Aliments que custodien la terra

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Productes elaborats a l'obrador de Can Moragues vinculat amb la Fundació Emys Font: Fundació Emys
Productes elaborats a l'obrador de Can Moragues vinculat amb la Fundació Emys Font: Fundació Emys
Oliveres centenàries de la finca de Mas Pitoia Font: Grup Natura Freixe
Oliveres centenàries de la finca de Mas Pitoia Font: Grup Natura Freixe
Segura Viudas ha signat un acord de custòdia amb l'entitat Seo Bird Life  Font: Heredad Segura Viudas
Segura Viudas ha signat un acord de custòdia amb l'entitat Seo Bird Life Font: Heredad Segura Viudas
La Iaeden en col·laboració amb l'entitat Gob Menorca promou un projecte de custòdia agrària Font: Iaeden
La Iaeden en col·laboració amb l'entitat Gob Menorca promou un projecte de custòdia agrària Font: Iaeden

Aliments que custodien la terra

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Una agricultura que protegeixi la flora, la fauna i el paisatge és possible. A través de la custòdia agrària, els espais agraris també poden promoure la biodiversitat i la conservació de la natura.

A Riudarenes la Fundació Emys treballa per la conservació de la natura. Protegeix zones humides i desenvolupa projectes específics centrats en espècies com la tortuga de rierol, actualment protegida. En la finca de Riudarenes on es troba la fundació també es produeix: es practica l'agricultura, agricultura de custòdia. "L'agricultura és una pràctica que té una alta relació amb el territori. Una mala gestió agrícola pot afectar greument la conservació de la biodiversitat del territori però una bona pràctica agrícola pot afavorir considerablement la seva conservació." Així explica la Fundació Emys la relació entre agricultura i conservació. L'entitat comercialitza els seus productes agraris, i també els elabora a l'obrador de Can Moragues, produint melmelades (de figues amb ratafia, de pera amb menta, de tomàquet amb farigola o poma amb canyella) i salses (allioli, brava o sofregit), en col·laboració amb una entitat social.

En les riberes de l'Ebre el Grup de Natura Freixe treballa per la conservació de l'hàbitat de ribera. També protegeixen el paisatge característic d'oliveres centenàries, per evitar la pèrdua d'habitats i biodiversitat tant als camps de cultiu com a les zones de transició amb els aiguamolls protegits de la Reserva Natural de Sebes. Per això elaboren l'Oli Mas Pitoia: potencien l'agricultura ecològica i bones pràctiques agràries que estiguin en harmonia amb la conservació de la natura. Alhora és una font d'ingressos que es reinverteixen directament en la conservació de la natura. L'entitat també està treballant en una cervesa artesanal que reculli les aromes de la vegetació de la Ribera de l'Ebre.

Custòdia agrària: agricultura i conservació de la natura

La custòdia agrària pot tenir lloc en finques i explotacions agrícoles o ramaderes, prats de pastura, camps de conreu, horts o boscos. Com en les altres modalitat de custòdia, la propietat, en aquest cas els pagesos i pageses, poden subscriure un acord voluntari amb una entitat de custòdia per assolir un objectiu relacionat amb la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge.

Aquest és el cas de Heredad de Segura Viudas, que treballa amb Seo Bird Life en finca vitivinicola de Torrelavit: es produeix amb tècniques respectuoses alhora que es treballa per la biodiversitat, en les vinyes i en l'entorn de la finca, en especial per les aus nocturnes, les papallones i les riberes del Riudebitlles. .

A l'Alt Empordà l'associació Iaeden és una gran impulsora de la custòdia agraria. El paper de la pagesia que amb les seves bones pràctiques contribueixen al manteniment del paisatge i de la biodiversitat de la comarca és clau per a Iaeden. Per això treballen per impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat, enteses com a modeladores del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat. L'entitat ofereix suport i assessorament per fer compatible l'activitat agrícola i ramadera amb la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic dels espais agraris. Com a entitat de custòdia, Iaeden acorda amb els productors l'assessorem en la gestió i conservació dels elements naturals de les seves finques, i alhora promocionem els productes de la seva finca. El catàleg de productes de custòdia ofereix des de productes d'horta, vins, olis o llegums, a recuits i formatges d'ovella ripollesa, elaborats en una desena de finques de l'Empordà.

La custòdia agrària és una de les línies de treball de la Xarxa de Custòdia del Territori, a on es poden dirigir les consultes i rebre assessorament sobre aquesta modalitat de conservació de la natura compatible amb l'agricultura.

Afegeix un comentari nou