Àmbit de la notícia
Ambiental

Ampans converteix quatre tones de residus en mobles únics

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Els mobles restaurants per l'equip d'AMPANS són únics.
    Font: AMPANS
  • L'objectiu és reutilitzar el 5% de mobles que arriben a les deixalleries.
    L'objectiu és reutilitzar el 5% de mobles que arriben a les deixalleries. Font: AMPANS
  • Les peces estan a la venda al Garden AMPANS.
    Les peces estan a la venda al Garden AMPANS. Font: AMPANS

Vint persones amb discapacitat intel·lectual del Servei Prelaboral i Ocupacional de la fundació participen en un projecte de gestió de residus on aprenen l’ofici de fusteria.

Per fer front a una societat de consum, l’any 2019, la fundació Ampans va iniciar un projecte de reutilització que, després d’un any i mig, ja ha aconseguit reaprofitar quatre tones de residus convertint-los en més d’un centenar de mobles únics que tenen un alt valor social i ambiental.

El Servei Prelaboral i Ocupacional d’aquesta fundació reuneix a vint persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, que mostren interès per la fusteria, el reciclatge i el medi ambient, per dur a terme un projecte que vol aconseguir que el 5% dels mobles que van a parar a les deixalleries del Bages acabin tenint una nova vida després de ser restaurats.

Els participants tenen entre divuit i cinquanta-sis anys i, amb l’ajuda d’un fuster, allarguen la vida útil dels mobles llençats per la ciutadania, al mateix temps que aprenen l’ofici i entenen la importància de la prevenció de residus i la reutilització per al medi ambient.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci del Bages per la gestió de residus. El servei de deixalleries selecciona els objectes i materials que podrien ser reaprofitats i el servei de jardineria facilita el transport del material.

Les peces resultants d’aquesta iniciativa es poden trobar exposades al Garden Ampans on també es poden comprar. Per demanar que es facin a mida cal apropar-se al taller del Servei Prelaboral, al carrer Bernat Cabrera, 10, de Manresa.

La fundació Ampans

Aquest projecte de restauració de mobles vells és una de les moltes tasques que du a terme la fundació Ampans amb persones amb discapacitat intel·lectual. Des de l’any 1965 “acompanyen” i “donen suport” a aquest col·lectiu perquè “puguin desenvolupar els seus projectes de vida, vetllant pels drets i generant suports i oportunitats que ho facin possible”.

La fundació ha creat empreses i serveis que, actualment, ja han donat feina a més de dues-centes persones en sectors com la jardineria, la neteja, arts gràfiques o restauració, entre altres. 

D’altra banda, Ampans també actua en l’àmbit del coneixement, convocant un Premi d'Investigació i d'Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual, impulsant un Postgrau a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i organitzant un Congrés d'Alteracions de Conducta.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari