Àmbit de la notícia
Ambiental

Andrea Lamount: “Reivindiquem el canal sonor i musical per sensibilitzar sobre el canvi climàtic”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Andrea Lamount és la fundadora de l'ONG Sound Earth Legacy. Font: SEL.
    Font: SEL

La documentalista barcelonina ha fundat la primera ONG que treballa per preservar el llegat acústic de la Terra.

La documentalista Andrea Lamount és la fundadora i directora de Sound Earth Legacy (SEL), la primera organització sense ànim de lucre que treballa per preservar el llegat acústic del planeta Terra. SEL, ubicada a Barcelona, va néixer el 2020 per fer activisme sonor i mediambiental, per sensibilitzar sobre la cura de l’entorn natural i per divulgar projectes pioners científics que busquen solucions per acabar amb el canvi climàtic.

Els projectes de SEL giren al voltant de la preservació dels paisatges sonors naturals com a part essencial del patrimoni sensorial. Artistes com John Talabot, Agoria i Ben Frost ja s’han sumat al projecte Planetary Music, a través del qual produeixen temes inèdits que reprodueixen sons de la natura i, alhora, es capten fons per a la divulgació científica.

Lamount explica els detalls d’aquest projecte en aquesta entrevista.

Quan va néixer Sound Earth Legacy i per què?

La idea inicial de Sound Earth Legacy neix a finals del 2017, però no és fins el 2020 quan sorgeix amb força, durant la pandèmia, en un moment on tinc més espai per poder desenvolupar-la i finalment constituir-la com a ONG. 

Sound Earth Legacy engloba la meva manera d'entendre i percebre el món, i aquesta manera és des de la sensorialitat i més en concret a partir de la seva paleta sonora. La nostra missió és fer arribar a través del canal auditiu la nostra reconnexió amb la natura i crear el propòsit de voler cuidar-la.

Com relacioneu la natura amb els sons?

El nostre objectiu és reivindicar el canal sonor i musical per comunicar i sensibilitzar sobre el canvi climàtic i la necessitat de protegir els entorns naturals més vulnerables. El canal sonor és el primer que ens connecta amb el món, que ens permet entendre i relacionar-nos amb el nostre entorn. Des de SEL també creiem en el poder empàtic d'aquest canal per generar una consciència i impacte social.

Quantes persones formen part de l’equip de SEL?

Som un equip multidisciplinari que ve de la indústria musical, la cooperació internacional, el cinema i la comunicació. La nostra missió és mitigar el canvi climàtic donant veu a projectes científics a través del so i la música. SEL és una organització pionera, on posem per primera vegada el focus en el poder del so com element clau per a la conservació dels ecosistemes.

Conformen l'equip la Goergia Taglietti com a Relacions estratègiques i externes, Roger Figueras com a Director artístic, Montse Galeano com a Directora de Comunicació, Sira Plans, dissenyadora gràfica, i Carmen Galán, dissenyadora web de l'estudi Einagràfic. 

És una organització molt particular i innovadora. Hi ha més entitats que es dediquin a sensibilitzar sobre el medi ambient a través de la música?
Creiem que tan concretament com a tal no, però si poden haver-hi projectes més en l'àmbit artístic i multidisciplinari. 

En què consisteix Planetary Music?

Planetary Music és un projecte pioner de finançament col·lectiu on, a la seva primera edició, hem seleccionat a destacats ambaixadors sonors nacionals i internacionals per a crear temes musicals inèdits produïts amb sons de la naturalesa la descàrrega de la qual contribuirà a la realització de projectes de divulgació científica.

Quina resposta ha tingut?
La setmana passada vam llançar Planetary Music després de molts mesos de treball i la resposta ha estat positiva. És el nostre primer projecte, temes -a manera d'experiència sonora- produïts amb sons de la Terra i d'expedicions científiques. El punt on ciència i música convergeixen.  

Destaquem també la resposta que ha tingut entre els artistes, que s'han volgut sumar a la causa i han col·laborat creant temes únics en una experiència molt especial. 

En quin punt es troba ara l'entitat?

Actualment donem suport al projecte ‘Black Coral symphony’, la primera expedició ecoacústica al bosc de Corall Negre de Lanzarote. Al contrari que els boscos de corall negre situats en latituds tropicals, els coneixements que existeixen avui dia d'aquests hàbitats en tota la Macaronèsia, i per tant a Canàries, segueixen sent extremadament limitats degut sobretot a les limitacions físiques i biològiques que planteja la seva exploració en comparació dels seus homòlegs tropicals. 

Quins altres projectes de futur teniu com a organització?

A més de Planetary Music, comptem amb línies de treball com "àrees sonores protegides" on volem posar en valor els paisatges sonors tant pel seu valor ecològic com social, així com projectes de XR Media on explorem els vincles empàtics entre els humans i el planeta a través d'experiències immersives. 

Busqueu persones voluntàries o entitats aliades?

Sí, sempre estem obertes a propostes, aliances amb sector públic i privat, i també d'aquí poc llançarem un ‘call to sound recordist’ que vulguin gravar sons de llocs on encara no podem arribar, creant així una xarxa de ecoacústics arreu del món.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari