2014, Any internacional de l’Agricultura Familiar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

2014, Any internacional de l’Agricultura Familiar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L'Organització de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) dedicarà l'any 2014 a destacar el potencial dels agricultors familiars per avançar cap a sistemes alimentaris més productius i sostenibles.

L’Any Internacional de l’Agricultura Familiar és una iniciativa promoguda pel Fòrum Rural Mundial que té el suport de més de 360 organitzacions civils i camperoles de tots els continents. La seva celebració en l’àmbit mundial, declarada per l’Assemblea General de l’ONU, pretén posicionar l'agricultura familiar al centre de les polítiques agrícoles, ambientals i socials en les agendes nacionals, per promoure un canvi cap a un desenvolupament més equitatiu i equilibrat.

Aquest any pretén promoure un ampli debat i la cooperació en els àmbits nacional, regional i mundial per augmentar la consciència i la comprensió dels desafiaments als quals s'enfronten els petits camperols i ajudar a identificar formes eficaces de suport a l'agricultura familiar .

Per què és important l'agricultura familiar?

Tant en països en desenvolupament com en països desenvolupats, l'agricultura familiar és la forma predominant d'agricultura en la producció d'aliments.

L'agricultura familiar és una forma de classificar la producció agrícola, forestal, pesquera, pastoral i aqüícola gestionada i operada per una família i que depèn principalment de la mà d'obra familiar, incloent tant a dones com a homes. Tant en països en desenvolupament com en països desenvolupats, l'agricultura familiar és la forma predominant d'agricultura en la producció d'aliments.

  • L'agricultura familiar i la petita escala estan lligades de manera indissociable a la seguretat alimentària mundial.
  • L'agricultura familiar rescata els aliments tradicionals, contribuint a una dieta equilibrada, a la protecció de la biodiversitat agrícola del món i l'ús sostenible dels recursos naturals.
  • L'agricultura familiar representa una oportunitat per dinamitzar les economies locals, especialment quan es combina amb polítiques específiques destinades a la protecció social i al benestar de les comunitats.

L'agricultura familiar de casa nostra

El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí considera que per al govern “el desenvolupament rural sostenible és una prioritat”. Per això, des del Departament s’aposta per “promocionar els circuits comercials curts, fomentant el consum dels productes de quilòmetre zero”.

Enllaços d'interès:

  • Facebook: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
  • Twitter: Family Farming 2014 @IYFFNews #IYFF14 #AIAF #UNFAO
  • Youtube: Food and Agriculture Organization of the UN
  • Pinterest: International Year of Family Farming
  • Web: Any Internacional de l'Agricultura Familiar 2014 (FAO)

Afegeix un comentari nou