12 llibres per salvar el planeta

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
12 propostes per regalar llibres de natura per Sant Jordi   Font: XVAC
12 propostes per regalar llibres de natura per Sant Jordi Font: XVAC
La vida al centre, un text de Yayo Herrero des de la mirada ecofeminista Font: Yayo Herrero
La vida al centre, un text de Yayo Herrero des de la mirada ecofeminista Font: Yayo Herrero
Per George Monbiot el 'Rewilding', la naturalització, és una oportunitat per regenerar els ecosistemes i recuperar també llibertat per als éssers humans. Font: George Monbiot
Per George Monbiot el 'Rewilding', la naturalització, és una oportunitat per regenerar els ecosistemes i recuperar també llibertat per als éssers humans. Font: George Monbiot
El llibre recull de Juan Del Río les propostes inspiradores del moviment de transició  Font: Juan Del Río
El llibre recull de Juan Del Río les propostes inspiradores del moviment de transició Font: Juan Del Río

12 llibres per salvar el planeta

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Dintre d'alguns llibres hi trobem paraules i idees que desperten l'amor per la natura i la consciència sobre la necessitat de protegir el planeta. En presentem algunes propostes.

1. 'La vida al centre' de Yayo Herrero

A la base de tot, hi ha la vida. La vida dels éssers humans i de tots els éssers vius sobre el planeta, i per tant dels recursos per la vida. Aquesta és la premissa de la mirada ecofeminista, que recull Yayo Herrero. El text explica com hem arribat fins a l'antropocè, una nova era provocada per l'home alterant l'equilibri de la vida sobre el planeta. Han estat moltes de les normes i valors fets servir fins ara, els que han anat en contra de la vida. 'Podríem dir que la cultura, l'economia i la política hegemòniques han declarat la guerra a la vida' diu Yayo Herrero.

Per això cal trobar noves normes humanes que estiguin d'acord amb la vida, de tota la vida, inclòs el territori, la natura i els seus processos. Primer, però, caldrà deconstruir els mites i creences en els que es fonamenta una cultura ecocida, patriarcal, i reorientar cap a pràctiques que situïn la vida com una prioritat. Protegir els processos vius, i sobretot el manteniment dels béns comuns, limitats, que per poder ser de tots no han de ser de ningú.

'La vida al centre' és un llibre escrit a tres mans, que aporta les veus de tres dones, en un marc teòric general de l'ecofeminisme. Es pot trobar a la botiga d'Ecologistes en acció.

2. 'Salvatge. Renaturalizar la terra, el mar i la vida humana', de George Monbiot

George Monbiot és un periodista i assagista britànic especialitzat en medi ambient. Aquest llibre defensa la necessitat que els ecosistemes danyats siguin alliberats de la intervenció humana perquè la flora i la fauna puguin desenvolupar-s'hi lliurement i es recuperin els processos ecològics naturals i silvestres.

Salvatge proposa un recorregut pel món per explorar ecosistemes que ja han estat alliberats: narra escenes de caiac entre dofins de la costa de Gal·les o llargues passejades pels boscos de l'Europa de l'Est, entre linx i llops. Proposa una inspiradora mirada que presenta experiències a on éssers humans i natura no són antagònics sinó que formen part d'un sol món. No es tracta doncs d'un text de només denúncia, sinó de propostes d'èxit de recuperació de la vida natural.

3. 'Guia del moviment de transició' de Juan del Rio.

Juan del Rio és una de les cares visibles del moviment de transició. Amb aquesta guia convida a explorar els perquè, per a qui i el com d'aquest moviment cap a una vida més sostenible, justa i feliç. És plena d'idees, suggeriments i eines basades en projectes i experiències personals de persones al llarg del món. Un model d'iniciatives locals, resilients, adaptades als límits del planeta, inspiradores per passar a l'acció a barris, pobles i ciutats. Al pròleg Rob Hopkins, convida, 'a fer ús de tot que el llibre proposa i a inspirar-se per imaginar de nou els llocs on vivim'.

4. 'La Ciutat Comestible. La Naturalesa ha decidit venir a la ciutat' de Pilar Sampietro Colom

La biofília ha arribat als habitants de les ciutats, i hi està promovent canvis. L'amor per la natura i per la vida s'estén entre les persones urbanes, i per tant, la Natura torna a la ciutat. La mirada atenta i sensible de Pilar Sampietro presenta 12 mesos de natura urbana. 12 experiències d'escriptura, fotografia, pintura, periodisme i alquimia unides als horts, jardins i carrers comestibles, a la ciutat de Barcelona.

5. 'Residu Zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida' de Bea Johnson.

El 2008 Bea Johnson va començar un blog sobre com viure sense residus. Ha esdevingut una de les persones que més han ajudat a fer extensiva la reflexió dels residus, amb propostes que permeten reduir i també estalviar a l'economia domèstica. La guia ha estat traduïda a 25 idiomes, i ha estat definida com la Biblia dels Zero Wasters.

6. 'Generació Lo riu es vida' d'Àlex de la Guia i Núria Caro

El llibre recull l'impacte social de la lluita per la defensa del territori de 18 anys de Plataforma en Defensa de l'Ebre. Pels ebrencs i ebrenques l'aparició de la plataforma va significar el despertar d'un sentiment i l'orgull de territori, que abans no hi havia existit. L'impacte és particularment interessant sobre la generació de joves que han nascut i crescut amb aquest esperit. El text repassa les mobilitzacions socials des de les protestes pel transvasament, contra el projecte Castor, per la descontaminació del pantà de Flix i per a un transport públic digne, entre d'altres.

7. 'Guia de les espècies i paratges en perill de la Costa Brava' de SOS Costa Brava i Toni Llobet

La Costa Brava és un dels indrets més apreciats i estimats dels país. Però està sota amenaça constant a causa de la pressió humana i urbanística sobre els seus ecosistemes. La plataforma SOS Costa Brava i l'il·lustrador Toni Llobet han elaborat aquest recull que presenta espècies de flora i fauna en regressió i els paisatges amenaçats per la pressió urbanística. Els objectius: divulgar, mostrar els valor naturals del territori, i recaptar fons per continuar la lluita per la defensa del litoral gironí.

8. 'La gastronomia dels camins' de Marisa Benavente i Pilar Herrera

Torna l'interès social per les plantes, baies i fruites boscanes que, antigament, havien format part de l'alimentació tradicional i que, avui dia, són pràcticament oblidades. El llibre presenta receptes de cuina, com bunyols de malva, cruixents de borratja, torradetes d'avet, a partir de les setanta plantes més habituals al nostre país. Una guia etnobotànica elaborada per Marisa Benavente i Pilar Herrera, del grup de recerca Flora Catalana.

9. Arrelades

El conte Arrelades és una obra d'art col·lectiva per conscienciar sobre la necessitat de protegir les oliveres centenàries del Montsià. És una iniciativa artística per transmetre l'amor per les oliveres i recaptar fons per la Plataforma Salvem Lo Montsià, que lluita per la protecció del paisatge i de les oliveres centenàries.

10, 11 i 12. Thoreau, Carson i Owen

Afegim tres clàssics que no poden faltar a una biblioteca d'amants de la natura: la defensa de la vida en contacte amb la natura de 'Walden o la vida als boscos', de Thoreau, publicat el 1854; 'La primavera silenciosa', publicat el 1962 per Rachel Carson, primer text de l'ecologisme modern, o 'Biofília', publicat el 1984 per Edward O. Wilson, el creador del concepte de biodiversitat.

Afegeix un comentari nou