Àmbit de la notícia
Social

Sílvia Bofill: "Volem un Pacte Nacional de la Cura perquè la cura és un dret"

Entitat redactora
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Autor/a
La Centraleta
  • Presentació Fòrum Social de la Cura 2022
    Presentació Fòrum Social de la Cura. Font: La Centraleta. Font: Heura Molina / La Pera

El Fòrum Social de la Cura és l'espai de confluència tant físic com conceptual per canviar el paradigmea de la cura
 

“Volem promoure un canvi el model d'organització social que parteixi del reconeixement del Dret a la Cura, un canvi que considerem urgent per què l'actual model de cura sobrecarrega les famílies, i les dones en particular, no respon a les necessitats reals i no genera condicions de treball dignes per les persones que treballen al sector." Amb aquestes paraules explicava Sílvia Bofill, professora i investigadora de la Universitat de Barcelona i membre del Grup d'Estudis de Reciprocitat (GER) els motius pels quals s'impulsa el I Fòrum Social de la Cura.

El Fòrum vol ser l'espai de confluència tant físic com conceptual de tota la força ciutadana empoderada que s'està mobilitzant. Vol promoure també un canvi de paradigma, una transformació dels imaginaris col·lectius, per anar més enllà d'una visió de la cura lligada a la dependència, de persones grans o amb diversitat funcional. La vulnerabilitat de la vida i la interdependència no són una situació d'excepció, són situacions inherents a la condició humana, tots i totes necessitem cura, tots i totes ens podem reconèixer com agents actius de cura.

Les impulsores del Fòrum insisteixen en el fet que davant la inacció política, la ciutadania ha de prendre la iniciativa i per això impulsem aquest primer Fòrum Social de la Cura per avançar cap a la democratització de la cura i avançar cap a una societat cuidadora, que valori la cura.

Com ha explicat Airí Dordas, activista social de The Care Lab, aquesta jornada ve precedida per intenses setmanes de tallers i trobades digitals que han abordat diferents temàtiques vinculades a la cura. El Fòrum pretén abordar a més, la situació de totes les persones involucrades en el sector: les persones que cuiden, les persones que són cuidades i l'entorn familiar d'aquest. Els tallers previstos a la jornada del 12 han aglutinat a més d'un centenar de persones d'arreu del territori català, afavorint poder recollir les casuístiques de tot el territori i visibilitzant les asimetries existents que accentuen encara més la desigualtat en l'accés a la cura.

El Fòrum està impulsat per la Universitat de Barcelona i Grup d'Estudis de Reciprocitat (GER), Universitat Rovira i Virgili i Grup de recerca Care Model, Coòpolis, Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Grup de recerca Gender Care, La Colla Cuidadora i Xarxa Cesca, The Care Lab, Centre d'Estudis Sociològics de la Vida Quotidiana (QUIT).

Durant tota la jornada del dia 12 s'esdevindran diversos tallers i ponències que busquen l'articulació de tots els agents implicats i participants, i ho faran en diferents espais del barri de Sants de Barcelona: la lleialtat Santsenca, Cotxeres de Sants i Casinet d'Hostafrancs.

La tasca de les impulsores del Fòrum no culmina el dia 12 de març. Posteriorment, s'engega la fase 3 de la proposta que en paraules de Dordas, "la xarxa que esperem crear a partir del dia 12 ha de liderar la darrera fase, de mobilització i pressió política i demanda conjunta articulada".

En Xabier Ballesteros, membre del Grup de recerca Gender Care i activista social de La Colla Cuidadora i la Xarxa Cesca ha presentat punt per punt la jornada del dia 12 amb totes les activitats, tallers i ponències. 

Per últim, ha intervingut la Neus Anglès, gerent del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, i membre de la Taula Social que ha volgut compartir el sentir de les entitats i espais socials que acullen la celebració d'aquest Fòrum. A la seva intervenció ha fet referència a la important tasca que desenvolupen els espais socials, les entitats locals i les xarxes informals que sovint assumeixen tasques de cura comunitària per facilitar la vida dels seus veïns i veïnes, ja que l'administració no cobreix les necessitats detectades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari