Aina Roca: "Cada cop hi ha més gent crítica amb aquest sistema capitalista que genera tantes desigualtats"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Una de les iniciatives de la qual forma l'Aina Roca gestiona un ramat d'ovelles. Font: Aina Roca
Una de les iniciatives de la qual forma l'Aina Roca gestiona un ramat d'ovelles. Font: Aina Roca
AlTERna't aixopluga les iniciatives públiques o privades que formen part de l’economia social i solidària (ESS) a Osona. Font: alTERna't
AlTERna't aixopluga les iniciatives públiques o privades que formen part de l’economia social i solidària (ESS) a Osona. Font: alTERna't
La Fira alTERna’t es desenvolupa al passeig del Ter de Manlleu. Font: alTERna't
La Fira alTERna’t es desenvolupa al passeig del Ter de Manlleu. Font: alTERna't

Aina Roca: "Cada cop hi ha més gent crítica amb aquest sistema capitalista que genera tantes desigualtats"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El 18 de setembre se celebrarà, al passeig del TER de Manlleu, la Fira alTERna't, una mostra d'iniciatives d'economia social i solidària d'Osona que enguany se centra en les comunitats energètiques.

Amb la tornada a l'activitat un cop finalitzat l'agost, arriba el mes de l'economia social i solidària (ESS) a Osona. La xarxa alTERna't, plataforma que aixopluga les iniciatives que formen part de l'economia social i solidària a la comarca, impulsa diverses activitats relacionades amb aquesta visió de l'economia que té en compte formes de produir, distribuir i consumir que satisfacin les necessitats individuals i col·lectives, però de manera més respectuosa i justa.

Una d'aquestes activitats que impulsa la xarxa és la Fira alTERna't, una mostra d'iniciatives d'ESS d'Osona amb xerrades, tallers i altres activitats, destinades a tots els públics, en un espai únic com és el passeig del Ter de Manlleu. Parlem sobre la 5a edició de la fira, que se celebrarà el 18 de setembre, amb una de les representants de les entitats que formen de la xarxa alTERna't, l'Aina Roca, qui participa en la xarxa en representació d'El Serradet de Barneres i Mengem Osona, dues iniciatives d'ESS.

Què podem esperar de la 5a edició de la Fira alTERna't?

Aquest any la fira se centra en economies comunitàries, i més concretament, en les comunitats energètiques. Començarem amb una ponència inaugural sobre les comunitats energètiques a càrrec del Consell Comarcal, a les 10 h. Seguidament, al Museu del Ter, es farà una taula rodona amb comunitats energètiques de la comarca per conèixer una mica més sobre elles, el seu recorregut i els reptes que afronten, mentre que a l’embarcador del Ter es faran dues taules més sobre experiències al voltant del paper de l’ESS en diversos aspectes.

A banda d'aquestes xerrades, de 10 h a 14 h es farà la mostra de projectes que formen part d'alTERna't al passeig del Ter, amb estands per informar dels projectes, fer tasts o venda de productes. De 10 h a 13 h, diferents entitats duran a terme diferents tallers adreçats a tots els públics. I per tancar la jornada es farà un dinar de germanor, que ens servirà a les iniciatives per conèixer-nos millor les unes a les altres i continuar teixint aquests vincles i xarxes de suport. Com a colofó tindrem el concert de Coloma Bertran i Quim Abramo.

Són les comunitats energètiques la solució per dur a terme una transició energètica justa?

Completament. Osona és una de les comarques pioneres en la creació d'aquestes iniciatives gràcies, en gran part, a l'Agència Local de l'Energia d'Osona (ALEO), departament del Consell Comarcal. Com a comarca agrícola que som, ens preocupa molt que es comencin a projectar grans parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles. Aquesta terra ja està aprofitant la llum del sol. Si en aquestes terres ens dediquem a produir energia, i no aliment, tindrem un problema perquè tindrem molts recursos energètics, però no sabrem com omplir les nostres panxes.

Creiem que les comunitats energètiques són la resposta perquè el sector energètic no quedi, com sempre, en mans de quatre grans empreses. La ciutadania ha de poder participar i implicar-se més en la generació i ser conscients del consum que tenim cadascú a les nostres llars. Creiem que és una molt bona alternativa i una manera de donar resposta a aquesta emergència energètica amb la qual ens trobarem. És cap on hem d’anar.

"[Les comunitats energètiques] són una bona alternativa i una manera de donar resposta a l'emergència energètica".

Què suposa per la comarca comptar amb una xarxa com l'alTERna't?

És molt important perquè, sobretot, ens dona visibilitat. Donar a conèixer a la població en general què és el que fem les entitats d'ESS, quins són els serveis que oferim i quines activitats duem a terme, és una de les línies de treball de la xarxa. A més de donar visibilitat, la xarxa és una manera de poder arribar a les administracions públiques i oferir-los els nostres serveis, que se'ns conegui i que se'ns tingui en compte. També fomenta la intercooperació entre iniciatives per buscar punts en comú a través dels quals col·laborar.

La gent té clar que és l’ESS?

Cada cop hi ha més gent amb un perfil més crític, que veu que aquest sistema capitalista genera tantes desigualtats i que hi ha altres visions de l'economia que poden aportar solucions alternatives. A més, estem veient com cada cop hi ha més iniciatives que se sumen a l’ESS, nous projectes que no segueixen el model hegemònic. A Osona estem contents amb totes les iniciatives que van sorgint que, a més, toquen diferents àmbits.

I qui no ho tingui clar, aquest mes de setembre és el mes de l'economia social i solidària d'Osona.

El 4 de setembre vam fer, a Roda de Ter, la jornada 'Tasta la Llavor', organitzada pel Banc de Llavors de Roda de Ter. Ha sigut un any més el tret de sortida al Mes de l’economia social i solidària d’Osona. Va començar a les 10 del matí amb una tertúlia sobre boscos comestibles, va continuar amb una visita al camp, l'hivernacle i el bosc comestible del Banc de Llavors, un taller sobre cereals de varietats antigues, un taller de cuina amb les collites dels horts, un tast de tomàquets tradicionals locals i un de plats cuinats amb les collites dels horts, entre altres.

Més enllà d'aquestes dues jornades, quines activitats d'ESS ens esperen a Osona?

El dia 15, la cooperativa Cardant Cultura, una de les últimes i interessants incorporacions a la xarxa, organitza al seu local de Can Grau, a les Masies de Roda, un acte sobre cinema d’escalada a càrrec d’Abel Arderiu. O el dia 22, Pol·len Edicions, que ara també té implantació a la comarca d’Osona, organitza a la biblioteca de Manlleu la presentació del conte ‘I es va fer la llum, un conte per combatre la pobresa energètica’, a càrrec d’Irene Gonzàlez, d’Enginyers Sense Fronteres.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central també organitza alguns dels actes, des de formacions sobre intercooperació per enfortir-se, el 20 i 27 de Setembre al LAB, espai de coworking de Manlleu, fins a un cinefòrum, el dia 29, amb la projecció del documental ‘Kiss The Ground’ al Museu del Ter de Manlleu, amb debat posterior sobre com l’agricultura i l’economia solidària poden combatre l’emergència climàtica.

A la xarxa alTERna't representes dos projectes.

Sí. Un d'ells és el Serradet de Barneres, una cooperativa situada a Sant Martí Sescorts en la qual gestionem un ramat d'ovelles lleteres. Fem formatges i altres productes làctics frescos que venem als mercats dels municipis de la comarca d'Osona. És una cooperativa de tres sòcies amb una filosofia de producte quilòmetre zero i funcionant de manera democràtica. Apostem per aliments fets amb recursos d'aquí, amb un ramat d'ovelles que surt a pasturar per aquestes terres, i amb una visió ecològica.

D'altra banda, Mengem Osona és una associació de productors i consumidors amb una botiga física a Vic. La formen sis projectes agroecològics pagesia i transformació alimentària de la comarca que es van unir l'any 2018. Apostem per una alimentació agroecològica, de temporada, de proximitat, directe de les productores a les consumidores, al preu just tant per a les dues parts.

"Creiem que el nostre és un model que a la llarga és més resilient i, per tant, viable".

Es tracta de dos projectes molt interessants i necessaris en un moment com l'actual.

Sí, són projectes en els quals, realment, has de treballar molt. De vegades costa tirar-los endavant i fer-los viables, però portem un recorregut que demostra que es pot fer i que és viable. Creiem que cada vegada hi ha més gent conscienciada. Durant la pandèmia es va treballar molt aquest discurs, de donar suport a la pagesia, al producte quilòmetre zero, i crec que això ha calat.

A més, d'altra banda, davant l'emergència energètica que s'apropa, projectes com els nostres no ens afecten tant aquestes pujades de preu de l'energia. Fem productes de quilòmetre zero, les nostres ovelles pasturen aquí, tenen el menjar a prop. Hi ha granges que han hagut de tancar perquè no es poden permetre el preu que han de pagar pel menjar del bestiar, ja que importen pinso de l'altra punta del món, que ha pujat moltíssim. Creiem que el nostre és un model que a la llarga és més resilient i, per tant, viable.

Afegeix un comentari nou