Un jove nouvingut, sobre la mentoria social: “M’ha ajudat a estar millor i a saber com em puc relacionar”
Comparteix
Entitats de mentoria social de tot l’Estat impulsen una campanya per celebrar el Dia de les Persones Mentores (27 d'octubre) que recull diversos testimonis en primera persona i que fan visibles els beneficis que té la mentoria social per a tota la societat
El Negue va arribar a Espanya ara farà tres anys amb l’objectiu de cercar un futur millor per a la seva família. Va arribar sol, desubicat i sense parlar l’idioma. La seva relació de mentoria social amb la Koldo li ha servit per tenir una persona de referència que l’ha impulsat a formar-se, aconseguir feina i a crear xarxa social. Ara, a més a més, s’ha convertit en un prescriptor de la mentoria social, ja que recomana a altres persones recent arribades a implicar-se en una relació de mentoria social per millorar la seva vida.
Aquesta història forma part de la campanya “Amb la mentoria social, transformem realitats” que impulsen les 25 entitats que formen part de la Coordinadora de Mentoria Social. L’objectiu és aconseguir que més persones, interessades en fer un voluntariat, vulguin esdevenir persones mentores, formar part d’una relació de mentoria social i, alhora, mostrar com aquesta eina és clau per a la resolució de problemàtiques complexes de la societat.
La creixent arribada de persones nouvingudes, l’augment de persones amb problemes de salut mental, el desencant de les persones joves o els nombrosos casos de violència masclista fan que l’actualitat estigui marcada per un increment significatiu del nombre de persones en situació de vulnerabilitat.
En aquests casos, el paper de la mentoria social és clau per revertir aquesta tendència, ja que se senten acompanyades i això millora substancialment les seves vides. La mentoria social garanteix la construcció de vides més dignes i sostenibles, diversificant les xarxes de persones amb les que ens relacionem.
Actualment hi ha més de 70 projectes de mentoria social a l’Estat espanyol que, en el marc dels objectius de l’Agenda 2030, treballen per reduir les desigualtats d’oportunitats entre persones i afavorir la inclusió social de diversos col·lectius. La mentoria social se centra en establir relacions i vincles de confiança entre persones mentores i mentorades i afavoreix el seu creixement i desenvolupament personal.
Gràcies a la participació voluntària de ciutadania compromesa, les entitats impulsen projectes de mentoria social per a l'emancipació de joventut tutelada i extutelada, per a afavorir l’èxit educatiu i per prevenir l’abandonament escolar prematur en la infància i adolescència, per a fomentar l’accés a estudis superiors en persones en risc d’exclusió social, per a l’aprenentatge de l’idioma i la vinculació amb el nostre entorn de persones refugiades o migrades, per a l'acompanyament de dones que han patit violència masclista, per a la inserció professional de jovent en risc d’exclusió social, per a la inclusió i la participació activa a la comunitat de persones en situació de reinserció social i per a l’acompanyament a la plena autonomia de persones amb diversitat funcional.
Els testimonis d'aquesta campanya han estat aportats per Asociación Landalan, Fundació Resilis, SOS Racismo Gipuzkoa i Dones Mentores.
La Coordinadora Mentoria Social
La Coordinadora de Mentoria Social és una xarxa estatal d'organitzacions que desenvolupen projectes de mentoria dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat en territori espanyol. Té, com a missió, fer que la mentoria estigui al servei de la inclusió, de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats dels col·lectius més vulnerables.
Els darrers anys, la feina feta des de la Coordinadora Mentoria Social ha generat un important creixement de la mentoria social a l’estat espanyol. Actualment, en formen part un total de 25 entitats, impulsant 37 projectes de mentoria social a través dels quals s’està millorant la vida de més de 3.322 persones.
Afegeix un nou comentari