Àmbit de la notícia
Social

‘T’acompanyo a la visita’, la campanya que promou el voluntariat sènior

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Montse Rosell
  • Campanya Grans Actius t'acompanyo a la visita
    La campanya 'T'acompanyo a la visita' es dirigeix a possibles beneficiàries del servei de 'Grans Actius' i persones que vulguin fer voluntariat. Font: FCVS Font: FCVS
  • Acompanyament a visites mèdiques de Grans Actius
    'Grans Actius' incentiva la participació activa i social de les persones grans promovent el voluntariat sènior. Font: FCVS Font: FCVS. Foto de Jose Sánchez Raz
  • Acompanyament a visites mèdiques de Grans Actius
    El voluntariat sènior és una forma d’envelliment actiu que millora les condicions de vida de les persones grans i garanteix el seu dret a la participació. Font: FCVS Font: FCVS. Foto de Jose Sánchez Raz

La iniciativa pretén donar a conèixer el programa 'Grans Actius' i augmentar el nombre de persones beneficiàries del servei d’acompanyament a les visites mèdiques amb un equip de voluntariat format per persones grans.

Donar resposta a necessitats reals detectades per professionals de l’àmbit sanitari, serveis socials i altres agents socials dels barris. Amb aquesta premissa va néixer Grans Actius, el programa comunitari que connecta persones que necessiten acompanyament per assistir a les seves visites mèdiques amb un equip de voluntariat. Aquest any ‘Grans Actius’ celebra el seu 10è aniversari i ho fa amb el llançament de la campanya ‘T’acompanyo a la visita’.

‘Grans Actius’ és una iniciativa de la Federació Catalana de Voluntariat Social que ha anat evolucionant i millorant, adaptant-se a les necessitats dels diferents barris. Així, l’any 2021 el programa estava funcionant en vuit centres de salut i en fase d’implementació a vuit centres d’atenció primària, tal com mostra la Memòria de l’entitat. Per tal de donar a conèixer el servei i continuar creixent, la FCVS va decidir reforçar la difusió del programa.

Arribar a dos públics

En aquest context s’engega la campanya ‘T’acompanyo a la visita’ adreçada als dos públics de ‘Grans Actius’. Per una banda, les persones amb malalties cròniques, discapacitat o en situació de dependència, soledat no desitjada o de vulnerabilitat, per tal que facin ús del servei d’acompanyament. Per l’altra, les persones grans per tal d’incentivar-les a fer voluntariat vinculat al propi barri.

“No sempre és senzill arribar als destinataris del programa”, indica la tècnica de Grans Actius, Noemí Sanmartí. “Depèn dels barris ens trobem que tenim més facilitat per cercar persones voluntàries o usuàries del servei. No obstant això, majoritàriament arribem més àgilment a les que necessiten ser acompanyades que a les interessades en fer voluntariat”.

‘T’acompanyo a la visita’ es dirigeix sobretot al veïnat de les zones on està o es preveu que s’implementi ‘Grans Actius’, com ara els barris barcelonins de la Marina del Prat i la Marina del Port Vermell, Poblenou, el Clot, Sant Andreu de Palomar, Camp d’en Grassot-Gràcia Nova, Casc Antic i Vall d’Hebron.

Voluntariat sènior: envelliment actiu

A Catalunya, un 16,3% de la població és major de 65 anys, i més del 40% de les persones que viuen soles tenen més de 65 anys, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya. ‘Grans Actius’ fomenta el voluntariat sènior. “A la nostra societat hi ha un gran nombre de persones grans amb capacitats i compromís suficient per participar activament en la transformació social que el voluntariat ofereix”, explica Sanmartí.

“Amb ‘T’acompanyo a la visita’ -afegeix Sanmartí- pretenem incentivar la participació activa i social de les persones grans promovent el voluntariat sènior. Considerem que aquesta és una forma d’envelliment actiu que millora les seves condicions de vida i garanteix el seu dret a la participació, corresponsabilitzant-se i formant part de la solució”.

La Montse Estruch i l’Antoni Girona fan voluntariat a ‘Grans Actius’. La Montse és infermera jubilada i fa més de sis anys que col·labora en el programa. Reconeix que el voluntariat aporta “retroalimentació”: “Veure l’experiència de la gent gran, les seves formes de pensar i de viure, a vegades, em fa reflexionar sobre la meva vida. Jo ja sóc gran també, però és una sorpresa quan t’expliquen històries que han passat”.

L’Antoni, veí del barri de Sant Andreu de Palomar, fa acompanyaments des del 2019. Considera que “hi ha moltes persones que podrien fer voluntariat i implicar-se en iniciatives com 'Grans Actius'. Cal pensar que potser algun dia ens podem trobar que nosaltres necessitem el servei i estaríem encantats de veure que hi ha qui col·labora per ajudar-nos”.

A les xarxes socials i en pantalla

‘T’acompanyo a la visita’ es difon a través d’un vídeo que detalla en què consisteix ‘Grans Actius’, com es pot donar d’alta una persona que necessiti el servei d’acompanyament i què s’ha de fer per ser voluntària o voluntari del programa.

El vídeo ja es pot visualitzar a través de les xarxes socials i als centres d’atenció primària on està implementat el programa. “S’espera que ben aviat es pugui veure també en altres equipaments dels barris que disposin de pantalles com centres cívics, casals de gent gran o farmàcies”, manifesta Sanmartí.

Deu anys de Grans Actius

‘Grans Actius’ és un programa comunitari de la FCVS que es va iniciar l’any 2012 amb l’objectiu d’afavorir el foment del voluntariat de proximitat en els centres d'atenció primària. Està constituït principalment per voluntariat sènior com a forma d'envelliment actiu i vinculat al propi barri, situant la cura com a part central de la vida socioeconòmica del país.

Aquesta iniciativa ofereix un servei d'acompanyament a visites mèdiques programades i accés als serveis de salut de la xarxa pública catalana, mitjançant un equip de persones voluntàries.

Per a Sanmartí, hi ha la “necessitat” d’implementar programes com ‘Grans Actius’: “Calen accions que facilitin l’accés als serveis i recursos existents. Es requereixen per garantir la promoció, prevenció i el manteniment de la salut, incidint en aquelles persones que necessiten un acompanyament per poder assistir a les visites sanitàries programades i a altres serveis de salut. Són imprescindibles per donar suport en la cura”.

Després de deu anys des del seu naixement, Grans Actius s’ha convertit en un recurs molt beneficiós a l’abast de les persones usuàries i voluntàries (veïnat dels barris), centres de referència  i els seus equips professionals, així com de les famílies i persones cuidadores de les beneficiàries.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari