5 llibres sobre biodiversitat per conèixer i tenir cura del territori català
Comparteix
Múltiples entitats i associacions posen el focus en la biodiversitat de Catalunya com a eix principal dels seus projectes i llibres, publicacions que permeten conèixer en profunditat l’entorn.
La rica biodiversitat de Catalunya és un llegat preciós que cal preservar per a les futures generacions, però, inevitablement, l'impacte de l'acció humana la canvia, modificacions que cada vegada són més agressives a causa del canvi climàtic. L'última actualització de l'Índex del Planeta viu 2022 pel territori català publicada per l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya (OPNB) mostra que, en els últims vint anys, la fauna catalana ha patit una davallada mitjana del 24%.
Aprofundir en el coneixement del territori i aprendre a tenir-ne cura és essencial per a la seva conservació. Altrament, no serà possible gaudir del patrimoni ambiental i en pagarem les conseqüències, com l'extinció de múltiples espècies. Aquí teniu cinc llibres que us ajudaran a comprendre millor la biodiversitat catalana i a contribuir a la seva protecció:
- '3er Atles dels ocells nidificants de Catalunya' - Institut Català d'Ornitologia
La publicació és ja la tercera que fa l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), aquest cop publicat per Cossetània Edicions. Es tracta d'un atles amb un total de sis-centes trenta-nou pàgines on es recullen les dues-centes trenta-tres espècies d'ocells que nidifiquen a les terres catalanes. De cada espècie, es dona informació exhaustiva sobre aspectes com la seva distribució arreu del territori o la freqüència d'observació.
La investigació de l'associació s'ha centrat a estudiar les espècies de 2015 a 2018, constatant també els canvis que s'han produït des de 1980. Ha comptat amb la col·laboració del Zoo de Barcelona i també amb gairebé mil tres-centes ornitòlogues voluntàries. Per tant, es pot considerar una font d'informació rellevant per conèixer les aus, juntament amb els atles previs. L'edició té un tancament especial, ja que es registren nou espècies exòtiques d'ocells que es reprodueixen regularment a la zona.
- 'La mort dels boscos' - Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
Francesc Lloret és l'autor que signa 'La mort dels boscos' qui, alhora, és investigador al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). En la publicació, fa una passejada per alguns dels boscos més rellevants a escala mundial, però posa especial èmfasi en alguns de la península Ibèrica, com el parc nacional de Doñana. Arrenca d'aspectes bàsics, però d'allò més importants per entendre els boscos i el seu funcionament.
Ja entrat en matèria, s’endinsa en casos especials, boscos que han patit episodis de mortalitat, fet que permet a Lloret compartir les principals causes de la problemàtica. A més, posa el focus en els riscos als quals s'enfronten els espais naturals verds avui en dia, tenint en compte que es veuen fortament amenaçats pel canvi climàtic i la sobreexplotació. També ens serveix per aprendre a mantenir-los i a cuidar-los a través de la gestió forestal.
- 'Els llibres de les plantes silvestres comestibles' - Col·lectiu Eixarcolant
En aquesta ocasió no parlem d'un únic llibre, sinó d'una col·lecció formada per deu volums dels quals, avui dia, només s'han publicat els cinc primers. Amb cada llançament, el Col·lectiu Eixarcolant, entitat que ha elaborat i autoeditat cada un d'ells, ofereix un recull de vint-i-dues espècies silvestres comestibles que es poden trobar a Catalunya. En conjunt, la col·lecció ens aportarà informació d'un total de dues-centes vint plantes.
A banda d'una informació científica completa sobre cada una d’elles, s'inclouen receptes senzilles per poder integrar-les com aliments als nostres àpats, innovant i descobrint nous gustos. En el cas del cinquè volum, es parla de l'avet, la gavarrera i el serpoll, entre altres. Tots ofereixen una estètica molt cuidada, visual i accessible, per la qual cosa es converteix en una guia perfecta per saber-les identificar, cultivar, tractar i aprofitar al màxim els recursos que ens regala la natura.
- '50 espècies i paratges de la Costa Brava en perill' - SOS Costa Brava
Entre les lluites per preservar el litoral català gironí, SOS Costa Brava compta amb una guia amb cinquanta espècies i zones que es troben en perill d'extinció a causa de la massificació i la forta activitat humana que hi té lloc a l’indret any rere any. La publicació serveix per prendre consciència de com malmès està l’entorn i del perill que corre la seva riquesa de flora i fauna.
Amb la informació obtinguda s'ha elaborat una guia amb il·lustracions de cada espècie en perill d'extinció, com l'eriçó fosc o el duc, i s'especifica quina és la principal causa que la fa desaparèixer. A més, s'inclou una cartografia desplegable que fa un recorregut per tot l'indret costaner, especificant les zones en risc, entre les quals es troben les protagonistes de setze casos denunciats per la federació pel mal ús del sòl urbà.
Amb el Sant Jordi a tocar, és bon moment per recordar que es pot col·laborar amb SOSCostaBrava comprant la guia '50 espècies i paratges de la Costa Brava en perill'. Amb il·lustracions de Toni Llobet i un mapa sobre la pressió urbanística a la Costa Brava. https://t.co/Ivj5EpG3zk pic.twitter.com/FeVtbR3ZXg
— SOS Costa Brava #ProuCimentMésPinedes (@SosCostaBrava) April 19, 2023
- 'Les orquídies del Solsonès' - Institució Catalana d’Història Natural
Els autors David Giralt Ametller, David Guixé, Josep Nubiola i Enric Bringués han estat els encarregats d'elaborar el llibre 'Les orquídies del Solsonès', un projecte de col·laboració ciutadana editat per la Institució Catalana d'Història Natural. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que es basa en l'estudi i la conservació del medi natural. Tot va iniciar-se el 2011 amb la intenció d'obtenir el màxim d'informació sobre les espècies d'orquídies que es poden trobar a la comarca.
És un llibre pensat per a tot el públic, des d'orquidòlogues fins a aficionades de les plantes o visitants que s'atansen a descobrir la regió. Amb el llançament es vol fer valdre el patrimoni de la zona i les diverses variants d'orquídies que s'hi poden trobar, per tal que tota persona pugui observar i gaudir de la planta, identificar-la entre la resta i saber classificar-la.
Afegeix un nou comentari