10 botigues de comerç just per a un consum responsable

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
A través del comerç just, el nostre consum pot contribuir a fomentar un desenvolupament més sostenible, ètic i responsable.  Font: Pìxabay
A través del comerç just, el nostre consum pot contribuir a fomentar un desenvolupament més sostenible, ètic i responsable. Font: Pìxabay
El Racó del Món és una botiga de comerç just situada al Prat de Llobregat, gestionada per l’ONG ACSUR-Las Segovias Font: El Racó del Món
El Racó del Món és una botiga de comerç just situada al Prat de Llobregat, gestionada per l’ONG ACSUR-Las Segovias Font: El Racó del Món
El comerç just, la sostenibilitat, l'activisme, la sobirania alimentària i el cooperativisme són els valors clau de ‘El Rodal’. Font: Cooperativa El Rodal
El comerç just, la sostenibilitat, l'activisme, la sobirania alimentària i el cooperativisme són els valors clau de ‘El Rodal’. Font: Cooperativa El Rodal

10 botigues de comerç just per a un consum responsable

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

El 8 de maig és el Dia Mundial del Comerç Just, una data per recordar que un altre model de consum ètic és possible, i amb un impacte que genera benestar social i ambiental.

Estem acostumats a comprar i consumir pràcticament cada dia. Però el cert és que sovint no som conscients del poder que tenen les nostres decisions de compra i l’impacte que poden generar en el benestar social i ambiental a escala global.

A través del comerç just, el nostre consum pot contribuir a fomentar un desenvolupament més sostenible, ètic i responsable. El comerç just es basa en un model d’economia solidària i és un recurs per combatre la desigualtat en les relacions de treball amb els petits productors i garantir que aquests reben una recompensa justa per la seva feina.

És per això que us oferim una tria de deu botigues de comerç just i solidari, moltes d'elles relacionades amb entitats del tercer sector, que contribueixen a fomentar condicions de treball dignes per als seus productors. Ara ja ho saps, el teu consum pot canviar el món!

1. Botigues de comerç just d’Oxfam (Diversos punts del territori)

Una de les línies d'actuació de l'ONG Oxfam Intermón és l'impuls del consum de productes de comerç just que ajudin a millorar la via de petits productors i productores d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. A través d'un dels punts de venda d'Oxfam, podem consumir articles d'alta qualitat que han estat distribuïts de manera directa sense cap intermediari. Les botigues, tant els establiments físics com el servei de compra en línia, ofereixen una gran varietat d'articles d'alimentació, cosmètica, moda i llar.

Pots trobar botigues de comerç just d'Oxfam a diversos punts del territori, com ara a Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 641); Girona (Pujada del Pont de Pedra, 3); Terrassa (Passeig Comte d’Egara, 2-4); Lleida (Carrer Dr. Fleming, 19); Tarragona (carrer August, 18, baixos); i Vilanova i la Geltrú (Pl. dels Cotxes, 3, baixos esq).

2. Fem cadena (Av. Barcelona, 12 - Tàrrega)

Fem Cadena és un projecte que impulsa el consum just i responsable a través de la distribució de productes de proximitat i qualitat, sent respectuosos amb les persones i l'entorn. La botiga de Fem Cadena ofereix productes alimentaris, de cosmètica i perfumeria utilitzant un mètode d'etiquetatge propi que distingeix entre productes ecològics, de comerç just, socials o culturals i alternatius, amb la finalitat de promoure un consum més conscient i ètic.

3. La Botiga Solidària del Grup Tercer Món (Carrer de Barcelona, 50 - Mataró)

La Botiga Solidària és un projecte de comercialització de tota classe de productes d’alimentació i articles d’artesania que són fabricats en països en vies de desenvolupament complint amb els principis del comerç just. L’establiment fa més de vint anys que treballa per crear consciència social davant la importància de fomentar un consum respectuós i igualitari, gràcies al suport de La Fundació Grup Tercer Món-Mataró, dedicada a visibilitzar, sensibilitzar i incidir en la realitat dels països del Sud.

4. El Rodal (Carrer de la Unió, 46 - Sabadell)

El Rodal s’identifica com una botiga de productes ecològics i sostenibles amb impacte social, on hi pot comprar tothom. Ofereixen comestibles d’horta i fruita, productes frescos i de rebost, i articles d'higiene i per la llar. El comerç just, la sostenibilitat, l'activisme, la sobirania alimentària i el cooperativisme són els valors clau d'El Rodal, una ecobotiga gestionada per una cooperativa de consumidores i usuaris sense afany de lucre, que s’encarrega de dinamitzar la vida social de la ciutat.

5. Xarxa de Consum Solidari (Pl. Sant Agustí Vell, 15 - Barcelona)

La Xarxa de Consum Solidari compta amb una botiga-cooperativa a Ciutat Vella amb l'objectiu de facilitar l'accés a una alimentació realment sana, ecològicament més sostenible i socialment més justa. Des de la Xarxa també s'impulsen altres espais, anomenats Mercats de Pagès, ubicats, tots els dissabtes no festius, a Fort Pienc (Pl. André Malraux), Sants (Av. de Madrid / Rambla del Brasil), Esquerra de l'Eixample (a l’espai Germenetes) i Guinardó (Pl. Maragall).

L'objectiu dels Mercats de Pagès de la Xarxa de Consum Solidari és el de promoure el consum responsable de productes ecològics, de proximitat, de temporada i de Km 0 a l’espai públic de Barcelona. Són espais on trobar aquests productes de la mà de petits productors i productores locals: fruita i verdura ecològica, ous, pa, coques, formatges artesans, olis, embotits, vi i cerveses, conserves, mel o cosmètica natural, així com també productes de comerç just.

6. Fil per Randa (Fleming, 19 - Lleida)

Fil per Randa és la botiga de comerç just i economia solidària més gran de Lleida, on podem trobar productes d'alimentació (xocolata, cafè i sucre), joguines, cosmètics i roba. L'establiment és impulsat per la Fundació Jaume Rubió i Rubió, l'empresa de reinserció sociolaboral Troballes i Càritas.

Tots els articles de Fil per Randa tenen una voluntat solidària: els comestibles provenen de cooperatives de camperols de Colòmbia, la roba és de la firma Dona Kolors, una empresa de complements de moda i de la llar produïts per dones en risc d'exclusió social, i les joguines són manufacturades èticament a Bangladesh i Palestina. A més, el projecte també ofereix una programació amb degustacions d'aliments de comerç just i desfilades de roba solidària.

7. Alternativa3 (Castellar, 526 - Terrassa)

Es tracta d’una cooperativa que elabora productes ecològics de comerç just, en especial cafè, cacau i sucre de canya. Des del 1995 treballen com a torradora de cafè de comerç just, única a l'Estat espanyol, amb l'objectiu de poder oferir un consum més ètic a través d'alternatives responsables, sostenibles i de qualitat.

A més d'oferir aquests aliments, també importen, elaboren i distribueixen altres productes ecològics de comerç just que han estat produïts respectant els drets humans, el medi ambient i la justícia social. Altrament, organitzen activitats, tallers i xerrades per sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat d'establir relacions comercials igualitàries.

8. Dona Kolors (Carrer de l'Om, 5 - Barcelona)

El Lloc de la Dona, un centre que ofereix atenció psicològica, formativa i laboral per a dones en contextos de prostitució i tràfic de blanques, impulsa la firma de roba Dona Kolors, amb l'objectiu de ser una oportunitat laboral i econòmica per a dones que es trobin en risc d'exclusió social. Dona Kolors posa a la venda a través de la seva web peces de vestir femenines que no destaquen únicament pel seu compromís social, sinó també pel disseny i la qualitat dels seus productes.

9. Olokuti (Astúries, 38 - Barcelona)

Ecològic, biològic, comerç just i projecte local. Els quatre mantres d’Olokuti, una iniciativa que busca apropar a la gent un estil de vida més ètic i sostenible. Ofereix tota mena de productes: des d'articles de roba, accessoris, fins a sabons i motxilles, on destaquen sobretot els productes que fomenten la reducció del plàstic, com raspalls de dents de bambú o bosses orgàniques.

10. La seu de l’ONGD Fallou (Carrer Príncep de Bergara, 34 - L'Hospitalet de Llobregat)

L'Associació de Cooperació Fallou ONGD, dedicada a la cooperació activa i participativa pel desenvolupament autònom de les zones més desfavorides del Senegal, ha convertit la seva seu d’Hospitalet de Llobregat en una botiga d'articles de segona mà. El seu propòsit és invertir els beneficis de la venda d’aquests productes en mantenir i costejar el funcionament de l’ONGD i poder seguir impulsant projectes que dignifiquin la vida dels habitants de la Comunitat Rural de Dialakoto.

Pots consultar si al teu municipi hi ha alguna altra botiga de comerç just en aquest recull que han fet des de La Coordi - Comerç Just i les Finances Ètiques.

Afegeix un comentari nou