Acció global per denunciar la inacció política davant l’emergència ecosocial

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
Mobilització de Fridays For Future Barcelona durant el març de 2020.  Font: Fridays For Future Barcelona
'Climate is changing, why aren't we?', pancarta de la mobilització Fridays For Future Barcelona (Març, 2020). Font: Fridays For Future Barcelona.
Trobada de la plataforma Fridays For Future Barcelona (Gener, 2020).  Font: Fridays for Future Barcelona
Trobada de la plataforma Fridays For Future Barcelona (Gener, 2020). Font: Fridays for Future Barcelona
Manifestació del juny de 2020 en denúncia de l'emergència climàtica. Font: Joana Bregolat
Manifestació del juny de 2020 en denúncia de l'emergència climàtica. Font: Joana Bregolat

Acció global per denunciar la inacció política davant l’emergència ecosocial

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

La plataforma Fridays for Future Barcelona convoca pel 19 de març una concentració com a protesta davant la precarització d'un sistema que propaga una crisi social i ecològica sense precedents.

Fridays for Future Barcelona ha convocat pel pròxim 19 de març una nova concentració adherida a les mobilitzacions d'arreu del món en el marc d'Acció Global pel Clima, on reclamaran la necessitat d'un canvi urgent en el model de gestió de la crisi climàtica. El moviment ecologista denuncia la manca d'accions efectives per part de les administracions i exigeix reconduir els esforços econòmics a recuperar ecosistemes i reparar injustícies socials.

La plataforma destaca que ens trobem davant una crisi social i ecològica sense precedents, conseqüència d'un sistema productiu amb ànsies de creixement econòmic, que s'enriqueix a costa de precaritzar les condicions socials de la població, al mateix temps que explota els recursos finits del planeta. "No només ens falta temps per canviar la situació climàtica, sinó que el mateix sistema ens el roba, abocant-nos a una precarietat que no ens permet lluitar per un canvi de rumb", comenta Maria Marcet, portaveu de Fridays for Future Barcelona.

Segons estudis com el Global Carbon Project, en només tres anys la temperatura mundial s'incrementarà en 1,5 °C, el límit establert per l'Acord de París. Davant aquesta emergència, la plataforma ecologista ha decidit adoptar el lema #NoMésPromesesBuides, com a denúncia a la inacció política, que agreuja la situació actual i condemna el futur de la humanitat a un estat crític.

Pel que fa a Catalunya, el col·lectiu considera que la Llei del Canvi Climàtic, aprovada per la Generalitat el 2017, planteja uns objectius desfasats que segueixen projectant l'economia i el discurs polític al creixement econòmic. A més, denuncien l'apropiació de l'Ibex 35 dels fons del Next Generation de la Unió Europea, perquè no es destina aquest pressupost a una recuperació ecològica i sostenible. La portaveu de l'entitat considera que "cal un canvi de discurs que deixi d'alimentar el greenwashing i comenci a redimensionar l'economia cap a la sostenibilitat".

És per això que la plataforma reclama polítiques favorables a una economia social i solidària, en lloc de potenciar grans empreses i permetre pràctiques abusives com l'especulació de terres dels fons d'inversió, el creixement descontrolat d'infraestructures o la propagació d'alts nivells de contaminació. Des de l'entitat defensen la necessitat de reorientar l'economia a favor del cooperativisme, la protecció de béns comuns públics i la regeneració d'ecosistemes.

Una concentració per fer xarxa

Fridays for Future Barcelona té clar que el camí cap a una economia cooperativista passa per l'organització social. "Per canviar el sistema és fonamental l'organització col·lectiva", determina Maria Marcet. És per aquest motiu que la pròxima concentració de la plataforma ecologista, que tindrà lloc a Arc de Triomf a les 17:30 h., pretén ser un lloc de trobada entre diversos col·lectius, com a punt de partida per resistir a les imposicions del sistema.

"Ens hem adonat de la necessitat d'articular les demandes dels diferents moviments, perquè lluitem contra els mateixos actors", sosté la portaveu de l'entitat. Un exemple d'això és la lluita comuna entre els moviments per l'habitatge i les entitats ecologistes, on ambdues s'organitzen contra l'expansió dels fons d'inversió, uns per evitar l'especulació dels edificis de la ciutat i altres per la usurpació de terres.

Fridays For Future Barcelona abandona amb aquesta manifestació la concreció en les demandes de canvi dins la ciutat per ampliar la seva base en un discurs de resistència contra 'un sistema que cada cop és més contrari a la vida'. Així és que la concentració convocada serà un espai obert de trobada entre col·lectius per enxarxar-se i unir discursos davant la injustícia social i climàtica.

Afegeix un comentari nou