Àmbit de la notícia
Ambiental

4 propostes educatives per treballar les migracions climàtiques

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • Des de 2017 l’organització Open Arms ha rescatat a més de 66.000 persones.
    Des de 2017 l’organització Open Arms ha rescatat a més de 66.000 persones. Font: Canva.
  • El projecte de l’entitat ‘Educació per la Llibertat’ busca conscienciar al jovent per aconseguir un món millor.
    El projecte de l’entitat ‘Educació per la Llibertat’ busca conscienciar al jovent per aconseguir un món millor. Font: Canva.

Open Arms disposa de diferents formats per treballar amb infants, adolescents i joves les migracions climàtiques.

Cada cop hi ha més persones que es veuen obligades a migrar a causa de l’emergència climàtica que pateix la seva regió. Lamentablement, aquesta migració la majoria de les ocasions no la poden fer de forma segura i legal. Han d’arriscar la seva vida i la de les seves famílies per aconseguir un lloc segur on poder sobreviure i tenir una vida digna.

Per aquest motiu, i per poder conscienciar l’alumnat, l’organització Open Arms ofereix diferents materials i formats que poden ser de gran interès per treballar el canvi climàtic i les migracions a les aules.

1. Xarrades centres educatius

L’entitat ha realitzat xerrades a més de 125.000 alumnes en més de 2.500 centres educatius arran del món. Aquesta proposta la fan amb la intenció que les noves generacions siguin més crítiques amb la desigualtat.

A partir de l’experiència de les persones de salvament que participen en les missions així com els testimonis de les persones rescatades, ha creat un programa que treballa l’empatia i que es pot adaptar a infants a partir de tres anys fins a l’alumnat universitari.

2. Llibres infantils

Contes a la deriva és una col·lecció de tres exemplars que expliquen les històries reals d’alguns/es de les persones que van ser rescatades per Open Arms.

  • 'La Sira i les seves germanes': explica la història de cinc germanes que van creuar mig continent africà per fugir del seu país i van ser rescatades al Mediterrani.
  • 'La cançó de la Josepha': narra la història d’una dona que va ser rescatada d’una embarcació on tots els seus companys i companyes van morir.
  • 'El somni de la Mirabel': finalment, aquest compte explica la història d’una jove de vint-i-quatre anys que va abandonar el seu país, Nigèria. Després de moltes dificultats va aconseguir entrar a les costes de Líbia, però la van capturar i la van vendre com a esclava. Després de dos anys de patiment va aconseguir fugir i va ser rescatada al Mediterrani juntament amb 388 persones més. En aquell moment va descobrir que estava embarassada d’una violació que es va produir a la ruta migratòria. Va decidir començar de nou a un lloc segur juntament amb el seu bebè.

3. Joc – ‘Migracions climàtiques’ (Contingut de Teachers For Future Spain i Open Arms)

La proposta educativa ‘Migracions climàtiques’ és un joc que pot preparar els formadors/es on l’alumnat pot experimentar en primera persona les condicions de vulnerabilitat i desigualtat que pateixen una gran quantitat de regions al món.

Després de jugar diferents partides on guanyaran sempre les mateixes ciutats, hi haurà un debat per treure conclusions i propostes per solucionar aquesta desigualtat global.

4. Activitat – ‘Rol play’ (Contingut de Teachers For Future Spain i Open Arms)

‘Rol play’ és un joc de rol que també pot preparar l’equip docent on es treballa l’empatia, el pensament crític, les competències lingüístiques i l’expressió oral.

Consta de quatre làmines que han de ser tallades seguint la línia de punts. Cada meitat es lliura a una persona perquè interactuï amb el seu company/a, formant parelles de joc.

Cada fitxa proporciona una explicació del rol assignat i un glossari amb el vocabulari que pot augmentar la dificultat del personatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari