Un 13,4% de la població catalana fa voluntariat

FCVS
Autor/a: 
FCVS
Fotografia del final de l'acte de celebració del Dia Mundial del Voluntariat a Girona el 25 de novembre. Font: FCVS
Fotografia del final de l'acte de celebració del Dia Mundial del Voluntariat a Girona el 25 de novembre. Font: FCVS

Un 13,4% de la població catalana fa voluntariat

Autor/a: 
FCVS
FCVS

Resum: 

Més de la meitat de les persones voluntàries són dones i tres de cada deu tenen més de cinquanta-cinc anys, segons un estudi de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Gairebé 900.000 persones a Catalunya (13,4% de la població) estan fent alguna tasca de voluntariat i les que no en fan ho atribueixen sobretot al fet de no tenir temps (46%) o bé a falta d'informació (12,5%). Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi 'Acció voluntària Catalunya 2023', que ha impulsat la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España (PVE). El treball es fa públic coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat, 5 de desembre.

Els resultats són d'enquestes telefòniques, que es van fer entre l'1 de juny i el 7 de juliol del 2023, a més de sis mil persones a tot l'Estat de catorze i més anys, de les quals 414 eren residents a Catalunya. De les que declaren que fan voluntariat, el 52,9% són dones, i la franja d'edat de més de cinquanta-cinc anys és la més present, amb un 32,8% del total.

"La foto actual ens ofereix una perspectiva positiva sobre el voluntariat", resumeix la vicepresidenta i vocal d'Innovació i Digitalització de la FCVS, Ana Villa. La referència anterior la trobem al document 'Informe de l'associacionisme i el voluntariat 2018', publicat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i calculava en prop d'un 13% la població de més de setze anys que participava en accions i programes de voluntariat (unes 510.000 persones voluntàries).

"El fet que es mantingui el percentatge de població que fa voluntariat vol dir que existeix reconeixement i confiança de la ciutadania cap a la tasca de les entitats", manifesta la vicepresidenta i vocal d'Innovació i Digitalització de la FCVS. I hi afegeix: "Em sembla una qüestió rellevant si pensem la quantitat d'oportunitats que existeixen per emprar el temps lliure".

Tot i les dades sobre el manteniment de les persones voluntàries, algunes entitats socials adverteixen que no arriben a cobrir les necessitats de persones voluntàries. "L'estudi apunta que les persones voluntàries hi són -indica Villa-, un altre tema és si trobem les persones per allò que necessitem". "En el cas del voluntariat social, hi ha entitats que amb la Covid-19 han vist com s'incrementaven d'una forma significativa les necessitats de les persones ateses", recorda.

Si s'analitzen els àmbits d'actuació, el voluntariat social encapçala el rànquing i aplega el 58,6% del total de persones voluntàries. En segon lloc, se situa el voluntariat cultural (18,5%), seguit de prop per l'educatiu (18,4%) i una mica més lluny pel sociosanitari (16,8%). "El voluntariat social, el cultural i l'educatiu tenen una gran tradició a Catalunya i em sembla que així continuarà essent, però ens hem de fixar en el voluntariat ambiental (12,6%), que va a l'alça i és l'expressió d'una sensibilitat de la població envers la sostenibilitat ambiental", subratlla Villa.

Gairebé el 84% de les persones enquestades voluntàries contesten que sí que en continuaran fent, mentre que el 2,7% diuen que "probablement no continuaran". Aquesta voluntat de continuïtat és una altra característica del retrat del voluntariat a Catalunya. Les persones que no en fan ho atribueixen al fet de no tenir temps (46%) i a falta d'informació (12,5%).

Afegeix un comentari nou