6 propostes de voluntariat ambiental per aquest cap de setmana
Comparteix
Et presentem 6 idees per millorar activament l’entorn natural i donar un cop de mà a la tasca de conservació que realitzen les entitats ambientals.
1. Planta freixes, rosers silvestres i reguitzell pel bosc de ribera del riu Gaià, a Altafulla
Col·labora al projecte de recuperació del Riu Gaià amb l’Associació Mediambiental La Sínia. Planta diverses espècies com el freixe de fulla petita, el roser silvestre i un reguitzell, continuant la tasca de millora del bosc de ribera per anar recuperant, a poc a poc, la biodiversitat d’ aquest espai natural.
Dissabte 21 de febrer a les 11.00 h, al tram de riu que voreja el camí d’Altafulla a Ferran.
2. Identifica, pesa, anella i allibera aus als anellaments científics de l’Adenc, a la ribera del riu Ripoll a Sabadell
Participa en els anellaments i censos d’ocells per conèixer l’estat de la biodiversitat en el riu Ripoll.
Fes reviure el Ripoll! és un projecte impulsat per l'ADENC que consisteix en la recuperació de la vegetació de ribera del riu Ripoll al pas de Sabadell, de la fauna autòctona i de l'ecosistema fluvial, a través de la implicació i la participació ciutadana.
Des de l'ADENC es vol fomentar la participació, responsabilitat i implicació de la societat en aquest projecte, amb el doble objectiu d'aconseguir la recuperació ecològica i el de fer un exercici d'educació ambiental al mateix riu, afavorint una major consciència ciutadana.
Diumenge 22 de febrer, de 9.00 a 13.00 h, al Riu Ripoll (Àrea d'esbarjo Molí de l'Amat-Font dels Gitanos).
3. Ajuda a comprovar si hi ha llúdrigues a l’estany de Banyoles. Pots anar en bicicleta!
Les llúdrigues van tornar a l’estany de Banyoles, però no es deixen veure fàcilment. Vols ajudar a Limnos a trobar-les, o a trobar-hi els rastres?
Des de 2008 Limnos fa seguiments de rastres i censos, i tenen, amb aquest objectiu, 30 punts de control al voltant de l’estany. Al darrer cens del gener han estimat la presència de 2 o 3 parelles reproductores. La presència de llúdrigues a l’estany és un indicador ecològic, que parla tant de la qualitat de les aigües com de la presència d’espècies associades.
Dissabte 21 de febrer, a les 10.00 h, a l'Estany de Banyoles.
4. Planta un petit alzinar a la Selva del Camp, amb l’Associació Cen.
Alzines, roures de fulla petita, arboços, aladerns i falzies, són les espècies autòctones per a repoblar un sector de bosc de la Selva del Camp. A partir de les 10 del matí, organitzat per l’ajuntament i l’Associació Cen. Recorda portar eines i guants i inscriure’t a l’arribada. Després hi ha esmorzar!
Diumenge 22 de febrer, a les 10 del matí, a la zona residencial de l'Hort d'Iglésies de La Selva del Camp.
5. Apadrina un arbre a la plana del riu Llobregat, a Abrera.
L’objectiu és regenerar el bosc de ribera a una superfície aproximada d’una hectàrea compresa entre la zona verda i les finques agrícoles municipals de Can Morral del Riu i Sant Hilari. Per això es plantaran 200 exemplars d’arbres autòctons de la vall del Llobregat, com àlbers, freixes i tamarius. Podràs posar el nom a l’arbre que plantin i fer-ne el seu seguiment.
L’entorn del Llobregat al seu pas per Abrera és una zona privilegiada, ja que s’hi localitza una gran biodiversitat d’espècies per la confluència de diferents hàbitats com el bosc de ribera o els prats amb ramats. Aquesta zona està protegida a escala europea i és una de les més ben conservades del Baix Llobregat.
L’Ajuntament d’Abrera i l’Associació Naturalista ANDA impulsen la iniciativa, amb la col·laboració d'entitats locals i ecologistes com l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil o l’Associació Hàbitats-Projecte Rius.
Dissabte 21 de febrer, a les 10 h del matí, a l’estació dels Ferrocarrils Catalans d’Abrera.
6. Ajuda a recuperar el bosc mediterrani a la Serralada de Marina, a la plantada popular a Tiana.
D'ençà que els boscos de Tiana van patir greus incendis anys enrera, la societat civil i l’ajuntament organitzen una plantada popular per recuperar el bosc mediterrani d’aquest sector de la Serralada de Marina. També estan previstos tallers lúdics i educatius de construcció de caixes-niu, reclams d'ocells o bossetes aromàtiques.
Promogut per l'Ajuntament amb la col·laboració d'entitats ambientals locals com el Grup Ecologista el Rocar, ADF La Conreria, Grup d'Astronomia de Tiana, AMPA Lola Anglada, AEGI Roger de Flor, i l'associació de Montcada i Reixac ACER; i també amb el suport del Consorci del Parc de la Serralada de Marina i d'Acció Natura.
Diumenge 22 de febrer, a les 10.30 h, als pins de Puigcarbó, a Tiana.
Afegeix un nou comentari