5 canvis a fer a la vida per ajudar el medi ambient
Comparteix
Les entitats aconsellen que el retorn de l'activitat econòmica i social es faci intentant abolir el model anterior, i s'aposti per una reconversió enfocada a un desenvolupament més sostenible.
Totes les expectatives i plans que teníem o havíem preparat per al nou any de 2020 es van veure sobtadament interrompudes un cop va esclatar l'estat d'alarma i el posterior confinament. La pandèmia de la Covid-19 és una situació per la qual cap persona estava preparada. És una situació que ha sigut i està sent difícil per a moltes persones, principalment per la crisi que ha comportat, tant a nivell sanitari com social i econòmica.
No obstant això, des d'un punt de vista més optimista, l'estat d'alarma i el confinament han resultat un descans per al planeta terra, el qual cada cop mostrava de manera més constant les conseqüències de la potent contaminació causada per l'empremta humana: el canvi climàtic. Reducció d'emissions de CO2, aigües més netes, creixement de la vegetació, entre d'altres, són algunes de les mostres que deixen veure l'impacte positiu de la situació al medi ambient.
Ara que la desescalada comença a ser una realitat i sembla que la llibertat i la normalitat seran palpables de nou, és necessari aprofitar aquesta millora i apostar per un estil de vida més sostenible. A continuació, us mostrem un llistat de 5 entitats que ens expliquen 5 canvis a fer en el nostre estil de vida per ajudar el medi ambient.
1. Promoció del Transport Públic (PTP)
L’estigmatització del transport públic a conseqüència de la pandèmia provocada per la Covid-19, podria tenir efectes negatius, com per exemple, un eventual pas massiu al transport privat. Això repercutiria tant en termes de salut, lluita contra el canvi climàtic i col·lapse viari, com en termes de sostenibilitat econòmica i funcional del sistema de transport públic.
Per fer front a aquesta amenaça, cal disposar d’un pla per impulsar i prestigiar la mobilitat sostenible. Amb una adequada gestió, el transport públic pot evitar la seva estigmatització (com la resta d’espais comuns) i mantenir la seva imprescindible aportació contra la congestió, la contaminació i les desigualtats en la mobilitat.
Des que va començar el confinament, hem canviat els nostres hàbits de consum d'aliments, cosa que té un enorme impacte sobre el model de territori. Ara tenim al davant el repte de consolidar aquesta tendència i impulsar un consum corresponsable amb la pagesia i el món rural, que han demostrat la seva importància i resiliència. Per avançar en la creació de sistemes alimentaris més justos i sostenibles, hem d'enfortir la nostra relació amb l'entorn i prendre consciència de la nostra interdependència i ecodependència.
En la nostra mà està fer accions transformadores com formar part d'un grup de consum o supermercat cooperatiu, apostar pel comerç local i els mercats de pagès o cuidar un hort d'autoconsum propi o comunitari. Articulem-nos i construïm sobirania alimentària!
3. Associació Naturalistes de Girona
Un dels factors que ha de calar més fons dins d'aquest canvi de paradigma és la reducció en les taxes de consum actuals, tant pel que fa a la producció com en l'àmbit energètic. No és possible un món en el qual les taxes de consum són més elevades que les capacitats del planeta d'absorbir o generar les matèries primeres que sustenten aquest volum.
La implantació de la flota elèctrica de vehicles no és viable si no derivem la mobilitat cap a sistemes de transport col·lectiu i assegurem que l'energia necessària per propulsar aquests vehicles prové íntegrament de fonts renovables.
Models que busquin la reconversió de l'actual flota de vehicles privats de combustió interna cap als de propulsió elèctrica sustentant-se en fonts de producció d'energia com són les centrals nuclears, no només estan destinades al fracàs atès el caràcter finit dels recursos, sinó que ens abocaria a repetir models anteriors que són incompatibles amb les dinàmiques naturals del planeta.
4. Projecte Boscos de Muntanya
Molts de nosaltres tenim la sort de gaudir de salut i tenim un cos i uns braços que també podem posar al servei del medi ambient, mitjançant el voluntariat ambiental. Des del Projecte Boscos de Muntanya creiem que cal que la societat passi més a l’acció, a interactuar més amb l’ecosistema que ens envolta.
Viure i treballar a la natura és una gran eina per a poder entendre perquè necessitem l’entorn natural per a sobreviure com a espècie. Alhora és un clar benefici per al benestar físic, mental i emocional personal. Viu aquest estiu una setmana amb nosaltres als boscos de muntanya o participa en accions de voluntariat ambiental que s’organitzin a prop de casa teva!
5. Bicicleta Club de Catalunya (BACC)
Des del BACC proposen la creació d’eixos bàsics urbans i de connexió interurbana per afavorir l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport, com a estratègia post Covid-19 per a prevenir el col·lapse en mobilitat.
Calen avingudes que evitin rodejos innecessaris, connectin barris de manera eficient, siguin amples (amb dos o més carrils de circulació per sentit) i per tant permeten fàcilment assignar carrils exclusius per a la bici on el trànsit actual no suposi cap afectació per al trànsit motoritzat. A més, la bicicleta permet la distància social entre persones que es desplacen, descongestiona el transport públic i optimitza l’espai públic, a més de mantenir els nivells de qualitat de l’aire i soroll que hem estat gaudint les darreres setmanes.
Prioritzar la bici és clau per preservar la salut de la ciutadania, i una oportunitat per establir una nova mobilitat. Un model de ciutat que gira entorn la sostenibilitat, el benestar social, i que deixa enrere lògiques de transport nocives per a tothom.
Afegeix un nou comentari