Surt demana col·laboració per a un projecte europeu sobre assetjament sexual

Ravalnet
Autor/a: 
Eneida Iturbe
El projecte TEAMWORK vol potenciar la cultura de la tolerància zero davant lassetjament sexual en l'àmbit laboral. Font: Andrea Piacquadio (Pexels)
El projecte TEAMWORK vol potenciar la cultura de la tolerància zero davant l'assetjament sexual en l'àmbit laboral. Font: Andrea Piacquadio (Pexels)
Surt participa en el projecte europeu TEAMWORK, que pretén enfortir la lluita contra l'assetjament sexual. Font: TEAMWORK
Surt participa en el projecte europeu TEAMWORK, que pretén enfortir la lluita contra l'assetjament sexual. Font: TEAMWORK

Surt demana col·laboració per a un projecte europeu sobre assetjament sexual

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Ravalnet

Resum: 

Per tal d'identificar les necessitats i millores per abordar l'assetjament sexual a l'àmbit laboral, han llançat dos qüestionaris: un adreçat a persones treballadores i un altre a personal directiu i de recursos humans.

La Fundació Surt sempre ha funcionat amb aquest binomi: ha estat una entitat molt de l'acció i també de recerca. Així, durant els 27 anys que porten acompanyant dones han participat en infinitat de projectes europeus, a través dels quals han analitzat diferents temes relacionats amb l'apoderament de les dones. Ara, juntament amb altres quatre organitzacions, formen part del projecte TEAMWORK (Fem front a l'assetjament sexual a la feina).

Es tracta d'una iniciativa dirigida a enfortir la lluita contra l'assetjament sexual a la feina a Grècia, Bulgària, Catalunya i Itàlia. A través de la sensibilització del personal i de donar eines a caps i personal de recursos humans per a la detecció, prevenció i abordatge de casos, el projecte vol potenciar la cultura de la tolerància zero cap a aquest fenomen.

Un fenomen invisibilitzat i poc denunciat

Des de l'àmbit de cerca de Surt expliquen que l’assetjament sexual a la feina pot adoptar formes molt diverses i el pot exercir un company, un supervisor, un client o un usuari. Afegeixen que identificar els mecanismes per prevenir i abordar-lo requereix unir esforços i coordinar polítiques i pràctiques.

L’assetjament sexual en l’entorn laboral està reconegut per la legislació internacional com una forma de violència masclista i constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals.

Des de Surt denuncien que, tot i els avenços en l’àmbit legislatiu i la promoció de polítiques específiques, la majoria de casos segueixen invisibilitzats i no són denunciats: "La majoria d’empreses no disposen de mesures específiques de prevenció i abordatge i, quan en tenen, no sempre són implementades amb eficàcia i garantint els drets de les víctimes".

Crida a la participació

Davant aquesta situació, des de Surt consideren que el projecte TEAMWORKS és molt necessari. Ara es troba en una primera fase, centrada a identificar les necessitats i millores clau per abordar el fenomen.

Per a aquesta detecció faran entrevistes i, a més, han publicat a Internet dos qüestionaris, un adreçat a persones treballadores i un altre adreçat a personal directiu i de recursos humans. Demanen la col·laboració de la ciutadania per respondre'ls. Com més respostes rebin, podran fer una millor radiografia de la realitat.

D'acord amb els resultats de la recerca, desenvoluparan programes de sensibilització adreçats al personal; eines virtuals i programes de formació adreçats a càrrecs de recursos humans; i pautes per revisar i impulsar mesures de prevenció i abordatge, així com de protecció a les persones que hagin patit assetjament.

Afegeix un comentari nou