Toni Santander: "Cal donar eines i suport a les entitats per saber gestionar situacions que generin estrès"
Comparteix
Entrevistem a en Toni Santander, President de Prevenció de l'Ansietat i la Depressió (PREAD) i de Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a Persona (VEUS).
Quines són les principals causes de l’ansietat i la depressió en l’àmbit laboral?
Entre les principals causes que generen més ansietat i depressió a la feina trobem la feina precària, la feina sense un sou digne, la inseguretat laboral, la inestabilitat o falta de solvència de l’entitat, ja que implica el fet de no saber si patiràs un acomiadament, així com l’estrès de la mateixa feina.
Quina és la situació actual?
Segons la OMS la depressió és la principal causa mundial de discapacitat i suposa un cost de 92.000 milions d’euros anuals a la Unió Europea. També sabem que les persones que estan en situació de desocupació tenen el doble de possibilitats de patir un problema de salut mental i que el 41% de les persones amb un trastorn mental han estat discriminades a la feina.
Tot i això, sabem que el paper de les entitats en la prevenció de l’ansietat i la depressió és fonamental i que cal invertir en beneficis socials per a les persones treballadores, ja que aquest fet redueix fins a un 25% les despeses de l’entitat.
Com afecta les entitats?
Augmenten l'absentisme i les baixes laborals, es crea un mal ambient laboral on hi ha una manca de col·laboració entre companys i companyes i per tant menys motivació i pitjor rendiment, també hi ha queixes constants dels usuaris, entre d’altres.
De quina manera doneu suport a entitats per la prevenció de l’ansietat i la depressió?
Oferim a les entitats eines i la informació per entendre i gestionar la diversitat de situacions de salut mental de les persones que hi treballen, fem workshops i tallers personalitzats per tractar solucions per a entitats saludables i de millora del clima laboral, oferim assessorament en practiques saludables.
També oferim orientació i assistència psicològica en els casos que així ho demanin o ho requereixin a través d'un tracte individualitzat amb exercicis i activitats, tenim programes de prevenció per a persones desocupades, tenim un altre destinat a gent gran per prevenció de l’ansietat i depressió en la vellesa anomenat “la vellesa des de les oportunitats”. També tenim tallers per joves.
Es poden prevenir l'ansietat i la depressió?
Donant eines i recolzament per gestionar situacions d'estrès, ja que això després genera ansietat, normalitzant el fet de tenir un trastorn, oferint eines i espais per tal que els treballadors i treballadores se sentim còmodes per poder-se expressar, treballant amb formacions i tallers per aprendre recursos en gestió emocional, tot des d'un compromís social i a través de la psicologia i neurociència.
Com?
Per exemple amb els programes específics i especialitzats que podem a disposició de les entitats per treballar problemes emocionals que es donen sovint, ajudant d'aquesta manera a que tothom pugui desenvolupar la fortalesa mental necessària per fer front a les adversitats i relacionar-se de manera assertiva.
Com es pot col·laborar amb l’entitat?
Actualment es pot col·laborar econòmicament amb PREAD patrocinant algun dels nostres projectes, com la campanya de prevenció de l'ansietat i la depressió infantil als centres educatius, la formació per a aturats amb risc d'exclusió social o bé els nostres tallers per a cuidadors/es de persones dependents. També es poden fer tasques de voluntariat.
Però la millor manera és assistint a les nostres formacions i tallers per contribuir a ajudar a superar, detectar, informar, sensibilitzar i prevenir l'estrès, l'ansietat i la depressió en tots els àmbits de la nostra societat.
Com imagineu l’entitat d’aquí a 10 anys?
Ens agradaria ser una entitat pionera en l’àmbit de la prevenció de l’ansietat i la depressió i seguir ajudant a moltíssimes persones, ja que hi ha moltes persones que ho estan passant malament. Voldríem poder arribar a tothom que ho necessiti i poder comptar amb els recursos necessaris per desenvolupar la nostra tasca.
Afegeix un nou comentari