Una quarantena d’activistes es tanquen a La Bonne "per exigir un conveni digne" de cessió de l’espai

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Més de 150 dones van participar en l'assemblea oberta al pati del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Font: Colectic.  Font: Colectic
Més de 150 dones van participar en l'assemblea oberta al pati del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Font: Colectic.

Una quarantena d’activistes es tanquen a La Bonne "per exigir un conveni digne" de cessió de l’espai

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

L’Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones afirma que la Diputació de Barcelona "no té la voluntat política" d’assegurar la continuïtat del seu projecte.

#LaBonneEsPlanta i les seves activistes també. Ahir quaranta dones vinculades a l'entitat passaven la nit dintre de l'històric edifici, situat al carrer de Sant Pere Més Baix, a Barcelona, amb l'objectiu de garantir la continuïtat del projecte feminista impulsat per l'Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

La tancada es va anunciar durant l'assemblea oberta que va tenir lloc al pati de l'edifici i que va comptar amb la participació de més de 150 dones. A l'acte van intervenir diverses activistes vinculades amb La Bonne, que van detallar la situació crítica en la qual es troba el projecte, a més de destacar el seu valor històric com a referent feminista a la ciutat de Barcelona.

Norma Falconi, activista antiracista i membre de Sindillar, va qualificar la situació de "violència i maltractament institucional" per part de la Diputació de Barcelona. Falconi també va incidir en el fet que la situació "no és nova" i va explicar que, tant les entitats que formen part de La Bonne com les dinamitzadores de l'espai, "estan esgotades per la negociació del conveni i per les condicions precàries en les quals han de desenvolupar la seva feina".

Per la seva part, la directora del col·lectiu Dones Visuals, Yolanda Olmos va coincidir en el terme "violència institucional" a l'hora de definir la situació de La Bonne i va assegurar que és "molt difícil tirar endavant amb aquesta pressió i incertesa".

Marisa Fernández, de Dones Juristes, el col·lectiu encarregat de l'elaboració d'un informe jurídic que refuta la necessitat de la Declaració d'Utilitat Pública (DUP) per poder continuar amb l'activitat del centre, va qualificar de "perversa" l'actuació de la Diputació. Fernández va assegurar que la DIBA "està posant en dubte el criteri de la Generalitat de Catalunya, l'ajuntament de Barcelona i de més de noranta entitats" al negar al Centre de Cultura de Dones la seva qualitat d'Entitat d'Interès Públic.

Cap a l’acció directa

"Si la problemàtica és política, és el moment de l'actuació política", va assegurar Norma Falconi. En el mateix to, quan es va obrir el torn de paraula, diverses de les assistents es van mostrar disposades a iniciar "l'acció directa".

Algunes de les possibles actuacions que es van mencionar van ser el boicot d'actes de la recentment engegada campanya electoral o una tancada indefinida a l'edifici, acció que va començar just després de l'assemblea. Les dinamitzadores de l'assemblea van recollir les propostes d'accions de les assistents i van anunciar l'habilitació d'un correu electrònic – labonneesplanta@gmail.com – per centralitzar les propostes d'altres accions a dur a terme.

Un cop finalitzada l'assemblea, les activistes van plantar flors, verdures i herbes aromàtiques als testos disposats al pati de l'edifici, per exemplificar el lema de la seva resistència: #LaBonneEsPlanta.

Aquest mateix matí, s'han continuat amb les protestes a través de la convocatòria d'una roda de premsa en la qual l'Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison ha explicat la seva situació als mitjans de comunicació, a més de "fer una crida als partits polítics per trobar una solució" i demanar "el suport de la ciutadania perquè el centre cultural no s'extingeixi".

Exigència de la Declaració d’Utilitat Pública

A principis de l'actual legislatura, La Bonne va començar a negociar amb la Diputació de Barcelona la renovació del Conveni de Cessió d'Espais per tal de continuar l'activitat a l'edifici històric quinze anys més. En aquesta ocasió, la Diputació va exigir un nou tràmit, la Declaració d'Utilitat Pública. Tot i superar el filtre de la Generalitat de Catalunya, la resolució final és competència de l'Estat i no s'ha aconseguit, perquè, per fer-ho, cal una modificació dels estatuts de l'entitat.

L'Associació Promotora ha tramitat la modificació requerida, però, a causa de la legislació corresponent, aquesta no serà validada fins d'aquí a dos anys i, per tant, estarà fora de termini. Aquesta tramitació en cadena dificulta poder assolir la DUP abans de finals del 2024, data límit de la pròrroga d'autorització de l'ús de l'espai.

El col·lectiu Dones Juristes, assessores de La Bonne en tot aquest procés, ha elaborat un informe jurídic que remarca que "durant vint anys, la DUP no ha estat necessària per signar el Conveni". A més d'afegir que la Llei de Patrimoni de les Administracions Públiques no ha canviat, de manera que "no s'entén que no es pugui signar el conveni".

Afegeix un comentari nou