents programes i serveis de l’entitat que es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat.

Sigui per l’elevat preu d’aquests productes bàsics, per la impossibilitat d’obtenir-ne suficients o adequats per a totes les dones en recursos d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat o per les dificultats de rentar i tenir cura de la roba, moltes dones veuen negat el seu dret a la salut i a una higiene personal digna.

L'entitat reivindica amb aquesta acció el dret de les dones a accedir a necessitats bàsiques que els permetin tenir una vida digna i millorar la seva qualitat de vida. "Per justícia social i per dignitat", apunten.

Parlen les dones

Cinc dones expliquen en primera persona les dificultats per accedir a aquests productes bàsics i les seves estratègies per mantenir una vida digna.

Al carrer “no rentes. Agafes, utilitzes i tires la roba. I les calces també. Si estan brutes, ni rentar-les. Les tires”, explica Noelia. Una manca bestial de productes que també expressa l'Eva: “Ens falten aquestes coses tan importants per la dona i tan bàsiques com, per exemple, la roba interior. No ho podem aconseguir. Aquest és el problema. Perquè encara que em diguin: ves aquí o ves allà. Jo hi he anat però no en tenen”.

La precarietat en la que es troben les persones sense llar s'agreuja en el cas de la higiene de les persones menstruants. "Per més que estigui cobrant i en situació de sostre com ara, amb la paga que estic cobrant no arribo per comprar-me tot el que necessito per a cada mes de període”, explica la Montse. I afegeix: “Com que no en tenim, que fem? Agafo les tovalloles que utilitzem per a la dutxa i ja”.

Una situació que afecta tots els aspectes de la vida, “em feia vergonya que, potser al seure, em taqués per no anar adeqüadament”, confessa la Carmen, i que canvia radicalment quan es té accés a aquests productes. Així ho il·lustra la Emilia: “Quan puc accedir a aquests productes em sento neta, em sento bé, em sento com una persona normal. Em sento persona”.

Com col·laborar?

ABD ha habilitat una campanya de microdonacions al portal migranodearena, 'Dona dignidad' per tal de recollir fons per a la compra de productes per a la menstruació, roba interior nova i productes d'higiene personal.

Afegeix un comentari nou