3 programes de voluntariat ambiental per la conservació de l'ós
Comparteix
L'Associació La Paniquella coordina el pla de voluntariat del projecte PirosLife, amb el qual la ciutadania pot participar directament en la conservació de l'ós bru al Pirineu.
L'ós bru és una de les espècies emblemàtiques de l'alta muntanya i del Pirineu. Una llarga història de coexistència comuna entre humans i óssos ha despertat sentiments i emocions en l'imaginari col·lectiu. Sovint considerat perillós, també és l'amable protagonista de molts contes infantils i fins i tot el model de peluix més popular. Avui sabem que és un indicador de la qualitat de la natura, a la cúspide de l'ecosistema d'alta muntanya sobre de cérvols, daines, cabirols i isards, i, per això símbol de l'alta muntanya i espècie protegida segons les diverses normatives.
Declivi i recuperació
Cap a finals dels anys '80 la població de l'ós a Catalunya va arribar a una situació de no retorn, al límit de l'extinció, tot i estar protegit des del 1973. A partir de mitjans dels anys '90 es van començar a implementar projectes LIFE per la recuperació de l'ós al Pirineu, de forma coordinada entre França i Espanya i amb la participació de les comunitats autònomes de Navarra, Aragó i Catalunya. Actualment el nombre d'óssos creix lentament i s'han arribat a identificar més de 40 exemplars el 2016, entre ells una desena de mares i 2 mascles, l'últim, el Goiat, introduït el 2016 provinent d'una reserva eslovena.
Comunicació i participació, claus per la conservació
El projecte PirosLife té per objectiu consolidar la població d'ós bru al Pirineu. Per fer-ho destina gran part dels esforços a treballar la convivència entre humans i óssos, per promoure'n l'acceptació i el coneixement científic i la responsabilitat. La qualitat ambiental que representa la presència de l'ós bru, ha de ser el resultat d'un procés de diàleg i col·laboració entre les diverses persones, entitats i institucions del territori de muntanya.
L'Associació La Paniquella de Llavorsí treballa per la conservació del patrimoni natural, cultural i social als Pirineus. Esdevenint voluntaris i voluntàries de l'entitat, es pot col·laborar en un dels 3 programes vinculats amb el projecte PirosLife, i ajudar d'aquesta manera a la conservació de l'ós.
1. Programa de seguiment i detecció de l'ós bru
Els voluntaris i voluntàries participen en la realització de transsectes per a la recerca d'indicis i revisió de trampes; al setembre i a l'octubre donen suport a les plantacions d'arbres, a la recollida de llavors i al banc de llavors.
2. Programa de prevenció de danys a la ramaderia
Els voluntaris i les voluntàries col·laboren en la recerca d'ovelles a final de temporada, donant suport a les tasques de reagrupament i als vaquers.
3. Programa d'Informació i sensibilització a la ciutadania
La comunicació és un aspecte molt important en els programes de conservació, i en particular en el d'una espècie com l'ós. Els voluntaris i les voluntàries aporten informació ajuden a sensibilitzar les persones que s'apropen als punts d'accés a zones d'ós bru i fan tasques de suport informatives en les fires.
Les persones voluntàries de La Paniquella gaudeixen de jornades de formació vinculades al projecte de voluntariat, de suport tècnic per a poder realitzar les accions de voluntariat amb totes les garanties, i d'allotjament a preus reduïts durant el període de voluntariat.
Les persones interessades poden fer la seva sol·licitud a lapaniquella@gmail.com.
Afegeix un nou comentari