Àmbit de la notícia
Ambiental

Altres maneres de fer voluntariat ambiental

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Ciència ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties
    Ciència ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties Font: Mosquito Alert
  • L'Associació Institut Català d'Ornitologia impulsa diversos projectes de voluntariat i ciència ciutadana
    L'Associació Institut Català d'Ornitologia impulsa diversos projectes de voluntariat i ciència ciutadana Font: ICO
  • L'Associació Institut Català d'Ornitologia impulsa diversos projectes de voluntariat i ciència ciutadana
    L'Associació Institut Català d'Ornitologia impulsa diversos projectes de voluntariat i ciència ciutadana Font: ICO
  • Voluntariat pel paisatge de la pedra seca
    Font: Associació Mediambiental La Sínia
  • Wikipedra és un espai web 2.0 sobre construccions de pedra seca
    Wikipedra és un espai web 2.0 sobre construccions de pedra seca Font: Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya
  • Participants en l'experiència de viure sense generar residus
    Participants en l'experiència de viure sense generar residus Font: Fundació Rezero
  • Jo sóc consumidor conscient és una campanya de la Fundació Rezero per promoure el residu mínim en les llars
    Jo sóc consumidor conscient és una campanya de la Fundació Rezero per promoure el residu mínim en les llars Font: Fundació Rezero
  • Es pot col·laborar en el estudis de la Plataforma Cel Net  a Tarragona
    Es pot col·laborar en el estudis de la Plataforma Cel Net a Tarragona Font: Plataforma Cel Net

El treball de camp és imprescindible en l'àmbit del tercer sector ambiental. Però hi ha altres maneres d'esdevenir voluntaris i voluntàries ambientals.

La força del voluntariat és un element clau en qualsevol àmbit per millorar la qualitat de vida de les persones. Una qualitat que no és possible sense un medi ambient sa. El voluntariat ambiental actua millorant la qualitat de l'entorn, però també incidint en els múltiples factors que configuren l'ecosistema causant-ne impactes socials i ambientals. Un voluntari o voluntària ambiental pot dur a terme tasques ben diverses: de vegades intervé directament en el camp per restaurar espais naturals, protegir una espècie amenaçada, retirar residus o col·laborar en censos de fauna. De vegades cal actuar sobre els factors causants de la mala qualitat ambiental, i per tant cal primer estudiar-los. Presentem algunes maneres especials de fer voluntariat ambiental.

 

Col·laborant amb la ciència ciutadana

Des de fa segles el paper del voluntariat ha estat decisiu en la recollida de dades de les diferents estacions meteorològiques. Des del 2008 existeix la Xarxa d'Observadors Meteorològics, formada per un col·lectiu de persones distribuïdes arreu de Catalunya que col·laboren amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aportant informació meteorològica. Aquesta és segurament una de les experiències més antigues de voluntariat i ciència ciutadana. La revolució digital dels últims anys ha facilitat el naixement d'un gran nombre de projectes on ciutadans i ciutadanes voluntaris poden co-participar en la recerca científica. Són les iniciatives de ciència ciutadana, relacionades amb institucions de recerca i/o amb entitats ambientals.

L'Associació Institut Català d'Ornitologia compta amb una gran xarxa de voluntaris i voluntàries que col·laboren en els censos i anellaments d'aus. També impulsen Orenetes.cat, Ornitho.cat o Nius.cat, tres significatius projectes de ciència ciutadana. L'Associació Xatrac és una de les impulsores de Mosquit Alert. L'Associació Paisatges Vius coordina el projecte 1000punts d'aigua. A través de Fenodato, del Creaf, es recullen dades sobre l'estat de la vegetació que ajuden a estudiar els efectes del canvi climàtic en la vida de plantes i animals. Amb Smart Citizen o Citisense la ciutadania aporta dades sobre la contaminació

 

Prenent-se cura del paisatge de la pedra seca

El paisatge és l'expressió de la natura i de la cultura sobre un territori, i per això ens connecta emocionalment amb la terra. Un dels trets definitoris del nostre paisatge és la pedra seca. Són diverses les persones i entitats que treballen per protegir aquest paisatge, restaurant les construccions fetes amb l'art d'unir pedres, sense fer servir cap tipus de morter o argamassa. L'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional vol esdevenir una eina que ajudi a promoure els valors naturals i culturals del paisatge en pedra seca. Fomenten i coordinen les diferents iniciatives que desenvolupen les entitats i organismes per la salvaguarda del patrimoni de pedra en sec, així com d'altres elements de l'arquitectura tradicional agrícola

Són entitats amb les quals col·laboren gran nombre de voluntaris i voluntàries. En són exemples la Fundació El Solà La Fatarella de la Terra Alta, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), el centre Miró Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, el Grup Barraquer el Drac Verd de Sitges, la Unió muntanyenca Eramprunyà de Gavà, l'Associació Pedra Tosca de Les Preses, l'Associació Via Pirena Alt Empordà de Vilajuïga, o l'Associació Mediambiental La Sínia o el Gepec.  

La Wikipedra i l'app de la Pedra Seca faciliten també la participació ciutadana en la protecció del paisatge, ajudant a descriure i geolocalitzar barraques, forns, murs o construccions relacionades amb l'aigua, i fins i tot a recollir el vocabulari associat amb la pedra seca.

 

Esdevenint zero-wasters

Jø Søc Cøcø és un projecte de la Fundació Rezero que promou l'estil de vida Residu Zero. Per fer-ho, connecten accions individuals de consum responsables, és a dir transmeten i donen visibilitat a experiències positives, tot parlant-ne des de l'empatia, i sense defugir contradiccions, emocions, desànim o ironia. 5 famílies han participat  recentment com  a voluntàries en un estudi  en el que intentaven viure un més sense  generar residus. L'experiència derivada d'aquesta forma de voluntariat ha estat publicada per la Fundació i recolllida per la premsa

 

Col·laborar en estudis i recerques d'entitats

ISGlobal duu a terme projectes de recerca que estudien l'impacte de factors ambientals, com per exemple la contaminació de l'aire o de l'aigua o les radiacions, sobre la salut de les persones. Per a poder realitzar els projectes es necessita en algunes ocasions la col·laboració de voluntaris i voluntàries, perquè participin en diferents tasques depenent de l'estudi. Anualment s'organitza una xerrada oberta  per presentar la recerca .

A Tarragona la Plataforma Cel Net convida a participar en els seus estudis sobre la qualitat de l'aire. Demana els voluntaris i voluntàries de comunicar moments en els quals senten pudors o altres tipus de molèsties, com irritació a l'aparell respiratori, ulls, o mal de cap, al Camp de Tarragona. Es tracta d'informació que enforteix el seu estudi i permet tenir un registre independent de l'aire que es respira. 

Mentre que l'Associació  Catalana de Comunicació Científica necessita lectors i lectores voluntaris que els ajudin a identificar bones pràctiques, identificant peces d'informació científica, mediambiental, de salut o tecnològica de qualitat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari