Andrea Córdoba: "El voluntariat és una llavor que es planta a dins i que va aflorant en consciència ambiental"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Andrea Córdoba, responsable de comunicació i voluntariat de l'Associació Mediambiental La Sínia. Font: Associació Mediambiental La Sínia
Andrea Córdoba, responsable de comunicació i voluntariat de l'Associació Mediambiental La Sínia. Font: Associació Mediambiental La Sínia
El treball en equip és una de les competències que aporta el voluntariat ambiental. Font: Associació Mediambiental La Sínia
El treball en equip és una de les competències que aporta el voluntariat ambiental. Font: Associació Mediambiental La Sínia
L'Acció voluntària en l'àmbit ambiental també aporta a aquelles persones que hi participen un gran coneixement del seu entorn. Font: Associació Mediambiental La Sínia
L'Acció voluntària en l'àmbit ambiental també aporta a aquelles persones que hi participen un gran coneixement del seu entorn. Font: Associació Mediambiental La Sínia

Andrea Córdoba: "El voluntariat és una llavor que es planta a dins i que va aflorant en consciència ambiental"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El voluntariat ambiental que duu a terme l'Associació Mediambiental La Sínia aporta una sèrie de valuoses competències als voluntaris i voluntàries que s'involucren.

L'impacte que té el voluntariat ambiental en la millora de l'entorn natural, la sensibilització ciutadana i la defensa del territori és clau. Multitud d'entitats impulsen jornades de voluntariat ambiental arreu del territori que beneficien, enormement, la conservació dels recursos naturals i la qualitat ambiental. Però a més, com a la resta de voluntariats que impulsa el teixit associatiu, l'acció voluntària també aporta una sèrie de competències a totes aquelles persones dediquen el seu temps a construir un món millor.

Per tal de fer valdre els aprenentatges i les capacitats pròpies de l'acció voluntària i de la seva formació, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya s'ha impulsat la creació d'un catàleg de competències de l'acció voluntària, que recentment s'ha enriquit d'un procés de participació ciutadana. Aquest recurs agrupa, identifica, descriu i desenvolupa, per primer cop, el conjunt de competències i meta-competències que aporta el voluntariat.

L'Associació Mediambiental La Sínia és una de les entitats catalanes que destaquen pel foment de l'acció voluntària en l'entorn natural. La seva responsable de comunicació i de voluntariat, l'Andrea Córdoba, ens parla de la tasca de conservació i restauració del patrimoni natural, cultural i històric de la conca baixa del riu Gaià que duu a terme l'entitat, així com de la gestió activa de l'espai fluvial del conjunt de la conca del riu. Així mateix, ens enumera algunes de les competències que aporta l'acció voluntària en l'àmbit ambiental.

Què us sembla que des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària s'hagi impulsat un catàleg de competències de l’acció voluntària?

La veritat és que ens sembla molt bé. Penso que aquest tipus d'eines són necessàries per fer valdre el voluntariat. I en el nostre cas, l'acció d'invertir el temps per una causa ambiental. Moltes vegades, la gent pensa que el voluntariat ambiental és només recollir residus, perquè són les campanyes més comunes, i les que de vegades tenen més ressò. Però aquesta acció és una petita part de tot el que es pot arribar a fer en un voluntariat ambiental. El catàleg ens pot ajudar a difondre tot el que aporta l'acció voluntària i, per tant, a fomentar-la.

Així que, crear aquest recurs, i que a més pugui estar a l'abast de tothom, és molt valuós tant per a nosaltres, com per a la gent que es vulgui iniciar en el voluntariat i pels diferents agents perquè puguin reconèixer aquestes competències que aporta l'acció voluntària.

"El catàleg ens pot ajudar a difondre tot el que aporta l'acció voluntària i, per tant, a fomentar-la".

Quina importància té el voluntariat en la vostra entitat?

Té molta d'importància. Et diria que gairebé el 95% de la feina que assumeix la nostra entitat no es podria dur a terme sense l'ajut del voluntariat. En definitiva, són tasques que tenen un impacte molt important en el medi ambient i que requereixen moltes mans. Per exemple, l'any passat vam restaurar una font a Santa Coloma de Queralt que havia quedat tapada. Evidentment, necessitem l'ajut de l'administració quant a subvencions, però tota la feina de moure pedres, de fer una escala, de tallar o de plantar, la vam poder fer gràcies al voluntariat.

A l'Associació Mediambiental La Sínia som cinc treballadors i cadascú té la seva tasca concreta, sigui en educació ambiental, en les feines més de dia a dia en custòdia del territori o en altres gestions. I només amb aquestes cinc persones no s'hauria fet ni el 5% de la feina que hem estat fent durant aquests vint-i-cinc anys. Així que, per descomptat, el voluntariat no només aporta molt sinó que és una peça clau en la nostra, i en qualsevol entitat.

Quin tipus de voluntariat feu?

Nosaltres tenim dues branques de voluntariat. Una és la de voluntariat esporàdic, que l'anomenem Gaià Voluntariat. Cada dissabte al matí organitzem una jornada diferent, sobretot depenent de la necessitat del territori. En aquestes jornades no es necessita cap experiència prèvia, ni cap formació, perquè sempre es duen a terme sota la supervisió de l'equip tècnic. Això sí, sempre expliquem molt bé on estem, quines són les feines que s'han anat duent a terme allà i quina activitat durem a terme.

D'altra banda, tenim el voluntariat continu, que és la Xarxa d'Observadors Ambientals de la Conca del Riu Gaià (XOA). En aquest cas, sí que és necessari fer les formacions que nosaltres anem oferint al llarg de tot l'any perquè la tasca de voluntariat es fa de manera autònoma. Són formacions de rastreigs de mamífers, en amfibis, en rèptils o en fauna marina, aspectes que entren dins del programa de custòdia de l'entitat.

Quin és el perfil dels voluntaris i voluntàries en cadascuna dels dos tipus d'accions?

En les accions de Gaià Voluntariat, el públic que ve acostuma a ser més familiar; en el cas de la XOA, són persones que estan interessades per l'entorn, que volen conèixer més i que estan disposats a involucrar-se. En aquesta segona branca, tenim més informació sobre el que poden aportar els voluntaris i voluntàries gràcies a les observacions que ens fan a través dels formularis. De cara al futur valorem fer entrevistes, ja que tenim pensat reestructurar una mica les línies d'actuació de la XOA.

Pel voluntariat esporàdic no caldria perquè sempre es fa sota una supervisió. I, de fet, està clar que la persona que s'adreça a una entitat ambiental és perquè ja té aquesta sensibilitat per l'entorn i vol contribuir d'alguna manera en conservar la biodiversitat, en protegir el territori, o fins i tot, simplement conèixer-lo. Personalment, quan vaig començar amb el voluntariat a La Sínia, estava interessada a conèixer el meu voltant perquè no el coneixia, no sabia com es deien les espècies dels arbres amb els quals em trobava cada dia.

Per fer voluntariat s'ha de tenir predisposició i interès, però calen altres aptituds com la responsabilitat o el compromís.

La persona que es dirigeix a una entitat ambiental o social és perquè ja té aquesta espurna dins seu que la crida a contribuir d'aquesta manera. Però, com bé dius, també es necessiten altres aptituds, com per exemple el treball en equip. Tenim un grup de voluntariat del Corriol Camanegre en el qual el treball en equip és el pilar fonamental. El mateix grup, de manera interna, s'organitza. Tot i això, sempre estem intervenint o supervisant, o l'Hèctor Hernàndez com a tècnic de custòdia, o jo com a coordinadora de voluntariat.

El treball en equip també es treballa en les jornades de voluntariat esporàdiques. De vegades ens trobem amb equips de trenta persones i totes ens hem d'organitzar per dur a terme la jornada de manera eficaç.

"Una de les competències que es van adquirint és el coneixement total de l'entorn".

Què aporta als voluntaris i voluntàries fer aquest tipus d'accions?

Coneixement i reconeixement de l'entorn, per exemple. Com et deia en el meu cas personal, amb la XOA una de les competències que es van adquirint és el coneixement total de l'entorn. Saber on ets i reconèixer què està al teu voltant. I això aporta una sèrie de beneficis a nivell personal i, fins i tot, a nivell de salut tant física com mental. De vegades, es contempla la natura com quelcom extern a nosaltres, però quan comences a apropar-te, a involucrar-te i a treballar amb ella, t'adones que tu formes part de tot allò. I que, realment, sense allò, no pots viure.

D'altra banda, sigui en el voluntariat ambiental o social, crec que el fet de dedicar-hi temps ens ajuda a créixer com a persones. El més valuós que tenim és el temps, sempre anem a correcuita i intentem guanyar temps a tot. I disposar d'unes hores del teu temps personal en un benefici comú, o en el benefici d'altres persones, a tu, com a persona, t'ajuda molt a créixer i a ser més solidari.

Quines altres competències aporta el voluntariat ambiental?

Moltes altres coses, però podríem dir el respecte, l'empatia o la iniciativa per proposar coses. En les jornades de voluntariat treballem amb un objectiu concret, però hi ha molta gent i tothom té el seu punt de vista. Durant aquestes trobades, on cadascú pot dir la seva, i tot i que hi hagi opinions diferents, sempre s'intenta arribar a un punt comú. Potser no és per benefici propi, sinó per benefici de tots en general. Intervenir, reconèixer la feina dels altres i aportar el que tu penses.

També la responsabilitat o el compromís que prens a l'hora de protegir el teu entorn. Són dues competències que s'arrelen fermament amb el voluntariat i que també ens acompanyen fora del voluntariat. En el cas de la recollida de residus a una platja o a un bosc, on els voluntaris i voluntàries veuen més residus que plantes, se'ls encongeix el cor. La gent es queda molt tocada, s'emporta aquell record a casa seva i a l'hora de consumir és molt més conscient. És una llavor que es planta dins i que, de mica en mica, va aflorant en una consciència ambiental.

"Tots aquells coneixements que adquireixes, els vas arrelant profundament".

Les competències que s'aprenen durant l'acció voluntària ens poden ajudar en el sector professional?

I tant. Com a exemple, el meu cas. Jo de formació soc fotògrafa, però des de ben petita, quan venien a l'escola a fer jornades de voluntariat, he estat en contacte amb La Sínia. Així que vaig començar a participar en jornades de voluntariat. Tots aquells coneixements que adquireixes, els vas arrelant profundament, i com també vinc del món del lleure, això em va donar la possibilitat de donar suport a les jornades ambientals a les escoles, al voltant d'un contingut més senzill.

Gràcies a la tasca prèvia que havia fet com a voluntària, més tard vaig començar a treballar en petites accions d'educació ambiental. I a partir d'allà, vaig anar creixent. Com més t'impliques, més coneixes i més aprens. De mica en mica, vaig passar als camps de treball d'estiu amb joves de Catalunya i Internacionals. I després de tanta implicació amb el voluntariat, i les competències que havia adquirit, al final em van oferir portar la part de coordinació de voluntariat. No s'ha d'esperar rebre res per la tasca que fas, però l'acció voluntària, al cap i a la fi, enriqueix moltíssim.

Afegeix un comentari nou