Àmbit de la notícia
Ambiental

5 idees per un Nadal més sostenible

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • 5 idees per un Nadal sostenible
  • Gaudir de manera responsable de les festes és possible si ho fem amb consciència social
    Gaudir de manera responsable de les festes és possible si ho fem amb consciència social

Us proposem 5 idees per a viure un Nadal més responsable i sostenible per estalviar recursos i reduir la nostra petjada ambiental. Us atreviu a posar-les en pràctica?

Una altra vegada arriba Nadal. Comprem l’arbre, el menjar, les llums, els regals...compra, compra, compra! Les fetes nadalenques cada cop s’assemblen més a la gran festa del consumisme en la qual malgastem moltíssims recursos a compte del planeta. Però...per què no celebrar-la d'una altra manera?

Us proposem 5 idees per a viure un Nadal responsable i sostenible estalviant recursos i reduint la nostra petjada ambiental. Us atreviu a posar-les en pràctica?

 

1. Feu un ús responsable de l’enllumenat nadalenc

Sabem que no hi ha Nadal sense aquelles llums que et fan tornar a la infància però un excés d'il·luminació dels nostres carrers i cases pot tenir un efecte negatiu en la nostra salut a més d’un sobrecost a la nostra factura.

La proposta: Decoreu amb llums LED i bombetes de baix consum. Consumeixen fins a un 90% menys que les convencionals i duren molt més.

 

2. Eviteu omplir de plàstics els dinars i sopars

En aquestes dates s’incrementen els dinars i sopars en grup i la tendència és fer servir vaixelles i coberteria de plàstic d’un sol ús. Mentrestant la quantitat de residus de plàstics en els oceans i mars no cessa d'augmentar. 

La proposta: Utilitzem materials que duren: estovalles i tovallons de roba, gots i copes de vidre, plats i coberts "dels de tota la vida". Les nostres taules lluiran molt més!

 

3. Atreviu-vos amb arbres de Nadal reutilitzables i/o DIY

Arbres i decoracions de plàstic? No, gràcies. En aquestes dates és molt comú anar a una gran superfície a comprar el nostre arbre i la decoració de Nadal i aquests solen ser de plàstic.

La proposta: Aquest any, aposta per arbres naturals reciclables o atreveix-te a jugar amb el DIY.

Els arbres naturals estan regulats per una normativa, són 100% respectuosos amb el medi ambient i ajuden a contrarestar els efectes del canvi climàtic.

Una altra opció és que proveu amb el DIY i sigueu més originals i sostenibles. Hi ha moltes idees que podeu fer: aprofitar els adorns antics i donar-los una altra vida, utilitzar antics palets, paper reciclat, botons, trossos de tela per fer les teves pròpies creacions...

 

4. Compreu amb consciència social

Una de cada nou persones passa fam en el món i al voltant d'un terç dels aliments produïts per al consum humà es perden o es malgasten cada any, segons l'últim informe de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura).

A l’Unió Europea, aquest malbaratament ascendeix a un 30-50% dels aliments sans i comestibles i l’Estat Espanyol és el sèptim país europeu que més menjar malgasta. Al Nadal acabem tant empatxats/es que molt menjar acaba a la brossa.

La proposta: Per a gaudir de manera responsable de les festes, planifiquem bé els menús i fem compres de manera responsable. Això vol dir triar productes frescos, de proximitat, de temporada, etc.

A més, com que a tothom ens agrada rebre algun regalet pel Nadal, triem regals responsables i amb consciència social: reciclats, solidaris, respectuosos amb el medi ambient...hi ha moltes opcions!

Algunes d’elles les podem trobar a les diferents fires i mercats solidaris de consum responsable i/o de segona mà que hi al voltant del territori o donar-li un cop d’ull a Pam a pam, el mapa de consum responsable de Catalunya.

 

5. No us oblideu de reciclar

Reciclar és donar-li una nova vida als envasos, reduint el consum de recursos i la degradació del planeta. A més, reciclant reduïm la contaminació i estalviem aigua i energia i això és molt més senzill que fabricar nous productes. 

La proposta: Prestem atenció al reciclatge separarant de manera correcta els diferents residus en el contenidor corresponent: el marró, per a residus orgànics; el groc, per a llaunes, briks i envasos de plàstic; el blau, per a envasos de cartó i paper; el verd, per a envasos de vidre.

A més, a cada barri o poble hi ha punts verds que estan destinats a recollir aquelles deixalles que, donades els seus especials característiques, no es poden dipositar en els contenidors habilitats a peu de carrer com l’oli, els objectes voluminosos, els electrodomèstics, les piles...

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari