7 entitats per fer voluntariat ambiental a Lleida
Comparteix
Custòdia del territori, reforestació, protecció dels animals o recuperació del patrimoni són algunes de les activitats de voluntariat que ofereixen les entitats del tercer sector ambiental.
La riquesa en l'associacionisme ambiental a Lleida és tan diversa com els seus paisatges i espais naturals, una diversitat que fa que les entitats del tercer sector ambiental presents a Lleida puguin fer front, des de diverses mirades, als principals reptes als quals ens enfrontem. Des de les entitats duen a terme activitats per frenar l'emergència climàtica, accions de custòdia del territori, actuacions de reforestació o de protecció de la biodiversitat. Això sí, sempre comptant amb el valor que aporta el voluntariat a l'hora de poder desenvolupar la seva tasca.
En aquest article us portem set organitzacions, amb els respectius projectes ambientals proposats, que col·laboren a la preservació de la biodiversitat catalana i ofereixen activitats de voluntariat a Lleida.
Malgrat ser una entitat relativament recent, Osmon és una organització molt activa i sol oferir nombroses activitats de voluntariat ambiental al llarg de l'any. Nascuda l'any 2018, amb l’objectiu de frenar la destrucció de la biodiversitat, van enfocar la lluita creant camps d’acció diversos i específics. Des de recuperació dels terrenys agrícoles abandonats, passant per l’increment de la biodiversitat, fins a la prevenció de la degradació dels sols.
Així, des de l'organització es fomenta la participació ciutadana a través de diversos projectes, seguint amb la seva filosofia de conscienciar al màxim nombre de gent per tal d’aconseguir un món millor. Habitualment Osmon organitza voluntariats de recollida de residus a espais naturals i plantada d'arbres, tal com es pot veure al calendari establert fins a final d'any.
Un altre projecte que també estan desenvolupant és la millora forestal de Tossal de la Corona. Des d'Osmon es vol replantar espècies com el quercus ilex ballota, el quercus coccifera o el quercus faginea. Davant tota aquesta feina, des de l'entitat fan crides de voluntariat per col·laborar en aquests projectes amb la ciutadania.
2. Projecte Boscos de Muntanya
La Fundació Bergwaldprojekt va néixer l’any 1987 a Suïssa. Ara ja és present a quatre països, entre ells Catalunya. L’organització més especifica que treballa dins del nostre territori, compresa dins la fundació, és el Projecte Boscos de Muntanya. Amb seu a Llavorsí, treballen ininterrompudament per tal de preservar els boscos i la biodiversitat de la massa forestal més extensa del país: els Pirineus.
Des de l’organització es posa èmfasis en donar a conèixer la importància de cuidar el medi ambient, ja que beneficia a tothom: des de petits pobles del nord de Catalunya fins a les grans ciutats costaneres. La forma més eficient que ha trobat la fundació de sensibilitzar és endinsant a la ciutadania al bosc. És per això que organitzen estades de voluntariats per adults i joves. Els camps més usuals de treball són la millora d’hàbitats i afavoriment de la biodiversitat, la recuperació de camins, la reconstrucció de murs de pedra seca, entre d'altres.
Un projecte que es duu a terme a Lleida durant l’estiu és el de la Vall de Cardós. Es faran un total de vuit torns d’una setmana, seguint la tasca que es porta fent des de 2016 de recuperació i manteniment. També es millorarà l’hàbitat forestal en els boscos de pi negre i bedoll, reduint la densitat per afavorir la diversitat. Pots veure altres projectes de voluntariat en aquest enllaç.
Fundada l’any 1991, La Banqueta de Juneda treballa per a la millora mediambiental i conservació de Juneda. La seva feina se centre sobretot en l’acció territorial de la comarca de l’Urgell. Una de les seves accions és protegir legalment els Parcs Arbrats de la Plana Urgellenca i les banquetes arbrades dels Canals d’Urgell. Des de l’organització creuen que s’ha de poder compaginar les dues funcions principals del canal: distribució de l’aigua i espai d’esbarjo.
Les activitats més recurrents que fan són trobades de voluntaris per a fer tasques de conservació (poda, neteja...), rutes guiades per conèixer els indrets, incidència social per reivindicar la conservació dels espais verds i xerrades per tal de sensibilitzar i donar a conèixer els problemes mediambientals.
També tenen la secció de La Banqueta xics, on es fan tasques per educar i apropar més l’entorn natural als més menuts.
4. Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l'entorn Natural (ICPENA)
IPCENA - EdC és una entitat que treballa sobretot a la província de Lleida. Els seus dos eixos principals són la conservació i estudi del patrimoni natural i la sensibilització a la societat de la necessitat de preservar-lo.
Una de les seves activitats principals de difusió és Fira Natura, que se celebra anualment. Es converteix en un espai de coneixement i sensibilització, on també es poden veure les activitats que fan els expositors de la fira. Habitualment, les altres edicions de la fira comptaven amb voluntaris i voluntàries que dinamitzaven la visita pel recinte. Enguany el format va canviar i es va fer virtualment a causa del context actual.
Com el seu propi nom indica, aquest projecte té com a objectiu retornar-li a la natura tota la “felicitat que ens procura”. Això ho fa a través de propostes de protecció de la naturalesa i de recuperació de patrimoni. Un dels mètodes que segueix l’organització per tal de protegir la flora i la fauna són de seguiment i estudi. Un exemple és la conservació de la Microreserva d’Aguiró o la Microreserva La Tremoluga de Naens. En aquesta última, també es durà a terme un treball de recuperació dels camins.
Des de Gratitud Pallars també ofereix voluntariats. A la primavera, l'entitat fa una estada d’una setmana al Pallars Jussà per col·laborar amb el manteniment de la biodiversitat i el paisatge. En aquest cas en concret, es fa a través de la reconstrucció de murs i empedrats d’antics camins utilitzant la tècnica de la pedra seca. L’organització ho fa amb la col·laboració de mestres pedraires que ensenyen a voluntaris i voluntàries aquest ofici.
6. Associació de Voluntaris del CAAC de Lleida
A més a més d’associacions que miren per la preservació de la biodiversitat, també n’hi ha d’altres al llarg de la província que treballen en altres camps. Un exemple és l’Associació de Voluntaris del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Lleida. L’objectiu d’aquesta organització és fomentar les adopcions i la socialització dels animals, així com intentar oferir millors condicions als que estan a dins del CAAC. També s’asseguren que el perfil de qui adopta animals és l’adequat i es fa de forma responsable.
Des del 2017 compten amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, que ajuda a la plataforma a donar abast a la problemàtica evident de la falta de llars a un gran nombre d’animals de companyia. A l’associació sempre hi fan falta voluntaris i voluntàries que ajudin en les tasques de cura als animals. Això comprèn des de l’adopció temporal d’animals, passejar gossos, socialitzar amb els gats, difondre informació sobre l’organització i els animals i ajudar a organitzar activitats per recaptar fons.
Aquest grup, que forma part del Centre d’Estudis Lacetans, va ser fundat amb la intenció de protegir, estudiar i difondre els valors naturals de la comarca. En aquest cas, el modus operandi es basa més a apropar la natura a la ciutadania. El grup de Natura Solsonès està obert a qualsevol amant de natura que vulgui, a partir de la col·laboració, crear un vincle més profund amb l’entorn i generar una consciència social sobre la importància de conservar-la.
El grup du a terme diferents activitats d’estudi i divulgació, i ofereix diverses activitats de voluntariat, com la participació al cens de mussol comú o els ocells aquàtics i hivernants a Solsona, trobar liró gris, fer seguiment del llop al Solsonès, o inspeccionar el riu Negre a Solsona.
Afegeix un nou comentari