Saps identificar el cant del pit-roig? I distingir entre un pardal i una mallerenga? Quines espècies volen per sobre de casa teva? T'agradaria saber-ne?
L’observació d’aus és una activitat que cada cop té més seguidors. Tens a l’abast nombroses publicacions, webs i fins i tot aplicacions mòbils que ens poden ajudar a conèixer millor les ocells de casa nostra, alguns d’ells elaborats per entitats ambientals.
Aquí tens una web, una guia, un CD, un joc en línia pels més petits, i una aplicació pel mòbil:
- Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC), és el portal de difusió de la informació recollida pels diferents projectes de seguiment de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). És una eina pensada tant per als ornitòlegs i col·laboradors dels diferents projectes com per al públic en general. Hi trobaràs una explicació de cada ocell detectat a Catalunya.
- Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears (inclou també Catalunya Nord, Franja de Ponent i Andorra): la primera guia on es recullen totes les espècies de presència regular i ocasional en aquesta àrea. Per a cada espècie, la guia ofereix una il·lustració, un text i un mapa. Per Estrada J. , Editorial Lynx Edicions.
- Guia pràctica de cants d’ocells: CD amb la grabació de 109 espècies de la Península Ibèrica i Balears. Una selecció d’aquelles que es reconeixen prinicipalment pel seu cant. Per Alosa, sons de la natura.
- Juga a reconèixer el cant dels ocells: joc interactiu que et convida a escoltar el cant de 10 espècies molt comunes a a Catalunya i jugar a reconèixer-les. Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació.
- Las Aves de España: SEO/BirdLife ha elaborat la primera aplicació mòbil per obsevar i conèixer en detall sobre el terreny les aus que es poden trobar a l’Estat espanyol. 363 espècies amb imatges, cants i 200 videos. També ofereix itineraris ornitològics per 25 espais. Gratuïta. Amb el col·laboració de la Fundación BBVA.
Aquests recursos són eines que poden ajudar a reconèixer els ocells, tot i això, no hi ha res com aprendre’n sobre el terreny. Podeu consultar el web de l’Institut Català de d’Ornitologia i la seva oferta d’activitats.
Hola, molt bon recopilatori de webs per aprendre d'ocells! Gràcies.
I voldria posar el meu granet de sorra amb una web que he fet per arrodonir aquesta selecció. Es diu Sparrou i es aquesta: https://crisvalls.com/sparrou/
¡Espero que us agradi!