Els 10 residus més habituals a la natura

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Cada any arriben tones de plàstics als oceans. Font: CC
Cada any arriben tones de plàstics als oceans. Font: CC
La producció de llaunes genera gasos d'efecte hivernacle. Font: CC
La producció de llaunes genera gasos d'efecte hivernacle. Font: CC
El vidre és un material molt fàcil de reciclar. Font: CC
El vidre és un material molt fàcil de reciclar. Font: CC

Els 10 residus més habituals a la natura

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

L’Agència Catalana de Residus, entitats ambientals i ajuntaments de tot el territori han organitzat centenars d’activitats de neteja amb motiu d'una nova edició del Let’s Clean Up Europe!.

La nova edició del Let’s Clean Up Europe! ja és aquí, l'acció internacional que pretén generar consciència sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i, a la vegada, promoure accions de sensibilització.

Durant el segon cap de setmana de maig, voluntaris de tota Europa participaran en activitats de recollida de residus abocats a boscos, platges, marges de rius i altres espais verds. Enguany, a Catalunya, l’Agència Catalana de Residus, entitats ambientals i municipis d'arreu del territori han organitzat més de 450 accions de neteja d’entorns naturals.

L’any 2020, malgrat la situació de pandèmia, a Catalunya es van realitzar 167 accions de neteja i hi van participar 3.264 persones. Gràcies a totes aquestes mans es van aconseguir recollir 32,56 tones de residus de tota mena.

A banda de ser molt perjudicial per al medi ambient, llençar residus fora dels contenidors és il·legal i pot comportar una sanció econòmica. Però, tot i això, hi ha moltes persones que embruten el medi natural abocant-hi embolcalls d’aliments, burilles de tabac i altres escombraries.

L’Agència Catalana de Residus ha elaborat un llistat dels residus més habituals que es troben a la natura quan es fan accions de neteja a Let's Clean Up Europe!:

1. Tovalloles humides

Aquestes tovalloletes estan fetes amb microplàstics i, per tant, no són biodegradables i poden trigar més de cent anys a desintegrar-se. Quan les tirem a la natura, a banda de contaminar, obturem les xarxes de clavegueram i depuradores, i dificultem les tasques de reciclatge. Una bona alternativa és usar aigua i sabó, que, a més a més, resulta molt més econòmic.

2. Burilles

Les burilles de cigarreta són un dels residus més abundants tant en entorns naturals com urbans. El paper que embolica el tabac pot contenir més de 5.000 compostos químics que poden causar greus impactes ambientals. A més a més, els filtres triguen a descompondre’s entre deu i quinze anys. La millor alternativa és deixar de fumar o, si no, portar un envàs al damunt per dipositar les burilles.

3. Ampolles de plàstic PET

Aquest tipus d’envàs està fabricat amb polietilè, un material reciclable amb el qual es poden fabricar nous envasos o, fins i tot, forros polars o pantalons vaquers. Però per donar-li una segona vida a aquests plàstics d’un sol ús cal dipositar-lo al seu contenidor, al de color groc, ja que a la natura només molesten. Bevent aigua de l’aixeta consumiríem menys ampolles PET.

4. Llaunes

Aquests recipients estan fets d’alumini i la seva indústria produeix anualment tones de gasos d’efecte hivernacle, com el diòxid de carboni, i altres gasos, com l’òxid de sofre i l’òxid de nitrogen, presents en la pluja àcida. A més a més, una llauna pot trigar fins a dos-cents anys en degradar-se. Cal acostumar-se als envasos de vidre o de materials reutilitzables.

5. Bosses i petits envasos

Milers d’aus i animals marins moren anualment a causa de la ingesta de plàstics o pel simple fet d’estar en contacte amb les substàncies tòxiques que desprenen amb l’aigua. Utilitzar bosses de tela reutilitzables i comprar a granel poden ajudar a reduir el consum de plàstic.

6. Taps, tapes i petits plàstics

Tenen una mida petita, però se n’aboquen tants a la natura que s’estima que hi ha entre cinc i cinquanta bilions de petits fragments de plàstic als oceans. Es calcula que l’any 2050 les grans masses d’aigua tindran més plàstics que peixos. Cal reciclar cada mil·límetre de plàstic per salvar el planeta.

7. Paper

Sembla mentida que en un món tan digitalitzat encara s’utilitzi tant paper. Any rere any es tallen milers d’arbres per fabricar paper nou i això ens afecta directament, ja que, els boscos són font d’oxigen. Per reduir la tala d’arbres, hem d’evitar imprimir i, en el cas d’haver-ho de fer, utilitzar les dues cares del foli.

8. Vidre

Els recipients de vidre són una bona alternativa al plàstic, perquè es tracta d’un material fàcilment recuperable i és molt fàcil de reutilitzar o reciclar. Per això és important que es llenci al contenidor verd i segueixi tenint més vides. Quan es llença a la natura pot provocar incendis o trencar-se i provocar danys tant a humans com a animals.

9. Roba i calçat

Llençar la roba vella al medi natural pot contaminar molt a causa dels productes químics amb els quals està feta. I el mateix passa amb el calçat, ja que està fet amb coles, dissolvents i resines molt tòxiques. D’altra banda, les muntanyes de residus de roba causen un impacte visual. Podem reduir aquests residus fent un consum responsable i donant una segona vida a aquelles peces que estan en bones condicions.

10. Voluminosos

En una societat on la filosofia que mana és la d’”usar i tirar”, les deixalleries s’omplen de residus voluminosos que en realitat es podrien reparar i restaurar i tenir una segona o tercera vida.

Comentaris

Hola

Hace décadas que venimos comprobando que este sistema de consumo y producción es SUICIDA. Todas las declaraciones de EMERGENCIA HUMANA Y CLIMÁTICA como los ODS de la ONU así lo confirman.

Nosotras hacemos PROTESTAS CON PROPUESTAS y nos dirigimos a las personas desde el CRECIMIENTO PERSONAL , DESARROLLO SOCIAL, e INCIDENCIA INSTITUCIONAL.

VAITORNA: Va y vuelve en catalán, es una campaña puesta en marcha oficialmente en el Dia de la Tierra 2021 y que es fruto de las 7 R que venimos impulsando desde la Permacultura.

Denunciamos:

Hoy vemos que el VERTEDERO DE GARRAF cerrado hace 15 años, porque ya no entraba más basura, es un peligro, no sólo por la contaminación, sino por las explosiones de las bolsas de gas

El Tribunal Supremo, despues de 20 años de reclamaciones de los vecinos, a decretado el CIERRE DE LA INCINERADORA en Montcada i Reixac. El cierre de Sant Adria debe ser inminente

Bcn + Sostenible realizó el reto de "Beber sin plástico" y demostró con cifras que es practiamente imposible.

Proponemos:

La implementación de los ENVASES RETORNABLES Y REUTILIZABLES para eliminar el uso del plástico en nuestra vida cotidiana.

Utilizar la Permacultura como una herramienta de cambio, diseñando con una visión global y logrando acciones locales aplicando técnicas y sistemas de depuración natural de agua.etcétera

Un comienzo inmediato puede ser en BIOMARKET en MERCABARNA ya que es uno de los puntos más fáciles, lógicos y visibles

Obviamente quedando a vuestra entera disposición, les saludamos muy atte

El equipo de Permacultura ATTA

tel 620 022 747

Afegeix un comentari nou