Àmbit de la notícia
Social

Un nou programa de salut emocional als instituts del Garraf

Entitat redactora
Ravalnet
  • El 13% de les persones joves del món tenen un diagnòstic de trastorn mental, segon un informe d'Unicef.
    Font: Ulrike Mai (Pixabay)

El Consell Comarcal del Garraf subvenciona les accions formatives de l'Associació Elna a jovent i professorat.

Tallers de gestió emocional a batxillerat i formació per a docents sobre l’educació emocional com a procés d’autoconeixement per millorar el benestar personal i a l’aula, a més d'un projecte pilot de servei comunitari per a dos grups de 3r i 4t d’ESO. Es tracta d'un nou programa de salut emocional per a joves als instituts del Garraf impulsat pel Servei Comarcal de Joventut i les regidories de Joventut del Consell Comarcal, i que durà a terme l'Associació Elna, que treballa per acompanyar i facilitar l’evolució de les transformacions personals i grupals.

Una aposta important, afirma la presidenta de l'entitat, Cristina Farré, davant l'augment de problemes de salut mental entre el jovent arran de la pandèmia. Les temptatives de suïcidi entre persones adolescents s'han incrementat un 27%, segons ha detectat el Codi de Risc de Suïcidi de la Generalitat de Catalunya, i segons l'Hospital de Sant Joan de Déu, les ateses a urgències per problemes de salut mentals van augmentar un 47% durant el primer trimestre del 2021.

El professor Rafel Bisquerra, catedràtic d'Orientació Psicopedagògica, director de postgraus en Educació Emocional de la Universitat de Barcelona, ha utilitzat les imatges dels botellots de les festes de La Mercè per posar en valor l'educació emocional durant la presentació del programa. "No he vist (als mitjans) descripcions des de dins per entendre que les persones joves volen viure emocions intenses abans que saber què és el complement d'atribució causal", ha al·legat, i ha afegit que les emocions són tan importants per a les persones que estem disposades a posar en risc les nostres vides per sentir-les, com per exemple, amb el consum de drogues.

Per altra banda, les emocions ens poden provocar problemes de salut mental com ansietat i estrès. A tot l'Estat es consumeixen prop de 40 milions de paquets d'ansiolítics i 38 milions d'antidepressius, que suposen més de 700 milions d'euros de la Seguretat Social, ha exposat el catedràtic. "Més del 50% de les persones es veuen afectades per algun tipus d'anomalia emocional", ha dit.

"Sabem que ha augmentat la prevalença d'ansietat, estrès, depressió, violència i altres comportaments de risc amb la pandèmia, degut a factors ambientals i, per tant, educacionals", ha explicat el catedràtic. La part positiva és que, igual que el covid-19 ha agreujat la situació, l'educació emocional pot contribuir a millorar-la.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari