30.000 persones llueixen el braçalet verd en la Setmana de la Natura

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
30.000 persones llueixen el braçalet verd #SetmanaNatura i  mostren el seu compromís amb la natura Font: Associació de Naturalistes de Girona
30.000 persones llueixen el braçalet verd #SetmanaNatura i mostren el seu compromís amb la natura Font: Associació de Naturalistes de Girona
La polsera verda #setmananatura simbolitza el compromís amb la natura Font: Ecoserveis
La polsera verda #setmananatura simbolitza el compromís amb la natura Font: Ecoserveis

30.000 persones llueixen el braçalet verd en la Setmana de la Natura

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La conservació per la natura i la preocupació pel medi ambient mobilitzen més de 30.000 persones de la mà de 260 organitzacions, amb els 413 esdeveniments arreu de Catalunya organitzats per la Setmana de la Natura.

De l’ 1 al 9 de juny més de 30.000 persones s’han implicat en 413 accions per la natura, organitzades per ONGs ambientals catalanes i altres organitzacions que treballen pel medi ambient, durant la Setmana de la Natura. La Setmana, que ha celebrat la seva 4a edició, es consolida així com la campanya més gran d’implicació ciutadana per la defensa de la natura a Catalunya.

Musica i natura a la jornada final

Un concert íntim d’Eduard Costa sota els arbres de la devesa de Girona, d’Andrea Motis des de la masia de Can Moragues i de la cantautora rural Susannes a les dunes de Torredembarra van posar la cirereta a les Festes de la Natura. La Setmana de la Natura també vol posar en valor el gaudi que ens ofereix el contacte amb la natura, font de benestar i d'inspiració per a l’art i la música, i per això han estat organitzades 5 festes de la Natura el 9 de juny.

Per aquest mateix motiu en aquesta edició s’ha buscat la complicitat del món de les lletres, i més de 40 biblioteques arreu del país han organitzat actes que unien llibres i natura. Al voltant d’aquests actes, identificats amb l’etiqueta #llegeixnatura, s’ha organitzat un concurs que té com a premi principal una estada a la finca d’ecoturisme de l’Avenc de Tavertet.

Tal com ha exposat la cuinera Ada Parellada a la Festa de la Natura a Barcelona, també és fort el vincle de la natura amb la gastronomia, ja que ‘mengem natura’. Així, es destaquen tallers contra el malbaratament alimentari i sortides d'etnobotànica, per conèixer més bé les plantes comestibles.

Les persones assistents han pogut experimentar el voluntariat ambiental retirant residus, espècies invasores, o ajudant a fer censos de fauna; han pogut descobrir els valors naturals del nostre entorn amb sortides guiades o participant a bioblitz, esdeveniments de ciència participativa on s’identifiquen els éssers vius dels nostres hàbitats, ja sigui papallones, ratpenats, ocells o peixos del fons marí, o han pogut aprendre a les conferències i xerrades sobre el canvi climàtic o les espècies exòtiques invasores.

Una campanya per visibilizar entitats ambientals i voluntariat ambiental

La majoria d’esdeveniments han estat organitzats per les entitats ambientals actives a Catalunya, que han estat, juntament amb la natura, peces decisives de la Setmana. L’Associació Naturalistes de Girona, l’Associacióla Sorellona, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, l’Associació Mediambiental La Sínia, l’Associació Graëllsia, el Grup Natura Freixe, l’Associació Trenca, el Projecte Boscos de Muntanya o l’Associació Submón en són un exemple.

El missatge de la Setmana de la Natura és transversal, com demostra la gran quantitat d’organitzacions de diversos àmbits que s’hi han sumat enguany: escoles, ajuntaments, centres de recerca, agrupaments escoltes, centres excursionistes i també biblioteques i empreses, així com els padrins i padrines que han enviat els seus missatges de suport, com els músics Txarango i Roba Estesa o el president Puigdemont.

Les espècies exòtiques invasores

Han estat protagonistes d'aquesta edició.Representen una de les amenaces més grans pels hàbitats, sovint desconeguda pel gran públic. El vídeo Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc! editat com un videojoc, explica l’impacte d’aquestes espècies. Al llarg de la setmana s’han organitzat xerrades, tallers i voluntariat ambiental per lluitar contra aquesta problemàtica.

Natura i llibres

Fins a 50 biblioteques de Catalunya han proposat experiències per connectar la lectura, els llibres i la literatura a la natura. Les persones participants a aquestes activitats poden optar als premis del concurs de fotografia #llegeixnatura.

Les 5 Festes de la Natura

Han estat celebrades a Barcelona, Girona, Riudarenes, Torredembarra i Tortosa, han posat el punt i final a la setmana d’enguany. Les àmplies programacions incloïen sortides a la natura, dintre dels rius o per anellar ocells, xerrades, jornades de voluntariat, dinars populars i concerts.

Les Festes han comptat amb el suport de personatges populars: l’Ada Parellada ha participat a la Festa de la Natura de Barcelona, l’Andrea Motis ha actuat a la Festa de la Tortuga de Riudarenes, la Sílvia Ampolla ha ofert un concert a la Festa de la Natura de Tortosa, Susannes ha cantat a la Festa de la Natura de Torredembarra, i Eduard Costa, a la Festa de Girona.

Afegeix un comentari nou