Àmbit de la notícia
Social

Rosa Sensat inicia un procés obert de reflexió sobre el seu futur

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Acte de lliurament del Premi de Pedagogia i els guardons Marta Mata 2013
    Acte de lliurament del Premi de Pedagogia i els guardons Marta Mata 2013. Font: Rosa Sensat Font: Associació de Mestres Rosa Sensat
  • Trobada del moviment d'educació popular. Font: Flickr de Rosa Sensat
    L'associació vol eixamplar la base i involucrar-hi persones joves en l'ofici d'educar. Font: Rosa Sensat
  • Grups de treball a l'Associació de Mestres Rosa Sensat
    'Repensem-nos' compta amb cinc sessions que es duran a terme durant sis mesos. Font: Rosa Sensat

Des de l’associació de mestres expliquen que aquests procés ha de servir per reforçar l’entitat,  amb una raó de ser i unes fites clares.

L'Associació de Mestres Rosa Sensat engega el procés obert de reflexió 'Repensem-nos' per tal de traçar el rumb de l'entitat per als pròxims cinc anys. Des de l'associació no amaguen que aquest procés és fruit d'una crisi de participació i econòmica que s'ha agreujat amb la pandèmia. L'objectiu del projecte, que finalitzarà el mes de març de 2023, és concretar un full de ruta que orienti l'associació amb propòsits clars i accions concretes.

Des de Rosa Sensat declaren que volen que aquest procés sigui totalment obert "per la voluntat d'eixamplar la base de l'associació, involucrar-hi persones joves en l'ofici d'educar". S'estima que hi col·laborin persones sòcies i no-sòcies, vinculades al món educatiu, que tindran l'encàrrec de definir el nou perfil de Rosa Sensat amb el propòsit de dotar l'associació de sentit.

S'ha fet una crida a la participació de mestres, professionals de l'educació social, de la psicopedagogia, així com educadors i educadores de l'àmbit artístic, científic, tècnic, entre d'altres. De la mateixa manera, també s'ha demanat la col·laboració d'investigadors i investigadores, periodistes de l'educació, i altres perfils que donen suport als centres d'ensenyament des de fora.

Una reflexió que durarà sis mesos

'Repensem-nos' compta amb cinc sessions que es duran a terme durant sis mesos, culminant el mes de març de 2023.

Aquest mes de novembre ha tingut lloc la primera sessió, que ha consistit a revisar l'ideari de l'associació i fer una primera diagnosi. Ha comptat amb la participació d'una setantena de persones, algunes d'elles totalment alienes a l'entitat fins aquell moment.

La propera sessió, que es realitzarà el gener de 2023, servirà per identificar reptes, o cruïlles, que marcaran la missió a mitjà termini. Durant el mateix mes s'organitzarà una tercera sessió per dibuixar els mapes que permetin ubicar l'associació en l'entorn.

El mes de febrer s'iniciarà l'etapa estratègica, definint els camins a seguir per donar solucions als reptes i assolir objectius. Finalment, el mes de març tindrà lloc l'última sessió, en la qual es presentaran les conclusions del procés i, si escau, s'aprovarà el full de ruta.

Tres membres de la junta rectora i quatre persones voluntàries porten les regnes del grup dinamitzador de 'Repensem-nos'. Complementàriament, s'ha creat el Grup Altaveu, format per una trentena de persones vinculades directament o indirectament amb Rosa Sensat, per fer d'altaveu i amplificar els debats.

Seixanta anys vetllant per l'educació a Catalunya

L'entitat es va fundar l'any 1965 com Escola Rosa Sensat, en plena dictadura franquista, quan un grup de mestres es van organitzar per millorar la qualitat de l'educació i transformar els centres escolars. No va ser fins a l'any 1980 que s'organitza com a associació i sota el nom que encara conserva avui en dia.

En l'actualitat, compta amb més de mil socis i sòcies, mestres i professorat d'infantil, primària i secundària. Un dels seus principals compromisos és amb l'escola pública, equitativa, democràtica i de qualitat. Treballen per contribuir en la formació, la millora i l'actualització pedagògica de les persones professionals de l'ensenyament, alhora que vetllen perquè l'infant sigui el centre i protagonista de la seva educació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari