El Camp de Treball del Gaià, un espai consolidat per a la cura del riu i el seu entorn
Comparteix
L’Associació Mediambiental la Sínia organitza, un estiu més, una experiència de voluntariat dirigida al jovent per fomentar la consciència ambiental, el treball col·lectiu i la conservació del riu Gaià i el seu entorn natural.
El voluntariat ambiental a Catalunya és un pilar essencial de la implicació de la societat en la cura i conservació del patrimoni natural del nostre pais, així com una eina bàsica de la participació ciutadana que contribueix a conèixer, gaudir i fer valer el llegat natural, cultural i immaterial d'un territori. Alhora, per a les entitats ambientals, suposa un recurs capital per dur a terme bona part de la seva tasca i tirar endavant les seves propostes de conservació que, moltes vegades, no serien possibles sense la implicació del voluntariat.
És el cas, entre moltes altres, de l’Associació Mediambiental la Sínia, nascuda el 1997 per oferir serveis i activitats dirigides a promoure el coneixement, la conservació i la recuperació del patrimoni natural, cultural i històric de l’àmbit territorial del baix Gaià. A partir del 2009, l’entitat fa un pas endavant i enfoca el gruix de la seva activitat a la gestió activa de l’espai fluvial del conjunt de la conca del riu Gaià i la seva àrea d’influència litoral.
Així, la xarxa de persones voluntàries que, al llarg dels anys, ha col·laborat amb l’entitat ha estat clau a l’hora de vertebrar, consolidar i expandir la seva tasca. En aquest context, la Sínia ha impulsat nombroses iniciatives per promoure el voluntariat entre el jovent, amb el propòsit de motivar el jovent a prendre consciència dels desafiaments ambientals que tenim com a societat.
Amb aquest esperit va néixer, el 2013, el Camp de Treball del Gaià, dirigit a joves d’entre catorze i disset anys, que enguany arriba a la seva tretzena edició. Com sempre, el camp es desenvolupa a Altafulla, al cor de la Costa Daurada, i compta des de l’inici amb el suport actiu de l'ajuntament del municipi costaner. També es preveuen estades al municipi de Catllar.
Durant quinze dies, entre el 29 de juny i el 13 de juliol, les participants del camp contribuiran directament en el manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit com és la desembocadura del riu Gaià. De la mà de tècnics especialitzats, les voluntàries obtindran formació en els àmbits de la biologia i ecologia de les espècies i la conservació del medi natural.
Una experiència per crear vincles i preservar el patrimoni natural
L’Andrea Córdoba, membre de la Sínia i coordinadora del camp, explica a Xarxanet que les principals accions que durà a terme el jovent voluntari se centraran, sobretot, en la desembocadura del Gaià i les platges d’Altafulla i Tamarit.
“Es faran des de treballs de millora en els abalisaments dunars, extracció d'espècies de flora invasores, i potser també neteges de residus amb punts d'abocador, perquè sabem que a la temporada d'estiu, com hi ha tanta gent a les platges, s'acumulen punts d'abocadors al marge del riu”, detalla, i afegeix que les participants “també treballaran a la resclosa del Catllar, on estarem netejant tota la mina d'aigua de vegetació aquàtica, per tal que les tortugues i les anguiles que viuen en aquella zona es trobin una miqueta més còmodes”.
Tota aquesta feina persegueix generar un impacte positiu en el riu i el seu entorn: “A la Sínia fa molts anys que treballem per tota la renaturalització i conservació del riu Gaià i, és clar, aprofitem sempre els camps de treball per fer les tasques de manteniment que ens asseguren que totes les accions que hem fet prèvies tinguin una continuïtat”, assenyala la membre de l’associació.
Més enllà d’aquestes accions de treball tècnic a terreny –que es desenvoluparan els dies entre setmana entre les 9 i les 13 h–, el camp de treball és una molt bona oportunitat perquè el jovent pugui compartir les seves inquietuds i experiències amb altres persones joves provinents d’arreu de Catalunya, així com amb l’equip de monitores.
De fet, un aspecte cabdal de l’experiència de voluntariat és potenciar la consciència ambiental de les participants a través d’experiències lúdiques i participatives, en un marc de transmissió i intercanvi de coneixement. “A més de les accions in situ sobre el territori, també organitzem xerrades i participem amb altres entitats dels municipis per tal de generar espais de debat on puguem posar en comú tots els conflictes que vivim i amb els quals ens podem enfrontar en el futur”, sosté Córdoba, qui expressa que des de l’entitat es procura “donar recursos al jovent perquè integrin aquesta mirada de respecte i coexistència amb la natura”.
Així, les tardes, de 16 a 19 h, es dedicaran a la realització, entre altres, de tallers de natura, activitats de lleure i, puntualment, a la finalització de tasques tècniques per a les quals sigui necessari un esforç extra. El grup també disposarà de temps lliure cada tarda.
Pel que fa a l'organització interna del camp, aquesta es basa en la participació activa de tot el grup, incloent-hi monitores i responsables. Es formaran equips rotatius d’intendència que, per torns, assumiran les tasques quotidianes com cuinar, servir els àpats, rentar els estris o encarregar-se del transport d’aigua. En funció de les necessitats, s’establiran tres o quatre jornades de bugada col·lectiva i, com a mínim, tres dies destinats a la neteja general de l’àrea d’acampada.
Les inscripcions es tancaran oficialment el 30 de maig, últim dia per fer el pagament, però bona part de les places ja estan adjudicades. L’Andrea Córdoba apunta que l’entitat té una llista d’espera de més d’un centenar de persones: “Amb tot, si les persones que queden per confirmar no ho fan i no envien la documentació, aleshores donarem pas als de la llista d'espera”.
Un estiu més, el Camp de Treball del Gaià és un exemple viu de com el voluntariat ambiental pot esdevenir una experiència transformadora per al jovent, que reforça el vincle entre les persones i el terrori, alhora que contribueix a la protecció d’un entorn natural.
Afegeix un nou comentari