7 contes per educar en el respecte pel medi ambient

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca / Sofía Martín
La situació actual del medi ambient fa necessària una educació ambiental per revertir la situació completament. Font: CC
La situació actual del medi ambient fa necessària una educació ambiental per revertir la situació completament. Font: CC
Et proposem set contes per fomentar l'amor per la natura dels infants. Font: CC
Et proposem set contes per fomentar l'amor per la natura dels infants. Font: CC
Els contes proposats compten amb il·lustracions que ajuden als nens i nenes a valorar la bellesa de la natura. Font: CC
Els contes proposats compten amb il·lustracions que ajuden als nens i nenes a valorar la bellesa de la natura. Font: CC

7 contes per educar en el respecte pel medi ambient

Autor/a: 
Carlos Faneca / Sofía Martín
LaviniaNext

Resum: 

Per celebrar el dia mundial de l'educació ambiental, et proposem set contes per reforçar a casa l'educació ambiental i promoure l'amor per la natura entre els infants.

La manera d'actuar i fer de la societat i les grans empreses que durant anys ens han portat a comprometre el medi ambient i, per tant, el nostre benestar, va canviant de tendència, almenys entre les persones. Davant d'aquesta situació en la qual encara es registra un augment de la temperatura global del planeta, continus desastres naturals que ens assenyalen la perillositat del canvi climàtic, la pèrdua de diversitat i ecosistemes, o l'augment de possibilitats de patir pandèmies, és necessari una educació ambiental per revertir la situació completament.

És important que, des de ben petits, els infants rebin una educació ambiental perquè siguin conscients de la importància de cuidar la natura, en un planeta que en uns anys quedarà en les seves mans i no en la millor condició. Per celebrar el dia mundial de l'educació ambiental, et proposem set contes per reforçar a casa l'educació ambiental i promoure l'amor per la natura entre els més petits:

1. 'A la recerca de la flor Milesclats Daurada'

Un conte amb una història que celebra el valor dels boscos i les plantes, la bellesa de les muntanyes, l'art de l'observació, l'amistat... Però, sobretot, la importància de saber cuidar la natura. Així és 'A la recerca de la flor Milesclats Daurada' (Coco Books), un llibre de Benjamin Flouw que, a través de la seva història, les guies il·lustrades d'arbres i flors, i nombroses activitats per practicar a l'aire lliure, convida als infants majors de sis anys a apreciar la natura.

El protagonista d'aquesta història és en Guillot, un enamorat de la natura. Un dia descobreix una flor misteriosa: la flor Milesclats Daurada, que dóna nom al conte, una planta molt poc comuna. L'endemà es prepara per a l'aventura d'anar a cercar aquesta flor que gairebé ningú l'ha vista.

2. 'Contes per salvar el planeta'

Aquest recull de sis emotius contes escrits per Paolo Ferri, María Cristina Ramos i Anna Casals, i il·lustrats per Cris Ramos, planteja els principals problemes mediambientals a què ens enfrontem amb la natura, els animals i els nens i les nenes com a protagonistes.

Cada conte de 'Contes per salvar el planeta' (Estrella Polar), va acompanyat d’unes pàgines informatives i de reflexió, amb una breu explicació del problema mediambiental que planteja el conte a través de gràfics i il·lustracions; amb els petits gestos que poden fer grans canvis; i informació sobre els projectes que ja s’estan desenvolupant per revertir la situació.

'Contes per salvar el planeta' per fomentar l'educació ambiental.

3. 'Amb calma'

Rachel Williams és l'autora d'Amb calma' (Flamboyant), un llibre amb cinquanta històries naturals que convida als lectors a contemplar les meravelles que passen just davant seu quan es prenen les coses amb prou calma. Amb il·lustracions de Freya Hartas, el llibre tracta de fer visibles els centenars de transformacions meravelloses que ocorren just davant nostre dia rere dia, hora rere hora, i de les quals no sempre és fàcil adonar-se'n i veure-les.

4. 'M’agrada tenir 6 anys i fer un món millor'

El conte 'M’agrada tenir 6 anys i fer un món millor' (Literatura Baula), del grup de rondallaires Vivim del cuentu, i amb il·lustracions d'Òscar Julve, és un llibre per jugar, aprendre i estimar- És un conte ideal per als nens i nenes que ja tenen o faran sis anys, una edat fantàstica per jugar, per aprendre i per estimar les persones i el món que ens envolta.

5. 'El último árbol'

'El último árbol' (Cuento de Luz), de María Quintana Silva, amb il·lustracions de Silvia Álvarez, és un conte que tracta sobre la naturalesa i la necessitat d'adquirir consciència de tenir cura del planeta a través de la història de Goran, un nen que observa com el bosc que està prop de casa seva es va transformant en desert: els arbres prenen la iniciativa i han decidit marxar per no ser talats o cremats. I, en conseqüència, els animals també.

6. 'La Greta i els gegants'

La figura de Greta Thunberg ha inspirat a milions de joves arreu del món i els ha dut a ser proactius en la defensa del medi ambient. 'La Greta i els gegants' (Estrella Polar), s'inspira també en la jove activista sueca, que lluita per un món millor, i que mostra el seu esforç per salvar el món.

Les autores, Zoë Tucker i Zoe Persico, col·loquen a la Greta en un bosc molt bonic amenaçat pels gegants. Quan els gegants van arribar al bosc, van tallar arbres per fer cases. Després van tallar encara més arbres i van construir cases encara més grans. Aquestes es van convertir en pobles, i els pobles en ciutats. Sense pràcticament bosc, la Greta treballarà per defensar-lo, de la mateixa manera que ha lluitat a la vida real per cuidar del planeta.

'La Greta i els Gegants', és una de les propostes pel dia mundial de l'educació ambiental.

7. 'Blau'

Dues professores de llengua, la Mònica Ortega i la Laia Roca, són les autores de 'Blau' un conte que tracta, en format denuncia la situació de les persones que es veuen obligades a creuar el Mediterrani i que no s’oblidi la memòria de les persones que es deixen la vida en aquest viatge. Les il·lustracions del conte, creades per Gemma Aguasca, omplen el llibre del blau del mar amb imatges plenes de tendresa que amaguen una realitat dramàtica.

El conte inclou un glossari de termes i una guia didàctica elaborada per l'ONG Open Arms perquè tots aquells que estan educant puguin fer-ne ús per donar resposta a les possibles preguntes dels petits lectors i lectores. Les autores asseguren que el conte té moltes lectures, en funció de si el llegeix un públic més infantil o més juvenil. Està escrit en català i anglès al mateix volum i tots els beneficis de la venda es destinen a Open Arms.

Afegeix un comentari nou