Àmbit de la notícia
Social

Turisme incert: la pandèmia de la Covid-19 marca l’inici d’un estiu atípic a Catalunya

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • El turisme afronta una temporada d'estiu atípica i plena d'incògnites.
  • El turisme de platja pot perdre pistonada respecte el turisme rural o de proximitat.
    El turisme de platja pot perdre pistonada respecte el turisme rural o de proximitat.

Les associacions turístiques mantenen l’optimisme en les perspectives d’ocupació amb la mobilitat entre províncies i la fi de l’Estat d’alarma.

Com serà el turisme aquest estiu 2020? Aquesta és una de les preguntes que segurament moltes famílies i comerciants s’hauran fet arran de la crisi sanitària viscuda en els darrers mesos. L’aïllament entre països i el tancament de fronteres ha dinamitat el món com el coneixíem i la mobilitat sense límits s’ha vist reemplaçada per la prudència i per vacances de proximitat.

Malgrat el pronòstic negatiu dels darrers tres mesos, el sector turístic veu amb cert optimisme la temporada turística per aquest estiu després del restabliment de la mobilitat entre províncies i l’anunci d’obertura de fronteres a l’Estat espanyol.

Aquest és el cas de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), que ha vist un increment en les reserves de manera continuada des de l’aplicació de les mesures de flexibilització després del confinament. Segons afirmen des de la mateixa associació, esperen un agost amb una ocupació al voltant del 80% si les condicions sanitàries i climatològiques ho permeten.

Des de l’entitat, destaquen que sobretot estan rebent reserves de clients i clientes catalans, estatals i francesos. Aquest increment de reserves familiars és degut al fet que, segons l’ATA, han canviat grans viatges a l’estranger a vacances en apartaments a la costa o a l’interior.

Tot i això, l’associació turística es manté alerta davant l’arribada del turisme internacional, clau per als mesos de juliol i setembre. Un dels nuclis turístics més afectats ha sigut l’alemany, amb la cancel·lació de diverses reserves. Alguns turistes internacionals han optat per altres països que han obert abans les seves fronteres, segons destaquen des de l’ATA. La Costa Brava, en aquest sentit, es prepara per viure una temporada d’estiu més aviat atípica.

El turisme rural, una alternativa a l’alça per aquest estiu

El turisme rural és una de les opcions que s’ha posat més de moda entre les famílies que poden fer vacances. En aquest sentit, les cases de turisme rural de les comarques gironines ja han manifestat que allargaran la temporada d’estiu fins ben entrada la tardor davant les bones previsions pels propers mesos. L’Associació de Cases Rurals de Girona Costa Brava-Pirineus ha assegurat que el nombre de reserves és superior al de l’any passat perquè la població està apostant pel turisme de proximitat.

Tot i que es van produir cancel·lacions durant els mesos més intensos de la pandèmia, el sector del turisme rural reconeix que s’estan quedant sense reserves disponibles per als mesos d’estiu i és per això que volen allargar la temporada fins a l’octubre. El mes de maig va marcar el retorn de les reserves i l’associació pronostica que el turisme rural serà un dels que sortirà més ben parat de la crisi.

En aquest sentit, l’Associació d’Agroturisme del Berguedà ja ha explicat que tenen el 60% de reserves fetes per al mes de juliol i s’estan incrementant. Professionals de l’agroturisme a la Catalunya Central pronostiquen una ocupació per aquest mes del 80%, una xifra superior a l’any passat i anys anteriors. Des de l’Associació Turisme Rural El Solsonès també han confirmat que la percepció dels mesos de juliol i agost quan a l’ocupació serà bona, tot i que el Solsonès és una comarca desconeguda però amb poca contaminació i un ric patrimoni cultural.

La seguretat, el reclam per garantir unes vacances amb garanties

Un dels aspectes que més valoraran els i les turistes seran les condicions de seguretat que ofereixi l’opció per a les vacances que triïn. Des de l’Associació de Cases de Turisme Rural de Girona Costa Brava-Pirineus han destacat que les cases rurals ofereixen les màximes mesures de seguretat per evitar contagis, com són l’ús de la mascareta, la distància de seguretat, la neteja de les mans i la desinfecció.

A més, han recordat que aquesta opció de turisme normalment està allunyada dels grans nuclis urbans i, per tant, aconsegueix evitar l’aglomeració d’un nombre de persones elevat. En aquesta línia, des de l’ATA s’ha impulsat un pla formatiu per als establiments que reobren per poder afrontar l’estiu amb les màximes garanties de seguretat per a clients i persones treballadores.

Des de l’ATA s’ha fet una crida perquè la persona usuària s’asseguri que els habitatges d’ús turístic disposen d’un número de legalització, la qual cosa dona la garantia absoluta que es compleixen els protocols d’higiene i de seguretat. Els apartaments turístics, en aquest sentit, es consoliden com una de les opcions per a un turisme segur.

‘La Garrotxa t’espera’, la campanya per reactivar el turisme cultural

A la Garrotxa també s’han posat les piles per fer d’aquesta crisi una oportunitat. L’Associació Turisme Garrotxa ha llençat una campanya amb el nom de ‘La Garrotxa t’espera’, on es difon un vídeo de represa de l’activitat turística de la comarca. Amb aquesta reactivació, l’entitat vol convidar que locals i turistes gaudeixin del paisatge, la cultura i el producte local que ofereix La Garrotxa.

En aquest sentit, animen que un cop superada la fase de confinament les famílies participin a les diferents activitats organitzades per les entitats culturals i turístiques de la comarca. Totes les propostes que ha anat treballant l’Associació Turisme Garrota es poden consultar al web, que recull noves idees com 50 coses a fer abans dels 99 anys o les populars autocaravanes friendly sorgides durant les darreres setmanes a la comarca.

Els càmpings, dependència del turisme estranger

El sector dels càmpings es mostra més pessimista respecte a la temporada turística. L’Associació de Càmpgins de Girona ha manifestat la necessitat que el Govern llenci campanyes per incentivar el turisme intern. Els càmpings tenen una gran dependència del turisme estranger, gairebé un 80% a les comarques gironines, la poca claredat en la data d’obertura de fronteres i els països que formarien part fins el dia 1 de juliol ha perjudicat molt al sector.

La previsió d’ocupació dels mesos de juliol i agost dependrà en gran part de l’arribada de campistes estrangers. Pel que fa a les demandes internes, no serien suficients per cobrir l’oferta de places, tot i que el sector veu amb bons ulls fer d’aquesta situació una oportunitat per captar famílies del país que mai abans havien anat de càmping i que ara ho veuen com a una opció segura.

Des de l’associació afirmen que el sector ha quedat tocat després de tresos mesos sense ingressos amb ampliació d’equips, increment de la freqüència de neteges i la incorporació de panells informatius o personal per a controls d’aforament. Des de l’entitat s’ha impulsat la iniciativa WeCare, que dona suport als càmpings i destaca els protocols d’higiene i seguretat que s’estan seguint per donar confiança al turista.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari