Àmbit de la notícia
Ambiental

10 projectes internacionals innovadors de reutilització d'envasos a supermercats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Un recent informe de Rezero presenta exemples de diferents projectes internacionals que busquen reduir l'ús abusiu dels plàstics.
    Un recent informe de Rezero presenta exemples de diferents projectes internacionals que busquen reduir l'ús abusiu dels plàstics.
  • L'objectiu és combatre la situació d'emergència climàtica, divulgant els beneficis ambientals que té la reducció del plàstic.
    L'objectiu és combatre la situació d'emergència climàtica, divulgant els beneficis ambientals que té la reducció del plàstic.
  • Diferents països han acollit proves pilot per comprovar si les alternatives als plàstics d'un sol ús són viables, amb un resultat positiu en totes les iniciatives.
    Diferents països han acollit proves pilot per comprovar si les alternatives als plàstics d'un sol ús són viables, amb un resultat positiu en totes les iniciatives.

Un informe de la fundació Rezero presenta iniciatives per reduir la compra amb envasos de plàstic difícils de reciclar que ja s’apliquen a diferents països.

L’informe ‘Amb el teu envàs. Experiències internacionals de reutilització a supermercats i altres establiments de venda al detall’, de Rezero, determina que la despesa d’envasos de plàstic d’un sol ús és abusiu. La majoria de productes a la venda en supermercats i grans superfícies compten amb recipients difícils de reciclar, els quals s’haurien d’abolir, per evitar l’increment de la situació d’emergència climàtica.

Per tal de combatre i reduir aquesta tendència, l’entitat presenta un recull de projectes innovadors de reutilització d’envasos, aplicats a diferents països, amb l’objectiu de revertir la situació actual i divulgar els beneficis ambientals i els interessos per a la ciutadania que comporta dur a terme una compra sense envasos de plàstic.

En aquest llistat presentem deu projectes internacionals innovadors de reutilització d’envasos als supermercats.

  • Rewine. Reutilització d’ampolles de vidre del sector vitivinícola del sud d’Espanya

Aquest projecte es desenvolupa a Catalunya, on trenta-dos establiments al detall, dels quals la majoria pertanyen a diferents cadenes de supermercat, com Veritas, Ametller Origen i Caprabo, han participat en la prova pilot. La idea és reutilitzar ampolles de vi al sector vitivinícola català.

Per a dur a terme la reutilització, Caprabo ha col·laborat amb deixalleries com a punts de retorn; Veritas ha treballat amb una cooperativa social que ha estat l’encarregada de recollir les ampolles de vidre buides dels establiments per emmagatzemar-les; i Ametller Origen ha utilitzat la ‘logística inversa’: traslladar a la seva planta logística les ampolles retornades per les clientes.

Les ampolles són transportades a una planta de rentament per poder-les tornar als respectius cellers per al seu reompliment. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han estalviat més de cent setanta mil quilograms de diòxid de carboni, amb més de vuitanta mil ampolles recuperades.

  • Envasos retornables pel menjar per a endur-se i altres accions de reutilització

Viatgem fins al Regne Unit on es desenvolupa aquest projecte, dut a terme per la cadena de supermercats Morrisons, a la seva secció de ‘salad - bars’. Consisteix a deixar disponibles envasos reutilitzables i retornables, de la iniciativa Caulibox, a les àrees de menjar per emportar-se, uns envasos que poden reutilitzar-se fins a quatre-centes vegades.

Aquesta cadena de supermercats està treballant en altres alternatives com la reintroducció d'ampolles de llet de vidre retornables; la instal·lació de fonts d’aigua a benzineres i a la seva secció de ‘Food-to-Go’, per potenciar la utilització d’ampolles reutilitzables, i la creació d’un envàs de diversos usos per a la compra de productes de neteja.

Morrisons també ofereix l’opció a la clientela d’adquirir la carn i el peix fresc en els seus mateixos envasos, a més de testar un sistema de venda a granel. Segons dades de l’informe de Rezero, s’han reduït gairebé dos milions de safates per a carn i peix, i en dotze setmanes ha disminuït en un 18% la venda d’aigua en ampolles de plàstic a les benzineres.

  • Caixes reutilitzables per enviaments en fred

L’empresa emergent estatunidenca Liviri centra la seva línia de treball en la creació de caixes de transport amb aïllament tèrmic, reutilitzables i sostenibles, per poder lliurar comandes en línia d’aliments frescos, menjar cuinat i productes peribles. Les mateixes caixes inclouen separadors i paquets de gel, que es retornen juntament amb aquesta.

Segons l’informe de Rezero, Liviri ofereix el seu producte a les empreses que gestionen la seva pròpia logística i que volen recollir les capses buides, o a les consumidores que les retornin a la start-up, un procés que és possible gràcies a una etiqueta d’enviament de retorn, per a rentar-les i redistribuir-les.

  • Venda d’aigua mineral a doll

L’empresa d’aigua Sant Aniol presenta el sistema Afrodita, basat en la venda d’aigua mineral a doll, equipat amb un dipòsit de set-cents cinquanta litres. Aquest permet omplir ampolles de mig fins a tres litres. La màquina inclou la dispensació d’aigua freda, un datàfon Terminal Punt de Venda per a realitzar pagaments al moment i una impressora de tiquets, entre altres serveis.

El dispositiu és de baix consum energètic, ja que l’aigua es refreda a mesura que es dispensa. Sant Aniol també treballa en altres projectes sostenibles, com el foment de la venda d’aigua en ampolles de vidre retornables al punt de venda.

Segons dades que presenta l’informe, amb l’ús del sistema Afrodita i el seu dipòsit de set-cents cinquanta litres per a vendre aigua mineral a doll, es poden reduir els plàstics d’un sol ús fins al 90%.

  • Envasos reutilitzables per a tota la indústria alimentària

L’empresa gallega E-Tepsa ja presenta envasos reutilitzables per a proveïdors de peix, marisc, carn, fruita i verdura, i també als establiments, perquè els productes siguin adquirits per a les persones consumidores. La mitjana de vida de les caixes, segons s’exposa a l’informe, és de més de deu anys, i la seva adquisició inclou la reposició gratuïta i una garantia de recompra.

E-Tepsa també presenta ‘barquetes’, unes capses reutilitzables amb tapa transparent o sense, amb capacitat de mig a sis quilograms, i alçades d’un a deu centímetres. Es poden envasar manualment o a màquina. L’empresa ofereix addicionalment, la recollida, neteja i desinfecció de les ‘barquetes’. Són 100% reciclables.

En un any, l’empresa gallega ha venut mig milió d’aquestes capses reutilitzables gràcies a la seva col·laboració amb deu grans superfícies a Espanya.

  • Estacions de recàrrega de productes a supermercats

Onze països han acollit la prova pilot de les estacions de recàrrega ‘All things Hair Refillery’, que ofereix les principals marques de productes de perruqueria de l’empresa britànica Unilever.

Alguns exemples d’actuacions són: els dispensadors de productes de neteja als supermercats Australians Coles; la venda de xampú en ampolles d’alumini reutilitzables a Mèxic o la col·laboració amb Carrefour, a Pakistan, que ofereix un descompte a les consumidores que duen els seus propis envasos.

Tots els productes venuts a doll tenen un preu més reduït. Segons Rezero, la resposta de les clientes va ser positiva i aclaparadora, i les vendes en format reomplible van rebre més demanda que els productes tradicionals.

  • Productes de neteja a doll

Al Regne Unit, diferents establiments de les cadenes Tesco, Sainsbury’s i Asda, van acollir estacions de recàrrega de productes de neteja i detergents ecològics de la marca Ecover. Les ampolles es poden reutilitzar fins a cinquanta vegades, i el funcionament és a través d’un sistema de codi de barres. Les consumidores van rebre descomptes per provar aquesta manera alternativa de fer la compra.

La prova pilot va ser un èxit, i a la cadena de supermercats Sainsbury’s ja s’han incorporat estacions de recàrrega a dinou establiments.

  • MIWA, càpsules reomplibles i intel·ligents dels productors als establiments

L’empresa txeca MIWA ha ideat unes càpsules reutilitzables i intel·ligents que permeten controlar el seu flux de moviment i la informació dels productes que contenen. Es poden reutilitzar fins a tres-centes vegades, i poden contenir aliments com cereals, cafè, llegums, dolços, pinso, detergent en pols… les empreses productores reben les càpsules i les col·loquen als establiments respectius, a un mòdul de reompliment, per tal que les usuàries les puguin adquirir.

MIWA s’encarrega de recollir les càpsules buides que aporten les empreses al detall per tal de netejar-les abans de tornar-les a posar en circulació. A la cadena de supermercats txecs Albert, ja s’ofereixen fins a vuitanta productes en aquestes càpsules. Al llarg del 2022, es preveu que el sistema arribi a Holanda i Regne Unit.

  • Loop. Venda de productes en circuits d’envasos retornables

Aquest projecte presenta la creació d’un sistema perquè les consumidores puguin adquirir productes en envasos reutilitzables i que aquests puguin ser retornats a qualsevol altre participant. És a dir, la idea és que les marques tinguin la propietat dels envasos reutilitzables. D’aquesta manera, les empreses poden dissenyar recipients amb una durada molt extensa en el temps, i cuidar-los per mantenir-los en circulació.

Un cop utilitzats, els envasos retornen a la plataforma Loop i els fa arribar a les marques perquè els omplin i redistribueixin, després de ser netejats. El projecte treballa amb marques com Nestlé, Bonduelle i Clorox, i ofereix productes com cereals, cafè, te, cervesa, pinso i sorra de gat, etc.

  • Unpacked i entregues a domicili sense bosses

La cadena de supermercats britànics Waitrose va realitzar una prova pilot d’un sistema de compra a granel, de diferents productes d’alimentació i higiene, per tal que les clientes els adquirissin amb els seus propis envasos. Es va incloure al projecte les seccions carnisseria, peixateria i formatges.

Les consumidores també tenen l’opció de poder adquirir envasos reutilitzables als establiments o manllevant-los gràcies al sistema de dipòsit i devolució d’aquests. Les compres a domicili, es va proposar d’eliminar les bosses i incloure envasos reutilitzables. O bé, traspassar els productes als recipients que la persona compradora ofereixi a la seva llar, quan rebi la compra.

Més del 90% de les consumidores varen demanar la continuïtat de la prova pilot i tots els productes sense envasos tenien un cost de fins a un 15% més barat que els envasats, fet que ha provocat que les vendes en format reomplible hagin crescut de manera considerable.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari