Salut i Benestar, als I Premis Antònia Adroher i Pascual
Comparteix
Ahir es van donar a conèixer les guanyadores dels I Premis Antònia Adroher que impulsen la Coordinadora d'ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya.
En total, es van concedir una vintena de guardons de narrativa i poesia per obres sobre la salut i el benestar, un dels #ODS.
Els Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar tenen un doble objectiu: la sensibilització en temes socials -per això s’ha escollit un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a tema central-, i la promoció de l’ús literari del català als centres educatius de les comarques gironines. En aquesta primera edició, hi han participat 93 alumnes -dos terços de les quals són nenes i noies- d’una quinzena de centres educatius de Salt, Fornells de la Selva, Girona i Roses. Són 93 obres de narrativa o poesia que posen el focus en diferents aspectes vinculats a la salut i el benestar, el tema proposat per a l’edició 2022. La cerimònia es va fer al teatre del Casino Llagosterenc.
Cada centre educatiu havia de seleccionar un màxim de 5 treballs per categoria i hi podien participar tant centres educatius públics, com els concertats i privats de les comarques gironines. Les persones premiades han rebut un guardó, un diploma i un val de 30 euros per bescanviar en qualsevol de les llibreries indicades. Tots els centres participants, a més, han rebut un diploma de reconeixement. Els treballs premiats es recopilaran en una publicació que es farà arribar a les persones premiades i a tots els centres participants.
El jurat del la I edició dels Premis Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar ha estat format per Maria Mercè Roca, Carles Sala i Mar Bosch, en narrativa, i per Rosa Font, Quim Espanyol i Àngels Moreno, en poesia.
Qui era l'Antònia Adroher i Pascual?
Antònia Adroher i Pascual (1913-2007) va ser una mestra i política gironina. Va estudiar a la Normal de Girona i va ser mestra a l’escola d’Ultramort (Baix Empordà). Estava afiliada a la UGT i va ser membre fundadora del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Durant la Guerra Civil, i amb 23 anys, va esdevenir la primera dona regidora de l’Ajuntament de Girona on va fer una gran tasca en el camp educatiu. El 1939 va marxar a l’exili i, després de passar per diversos camps de concentració, va establir-se a França.
Antònia Adroher va rebre diversos reconeixements per la seva tasca pedagògica, entre els que destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. La seva ciutat natal, Girona, la va homenatjar donant el seu nom a un carrer i una biblioteca.
Afegeix un nou comentari