10 propostes als partits polítics per promoure la bicicleta
Comparteix
El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) publica un document amb deu punts que creuen que s'han de considerar de cara a les eleccions municipals 2023 i la pròxima legislatura.
A les portes de la campanya de les eleccions municipals de 2023, des de les entitats traslladen als grups polítics les propostes que consideren que han de ser presents als debats, a les mateixes eleccions i a la resta de la legislatura. Aquesta també és una forma de conèixer la mirada i les intencions de cadascun dels partits sobre aspectes en els quals les entitats de diversos àmbits treballen dia a dia per millorar-los.
El Bicicleta Club de Catalunya (BACC), una associació ciclista que es dedica a impulsar i a promoure la bicicleta urbana com a vehicle de mobilitat quotidiana a la ciutat, ha presentat un document amb deu propostes que creuen que els partits, tant de Barcelona com d'arreu de Catalunya, han de considerar al voltant de la mobilitat sostenible i, concretament, l'ús de la bicicleta. Aquests són els punts del decàleg del BACC:
Les 10 propostes del #BACC de cara a les eleccions municipals i la propera legislatura per potenciar i millorar la bici a #Barcelona i les poblacions de #Catalunya.
— Bicicleta Club de Catalunya | bacc (@bacc_cat) April 19, 2023
[Fil] pic.twitter.com/o0Z35udSdX
- Xarxa de carrils bici
Un dels punts principals, i una de les lluites en les quals més insisteixen tant des del BACC, com des de la resta d'entitats que promouen la mobilitat sostenible, és la millora de la xarxa de carrils bici existent. L'entitat demana que aquests carrils bici siguin més amples per fer-los més segurs i adaptar-los, així, a l'augment de la demanda. A més, des de l'entitat també consideren que cal desdoblar els carrils bidireccionals en carrils de sentit únic.
- Itineraris ciclistes
El BACC demana connectar els itineraris ciclistes fins ara separats, donar continuïtat i solucionar els punts negres, és a dir, les zones de la xarxa de bici existent assenyalades com més perilloses per a les usuàries de les bicicletes, com ara rotondes, interseccions, girs o trams inacabats. A més, afegeixen, que cal crear xarxes contínues i segures de carrils bici entre municipis.
- Més aparcament per a bicicletes
Una altra de les reivindicacions habituals de les entitats que treballen en la promoció de la mobilitat sostenible és la necessitat de comptar amb aparcament segur per a bicicletes a les ciutats i als municipis. En aquest punt del decàleg, l'entitat demana la creació i la promoció d'aquests espais amb l'impuls d'una xarxa d’aparcaments públics, dins els garatges privats existents, als espais comuns de les comunitats de veïns i veïnes, a les zones d’afluència massiva de gent, en centres comercials i en qualsevol edifici públic.
- Transport de mercaderies i paqueteria en bicis de càrrega
Des de l'entitat demanen que es promogui el transport de mercaderies i paqueteria amb bicicletes de càrrega mecàniques o elèctriques. "La ciclologística d’última milla aporta els beneficis de la bicicleta en la distribució de mercaderies, però cal un impuls decidit de l’administració perquè sigui rellevant", afirmen des de l'entitat catalana.
- Afavorir transports més sostenibles
El cinquè punt del decàleg destinat als grups polítics de cara a ales eleccions municipals 2023 demana canviar la programació semafòrica per tal de prioritzar i afavorir els modes de transport més sostenibles. Des del BACC consideren que aquesta mesura permetria reduir al mínim les aglomeracions, així com les esperes en desplaçaments a peu, amb bicicleta o transport públic.
- Ciutats 30
El maig de 2021 va entrar en vigor la modificació de l’article 50 del Reglament de Circulació. Aquesta norma estableix nous límits de velocitat en vies urbanes que fa que els vehicles privats no puguin superar els trenta quilòmetres per hora en tots els carrers d’un únic carril per sentit. Des del BACC demanen establir zones 30 a tot l'entorn urbà, amb més controls de velocitat, per augmentar la seguretat de tothom.
- Finançament i ajudes
El BACC insta als grups polítics que creïn un programa de finançament i ajudes per a l’adquisició de bicicletes, bicicletes elèctriques i bicicletes de càrrega en conveni amb el sector i les botigues de bicicletes.
- Policia amb bicicleta
Una altra de les mesures que l'entitat demana que els partits polítics considerin és el foment de la policia amb bicicleta. "Formar i sensibilitzar els cossos policials i habilitar patrulles ciclistes", demanen, i és que afirmen que l'ús de la bicicleta en la policia afavoreix una proximitat a la població i un coneixement de l'entorn que permet suggerir mesures per a millorar desplaçaments i seguretat.
- Lluitar contra l'assetjament a les usuàries de la bici
Cada cop és més habitual que les persones usuàries de la bicicleta pateixin un assetjament per part de conductors i conductores de vehicles motoritzats. L'entitat demana als partits que s'estableixi un protocol contra l'assetjament a les persones que circulen en bicicleta, per tal que els cossos policials evitin aquestes desagradables situacions que, assenyalen, és un dels motius que desincentiven l'ús de la bici.
- Campanyes sobre l'ús de la bicicleta
Finalment, el darrer punt insta als partits polítics a dur a terme campanyes i presència institucional per comunicar "de forma activa, clara i continuada la bicicleta com una veritable opció de mobilitat segura, atractiva, econòmica i saludable". Des del BACC han impulsat diverses campanyes per tal d'omplir de bicicletes els carrers de les ciutats, com ara 'Amb bici millor'.
Afegeix un nou comentari