Trucades contra el silenci per evitar l’aïllament de les persones grans

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
La campanya ha activat un espai web per la ciutadania amb informació, recursos i canals per tal de millorar la situació actual de moltes persones grans. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La campanya ha activat un espai web per la ciutadania amb informació, recursos i canals per tal de millorar la situació actual de moltes persones grans. Font: Unsplash.
L’espai web dona a conèixer una guía pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el Covid-19. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’espai web dona a conèixer una guía pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el Covid-19. Font: Unsplash.

Trucades contra el silenci per evitar l’aïllament de les persones grans

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Amics de la Gent Gran ha engegat una campanya de mobilització, sensibilització i informació amb l’objectiu de lluitar contra la solitud durant el confinament.

El 95% de les morts per la Covid-19 a l’Estat espanyol l’han patit persones majors de 60 anys, convertint aquest sector de la població en el més vulnerable. El fet que hagin d’extremar encara més les precaucions per la seva salut ha provocat un confinament total que els ha deixat aïllats de familiars o qualsevol contacte extern.

Aquest fet fa que la sensació de solitud encara sigui més gran i augmentin sentiments com la por, la incertesa o l’angoixa. Per aquest motiu, Amics de la Gent Gran ha activat la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans’ #TrucadesContraelSilenci, per mobilitzar, sensibilitzar i informar la ciutadania i minimitzar els efectes negatius de l’aïllament.

Campanya contra l’aïllament

En un moment en què no es poden realitzar visites presencials, ni a domicilis, ni a residències, el telèfon pot ser la millor eina per combatre la solitud.

Sota el lema ‘trucades contra el silenci’, la ciutadania podrà informar sobre persones grans que necessiten ajuda, enviar missatges de suport o descarregar una guia amb pautes sobre com fer trucades d’acompanyament a través del web.

Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran, destaca la campanya com una “oportunitat per estar al costat i solidaritzar-nos amb les persones grans en un moment de màxima complexitat” i apunta que la crisi de la Covid-19 ha donat visibilitat a una problemàtica que “pateixen milers de persones durant tot l’any”.

Amb la incertesa de no saber quan es podrà tornar a normalitzar la situació, la campanya vol mantenir i enriquir els vincles de confiança amb les persones grans a la vegada que ofereix suport emocional per reduir la seva sensació d'aïllament.

Ramón Molons, voluntari de l’entitat, explica que aquests dies estan trucant amb més freqüència i s’estan trobant de tot. “Hi ha gent que és molt forta d’esperit i gent que està més fotuda. Fa uns dies vaig parlar amb una senyora de 85 anys que viu sola. Em va dir que físicament es trobava bé, però moralment estava molt aixafada perquè la seva germana gran s’estava morint i un cunyat i un nebot seu també”.

“Una dona que no podia sortir de casa estava molt agraïda per la noia que li feia la compra. Aquesta gent, indirectament també fan una mica de companyia i la gent gran ho valora molt”, afegeix Molons.

Acompanya, informa i col·labora

La campanya ha activat un espai web per a la ciutadania amb informació, recursos i canals per tal de millorar la situació actual de moltes persones grans. Aquesta plataforma permet consultar informació per entendre millor com afecta la crisi actual aquest col·lectiu, accedir a recursos per acompanyar-les en aquest moment tan delicat i compartir missatges de suport.

També permet informar-se sobre situacions d’alta vulnerabilitat i aïllament social de persones grans per poder-les orientar i ajudar i fer donatius per ampliar l’abast de l’activitat i poder acompanyar-les.

A més, l’espai web dona a conèixer una guia pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant la Covid-19. La guia ha estat realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’equip social de l’entitat i inclou informació, consells i pautes per fer aquestes trucades de suport a persones grans durant el confinament. També fa recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, a més d’establir un guió de trucada o un recull de recursos pràctics, entre d’altres.

Afegeix un comentari nou