Àmbit de la notícia
Social

Un local per garantir la igualtat de drets de les persones amb sordesa i ceguesa

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Imatge del local llogat per la cooperativa Boreal Comunicació Accessible a Granollers. Font: Boreal Comunicació Accessible.
    Imatge del local llogat per la cooperativa Boreal Comunicació Accessible a Granollers. Font: Boreal Comunicació Accessible.

La cooperativa Boreal Comunicació Accessible ha posat en marxa una campanya de recaptació de fons per poder obrir el seu local a Granollers.

Just abans de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, el gener del 2020, l'Antonia Barea - coordinadora del màster universitari en Comunitat Sorda, Educació i Llengua de Signes a la Universitat de Barcelona – i la María José Darriba – expresidenta de la comissió de la Mostra de Teatre Internacional, Cinema i Show en Llengua de Signes – van posar en marxa la cooperativa Boreal Comunicació Accessible.

L'entitat que té com a principal objectiu fomentar la Llengua de Signes Catalana (LSC), lluitar pels drets de les persones amb sordesa i ceguesa i establir-se com a entitat que reconeix les necessitats d'aquest col·lectiu i dota de recursos a la seva comunitat, alhora que teixeix xarxa amb altres agents del territori.

Des de la seva creació, Boreal Comunicació Accessible s'ha trobat amb contextos molt complicats, com ara la crisi sanitària provocada per la pandèmia, que es va sumar al repte que ja suposa arrencar un projecte. A més, fins fa relativament poc, l'entitat no comptava amb un local on poder desenvolupar la seva activitat.

Per posar fi a aquesta situació, Barea i Darriba, les sòcies fundadores, van decidir llogar un local a Granollers per utilitzar-lo, no només com a centre de formació en Llengua de Signes Catalana i centre de treball de la cooperativa, sinó també com a espai de trobada de les persones usuàries dels seus serveis, amb l'objectiu de fomentar la cultura i enxarxar la comunitat amb sordesa mitjançant activitats com el teatre, el cinema o els monòlegs. A més, l'espai volia acollir també a altres entitats amb les quals Boreal comparteix valors.

Però, el lloguer i la posterior reforma del local suposa un cost que, des de la cooperativa, no poden assumir, ja que, per iniciar la seva activitat, es requereixen uns requisits molt costosos que inclouen fer una reforma per garantir l'accessibilitat al local i adaptar una de les aules a les persones amb mobilitat reduïda.

És per aquest motiu que les sòcies de la cooperativa es van reunir amb les entitats que donen suport a Boreal i van decidir posar en marxa una campanya de recaptació de fons a través de la plataforma Goteo amb l'objectiu de poder finalitzar el procés d'adaptació del local que garanteixi que la cooperativa podrà dur a terme la seva activitat.

Ara per ara, s'ha finançat el projecte en un 14% del total, gràcies a les aportacions de quinze persones. Segons les necessitats que s'especifiquen a la web de Boreal, es necessiten 4000 euros per poder dur a terme el projecte tècnic i aconseguir la llicència d'activitat i uns altres 6000 euros per poder contractar els subministraments i assegurances pertinents.

Buscant un reconeixement laboral que costa trobar

Tal com expressen Antonia Barea i María José Darriba a través de la seva plana a Goteo, "les persones amb sordesa no tenen cap facilitat per ser valorades per la seva feina en el mercat laboral ordinar" i, a més, afegeixen que tot i que les sòcies fundadores de la cooperativa "porten més de quinze anys dedicades a aquest àmbit, sempre s'han trobat amb moltes limitacions i han vist com el reconeixent de la seva feina s'atorgava a persones oients".

És precisament per aquest motiu que es van decidir a crear la cooperativa, un procés que va durar més d'un any i en el que van estar acompanyades per l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, que les va assessorar en tots els tràmits necessaris per constituir la seva entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari