Sant Joan de Déu presenta la plataforma web SOM Salut Mental 360

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Plataforma web SOM Salut Mental 360 Font: Sant Joan de Déu
Plataforma web SOM Salut Mental 360 Font: Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu presenta la plataforma web SOM Salut Mental 360

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

És un web de cocreació entre persones usuàries, familiars, professionals de sanitat, del sector social, educatiu i la ciutadania per informar, acompanyar, apoderar i sensibilitzar sobre la importància la salut mental.

La plataforma SOM Salut Mental 360 conté continguts actualitzats en l’àmbit de la salut mental i ampliarà progressivament la diversitat de formats per tal d’oferir continguts adaptats a les preferències de cada persona. Actualment, ofereix trobades digitals, articles divulgatius i monogràfics, sessions de consulta amb persones expertes, testimonis de professionals sanitàries, usuàries, familiars, educadores i associacions.

Una iniciativa pionera

Aquest projecte, que ja va començar a gestar-se abans de la pandèmia, neix precisament per donar resposta a aquesta demanda impulsada per diferents centres que atenen a persones amb problemes de salut mental de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu: el Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Sant Boi de Llobregat, Barcelona), l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona (Esplugues de Llobregat, Barcelona) i Sant Joan de Déu Terres de Lleida (Almacelles – Lleida), així com Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, a més dels àmbits de recerca, docència i solidaritat (Solidaritat Sant Joan de Déu). La plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Glòria Soler i de la Fundació Godia.

Les persones usuàries, les principals prescriptores

Que les persones usuàries són les principals prescriptores de la plataforma fa que sigui una font d’informació fiable i segura per a qualsevol persona que necessiti informació veraç sobre l’àmbit de la salut mental. Per això, la informació és revisada per un comitè científic de caràcter multidisciplinari per tal de garantir la veracitat informativa.

Segons Eduard Serrano, coordinador de la Unitat de TCA de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i membre del comitè tècnic-científic de SOM Salut Mental 360, “volem que sigui una plataforma sostenible de continguts i de serveis, que aporti coneixement i expertesa, i en la que participin professionals d’altres centres, raó per la qual més del 58% d’aquests professionals són externs a la institució. Aquesta diversitat és la que ens fa més forts”. I afegeix: “la persona és el centre de l’atenció sanitària i social, i té dret d’accés a informació veraç i contrastada que li permeti prendre decisions sobre la seva pròpia salut i el seu benestar emocional”.

A la plataforma ja hi han participat més de 300 professionals de diferents àmbits, especialment del sanitari, entitats del sector social, de l’entorn educatiu i de la ciutadania. Però aquesta cocreació va més enllà de l’àmbit professional, ja que compta amb la participació de persones usuàries, familiars i la ciutadania en general.

Parlar de salut mental sense estigma

L’objectiu de la plataforma és acompanyar a la persona al llarg del seu projecte vital, des de l’etapa infantil fins a l’adulta, posant especial cura en les transicions entre els diferents períodes. “Pensem que no té sentit posar en marxa un projecte per la ciutadania sense ella. Estem veient que les persones tenen ganes de parlar i expressar les seves inquietuds respecte a temes de salut mental, sense que s’estigmatitzi res. Per això, volem que SOM Salut Mental 360 sigui un espai interactiu i intel·ligent en què tot el món pugui aportar i consultar”, explica Cristina Molina, directora d’Anàlisi i Estratègia en Salut Mental de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu a Catalunya.

Segons Cecilia Borrás, presidenta fundadora de DSAS, “aquesta col·laboració cocreativa és una font de sinergies única per a poder parlar de la salut mental de les persones, per a la seva atenció i recuperació. Fomenta compartir el coneixement i experiència imprescindible de les entitats que anem acumulant per l'atenció dels nostres usuaris en l'abordatge quotidià de la seva situació i les seves necessitats”. També explica que “poder compartir aquesta experiència amb una visió integradora a la plataforma SOM Salut Mental 360 potencia les missions de les entitats diverses que hi col·laborem, i visualitza constructivament i amb una visió esperançadora les situacions vitals de les persones i famílies”.

Albert Piquer, vicepresident de la Federació Veus, afirma que “la divulgació, la informació i la normalització esdevenen eines clau contra l’estigma, els prejudicis, els estereotips i la discriminació. La plataforma és un altaveu més per donar visibilitat a la nostra lluita i a la nostra veu, a favor dels drets del col·lectiu i en contra de l'estigma”. I afegeix: "aquest és el fet diferenciador de la plataforma, el valor afegit que significa que les persones amb experiència en primera persona col·laborin fent realitat la participació activa en un entorn aquesta vivència pren un paper protagonista". A més, apunta que "eines com la plataforma ens aporten recursos addicionals per a poder fer realitat els canvis socials pels quals treballem des de la Federació".

Afegeix un comentari nou