Albert Piqué: "Molts accidents per allau es podrien haver previngut si no fos pel factor humà"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'entitat va néixer a Catalunya, però a poc a poc ha anat ampliant el seu radi d'acció a nivell estatal. Font: Laura Riba Moliner
L'entitat va néixer a Catalunya, però a poc a poc ha anat ampliant el seu radi d'acció a nivell estatal. Font: Laura Riba Moliner
L'entitat compta amb més de quatre-cents socis i sòcies i una quarantena de professors i professores que imparteixen cursos de neu i allaus. Font: Laura Riba Moliner
L'entitat compta amb més de quatre-cents socis i sòcies i una quarantena de professors i professores que imparteixen cursos de neu i allaus. Font: Laura Riba Moliner
Les formacions estan destinades tant a aficionats i aficionades a la muntanya com professionals del sector. Font: Laura Riba Moliner
Les formacions estan destinades tant a aficionats i aficionades a la muntanya com professionals del sector. Font: Laura Riba Moliner

Albert Piqué: "Molts accidents per allau es podrien haver previngut si no fos pel factor humà"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus és una de les entitats referents en l'àmbit estatal per la gran varietat de formacions que ofereix a totes les persones que fan ús de la muntanya hivernal.

Les allaus són una de les situacions més perilloses a les quals es poden enfrontar totes aquelles persones que surten a la muntanya durant l'hivern, tant les muntanyenques que fan ús d'ella de forma lúdica com les professionals. I és que són diversos els factors que augmenten el perill de produir precipitacions de masses de neu, alguns que tenen a veure més amb la mateixa natura, com ara l'estat de la neu, l'orografia o la meteorologia, però també d'altres com el factor humà.

En qualsevol dels casos, tenir certa preparació i el coneixement suficient per actuar davant d'aquests perills que es produeixen a la muntanya hivernal, és cabdal per tal de prevenir qualsevol accident o reduir l'impacte d'aquest. Per tal d'ajudar a reduir els accidents per allaus als Pirineus, i altres massissos de l'Estat espanyol, l'Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus (ACNA) ofereix formació tècnica sobre nivologia i els perills associats a la neu.

Parlem amb el president de l'ACNA, l'Albert Piqué, sobre la tasca que duu a terme l'entitat, dels perills que suposa la neu i de l'accidentalitat que es produeix a la muntanya hivernal, una activitat que en els darrers anys ha augmentat la seva pràctica.

Parli'ns de l'ACNA, una de les entitats referents en l'àmbit de la neu i les allaus en l'àmbit estatal.

Es va crear a Catalunya l'any 2004, però a poc a poc hem anat ocupant un espai a nivell estatal gràcies, sobretot, a la feina que fem amb les federacions nacionals al voltant de formacions sobre la neu i els perills associats, especialment les allaus. Això ens ha col·locat en aquest context, i el qual ens ha permès créixer. Actualment som una mica més de quatre-cents socis i sòcies, i comptem amb una quarantena de professors i professores que imparteixen cursos ACNA de neu i allaus.

L'activitat principal és la divulgació. I l'eina per dur-la a terme són les formacions amb les quals es transmeten coneixements d'una manera estructurada i orientada a cada persona. També recopilem informació relacionada amb la neu i les allaus; duem a terme trobades i intercanvis d'experiències per vincular professionals i aficionats i aficionades a la muntanya hivernal, i afavorim la relació entre tècnics i tècniques i associacions de països estrangers per potenciar la investigació.

A qui estan dirigides aquestes formacions?

Les formacions van dirigides tant a les persones usuàries de la muntanya, que duen a terme aquesta activitat de forma lúdica, com als professionals i les professionals de la neu. En definitiva, intentem transmetre aquests coneixements a totes les persones que fan ús de la muntanya hivernal.

Com d'important és la coneixença de la muntanya i la neu per evitar riscos?

Realment, les allaus són un problema, i estar format ajuda a evitar riscos. Cada cop hi ha més gent que puja a la muntanya, sobretot a l'hivern. Molta gent passa de fer activitats de resistència a la muntanya estival i s'hi llença a practicar esquí de muntanya a l'hivern. Per això intentem conscienciar la gent i facilitar-los totes les eines possibles perquè puguin gaudir de la muntanya de la manera més segura.

"Intentem conscienciar la gent i facilitar-los eines perquè puguin gaudir de la muntanya de la manera més segura".

Amb quina freqüència es produeixen accidents a la muntanya hivernal?

Desgraciadament, el nombre d'accidents és alt, n'hi ha molts. Cada cop que hi ha un episodi de nevades, en un tant per cent molt alt es produeixen allaus. I cada temporada d'hivern tenim una mitja d'uns set morts per allau a la vessant nord i sud dels Pirineus. Hi ha hiverns que hi ha més activitat, hi ha hiverns que hi ha menys, però tenim aquesta mitja de morts.

L'ACNA s'estructura amb una junta directiva, i a continuació tenim diferents comissions: formació, professional, revista, rescat i accidents. En aquest sentit, la comissió d'accidents fa una gran tasca creant una base de dades de tots els accidents que estan havent-hi per allau a tot el massís del Pirineu, tant al vessant francès com a l'espanyol, com a la resta de la península Ibèrica. Intentem aglutinar qualsevol informació referent als accidents.

Com d'important és que la gent participi en aquesta vostra base de dades?

Poder rebre tota la informació possible d'un accident és molt perquè ens ajuda a parametritzar tota l'accidentalitat que hi ha al Pirineu, i ens ajuda a treure conclusions, i a orientar la formació i els coneixements per a les persones que surten a la muntanya.

La gent, faci ús de la muntanya hivernal de forma lúdica o professional, són prou coneixedores dels perills que suposa la neu?

Penso que cada cop hi ha més consciència. Nosaltres treballem per dotar aquestes persones d'eines perquè tinguin més facilitats per adquirir més coneixement del terreny amb el qual tenen contacte. Realitzem una mitja de seixanta o setanta cursos de formacions cada temporada per a gairebé cinc-centes persones. Per tant, això vol dir que cada cop hi ha més gent que està formada.

Malauradament, l'accidentalitat tampoc baixa. Cada cop hi ha més gent que ha passat de les curses de muntanya a l'esquí de muntanya, hi ha hagut una explosió, i potser són aquestes persones les que han tingut un bagatge menor que el que tenen les persones que han fet muntanya tota la vida. Encara trobes gent que no saben les eines fonamentals per sortir a la muntanya o l'equipament per fer-ho a l'hivern. És una realitat i intentem arribar també a tota aquesta gent.

Davant perills com les allaus, des de fora, potser, tenim al cap un perfil de persona que té molta cura a la muntanya hivernal.

No necessàriament. Les estadístiques han demostrat que molts dels accidents es podrien haver previngut si no hagués sigut pel factor humà. Els coneixements hi són, però de vegades hi ha hagut trampes mentals que han portat a les persones cap al perill. Hem tingut indicis de situacions en les quals la informació, l'estat del mantell o de la meteorologia, deien que no s'havia de continuar, i s'ha continuat. I no només en les nostres fronteres. El factor humà és un dels trets més importants que provoca més accidents.

"El factor humà és un dels trets més importants que provoca més accidents".

A banda de les allaus, quins altres perills comporta la muntanya?

Estem molt centrats en el tema de les allaus. Però sí que és cert que també hi ha altres perills a la muntanya hivernal. Accidents de muntanya hi ha de tota mena, a causa del medi, la meteorologia o altres aspectes. A la banda més occidental del Pirineu, a l'Aragó, l'any passat hi va haver un episodi de molt fred, amb una gran nevada i pluja. La muntanya es va quedar molt gelada i durant una setmana hi va haver molts accidents i fins a cinc morts pel gel. També intentem conscienciar I advertir d'aquests perills, però la realitat és que ens centrem molt en les allaus.

Com afecta el canvi climàtic en la relació que té el sector amb la muntanya hivernal?

El canvi climàtic és una realitat, és innegable que hi ha milions de persones desplaçades pel canvi climàtic i que, si no som capaços de controlar les emissions de CO2, deixarem als nostres fills i nets un planeta molt complicat per viure. No obstant això, a les nostres latituds, si més no, no hi ha una gran afectació. S'han fet diversos estudis darrerament que diuen que a escala climatològica la temperatura ha pujat un grau i mig en els últims cinquanta anys. Però també és cert que aquest increment de la temperatura ha estat centrat en els mesos més calorosos de l'any. Mentre que a l'hivern la temperatura ha pujat molt poc.

Com pot afectar això al nostre medi? Està clar que d'aquí a un temps, si continuen pujant les temperatures, l'hivern s'anirà reduint i el mantell es tornarà més escàs. Si passa això, és fàcil que es redueixi l'accidentalitat perquè l'espai i el temps serà més curt.

Afegeix un comentari nou