Animals a la ciutat, els coneixes?

Associació Animal Latitude
Autor/a: 
Associació Animal Latitude
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Animals a la ciutat, els coneixes?

Autor/a: 
Associació Animal Latitude
Associació Animal Latitude

Resum: 

A Barcelona podem trobar les cotorres argentines, colònies de gats, tortugues de florida, porcs senglars, ... animals exòtics i autòctons en el mateix espai.

Animals a la ciutat és un nou projecte d’educació i sensibilització que es porta a terme a la ciutat de Barcelona, organitzat per l’Associació Animal Latitude, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d’altres organitzacions i ens públics.

Aquest projecte d'educació i sensibilització ambiental neix amb l'objectiu de generar consciència ambiental i oferir informació sobre els animals que viuen a la ciutat de Barcelona, tant exòtics, autòctons com domèstics. Conèixer quina és la relació de la fauna urbana amb la societat, la seva gestió i la problemàtica actual. El que es pretén és generar consciència ciutadana sobre el fet de tenir mascotes, i sobretot, els greus casos d’abandonament; fomentant el coneixement, la tinença responsable, la protecció i la defensa dels animals a la ciutat.

El projecte comprèn una sèrie d'accions, des de xerrades a cursos formatius, etc. Segons l’activitat, va dirigida tant a infants com públic general i públic especialitzat (persones potencialment transmissores de la informació transmesa, que estiguin vinculades al sector de la comunicació ambiental, l'educació i el lleure, al sector de la protecció i defensa dels animals, al sector del medi ambient i/o sostenibilitat).

La gestió de la fauna urbana.

Aquests darrers anys s’ha constatat la proliferació de poblacions d’animals tant espècies exòtiques invasores com domèstiques a les zones urbanes (cotorres argentines, colònies de gats, tortugues de florida, porcs senglars, etc.), que han derivat en problemes de convivència entre ells i les persones que viuen a la ciutat, així com amb els animals autòctons. Situacions que també han implicat un cost econòmic, derivat de les tasques de gestió de la fauna urbana per ens públics, així com protectores i d’altres centres de recuperació animal

Per altra banda s'ha constatat el desconeixement per part de la població en general sobre els animals, les seves necessitats, la tinença responsable dels mateixos i la problemàtica que poden ocasionar en cas de fuga o abandonament.
Aquest projecte pretén formar i informar a la població per a aconseguir que es fomenti la tinença responsable, i generar consciència ciutadana sobre la selecció d'animals de companyia de forma adequada (procurant evitar animals exòtics), la protecció i la defensa dels animals.

En el cas que ens trobem un animal salvatge, ferit o en una situació de perill per a ell i els ciutadans, hem de trucar al 112. Els Agents Rurals són els encarregats de lidiar amb aquestes situacions, i es compta amb els centres de recuperació de fauna, per a poder atendre aquests animals. Si tenim els coneixements bàsics de primers auxilis per animals salvatges, també els podem agafar nosaltres i portar-los a un centre de recuperació de fauna salvatge. ( veure Qué cal fer si trobeu un animal salvatge ferit o orfe?)

Centres de Recuperació de Fauna Salvatge.

A Catalunya existeixen diferents Centres de Recuperació de Fauna Salvatge (CRFS) dependents de la Generalitat de Catalunya. Aquests centres s’encarreguen de guarir i cuidar aquells individus de fauna salvatge autòctona que, per diverses raons, es troben ferits o orfes. L’objectiu final, és rehabilitar aquests animals de manera que es puguin alliberar altre cop a la natura amb plenes garanties de supervivència. D’altra banda, també es porten a terme projectes de cria en captivitat d’espècies amenaçades amb la finalitat de reintroduir-les en àrees on han desaparegut. Els CRFS són doncs, de gran importància en la protecció de les espècies, no sols com a hospitals exclusius d’aquests animals, sinó també com a centres de referència en la conservació “ex-situ” de la fauna amenaçada. Un d’aquests CRFS és el de Torreferrussa, creat l’any 1980, un dels pioners i importants d’Espanya (informació de Miloca)

En quan a Rèptils i Amfibis, el centre referent és el C.R.A.R.C., Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, ubicat a Masquefa.

Durant l’any 2015, al CRARC hi van ingressar molts exemplars de rèptils i amfibis diferents, alguns d’ells amb històries d’abandonament darrera, fruit de la irresponsabilitat dels seus propietaris. Van rebre visitants inesperats, com una cotorra argentina o un gat mesquer, res a veure amb un rèptil, però que com a centre de recuperació en xarxa, van poder canalitzar a altres centres de fauna que gestionen aquestes espècies. El C.R.A.R.C és una institució dedicada a la rehabilitació de fauna silvestre amb la finalitat de retornar-la al seu hàbitat natural, promoure la recerca científica i l’educació ambiental. (info CRARC)

Animals exòtics.

A Barcelona també podem trobar aus exòtiques, conills i cobaies abandonades, etc. Una organització que treballa també en xarxa amb el C.R.A.R.C. i el CRFS de Torreferrussa, és APAEC (Associació de Protectora d'Animals Exòtics de Catalunya). Aquesta és l'entitat a la que ens podem adreçar si trobem un animal exòtic. APAEC és un equip de voluntaris i amants dels animals que sorgeix davant la necessitat de crear unes bases en les quals es contemplin als animals exòtics, destinats a animals de companyia, com a éssers dignes de protecció, cures i afecte.
La comesa d'aquesta associació és protegir a tots els animals exòtics i formar a la gent tant en les seves cures com en la necessitat de controlar-los perquè no acabin sent un problema en el mitjà natural.
Aquesta organització es preocupa per la fauna autòctona i ajuda a la retirada d'exòtics que, per abandó o pèrdua, envaeixen els nostres jardins, fonts, parcs o carrers, és per això que recullen aquests animals per buscar-los una llar on puguin continuar la seva vida sense suposar cap tipus de risc per a la fauna autòctona. (+info grup facebook)

Animals domèstics.

Actualment quan ens trobem un gat o un gos abandonat, tenim al nostre abast un número enorme de protectores, refugis o centres que poden ajudar en el seu rescat, i futura recerca d'una llar per aquest animal. Si veiem un gos perdut, hem de contactar amb el Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CAAC), (tel. 934 284 417). I si veiem que maltracten un animal, ens hem de posar en contacte amb l'Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona (OPAB) (tel. 93 567 08 15, email: opab@bcn.cat), també si localitzem una nova colònia de gats.

Tinença responsable.

Adjuntem en aquest article la Guia ràpida de la tinença responsable, creada amb l’objectiu d’educar al propietari sobre la convivència amb una mascota. Aquesta guia recopila un conjunt de recomanacions veterinàries sobre tinença responsable i informa al propietari sobre les seves obligacions i els drets de la mascota. Els principis de tinença responsable vetllen pel benestar físic, de nutrició i de comportament de l’animal.

Com diu Josep A. Gómez Muro, president del COVB, «Un propietari informat des del principi, amb consciència dels compromisos que adquireix amb l’animal que té a casa, és molt difícil que arribi a pensar en abandonar la seva mascota».

Animals marins

Al mar de Barcelona també hi ha altres animals, que hi viuen tot i les condicions pròpies d'una ciutat gran amb port. Uns d'aquests són els dofins, i si sou afortunats, i ja sigui passenjant pel litoral com arribant en vaixell a la ciutat en veieu o el podeu fotografiar o filmar, ho podeu compartir a Dofins Metropolitans, projecte coordinat per SUBMON.

Voleu col·laborar?

Si sou una entitat, escola, empresa o ens públic que us interessa col·laborar amb el projecte Animals a la Ciutat, ens podeu escriure a l'Associació Animal Latitude al correu electrònic info@animallatitude.org.

Facebook: Animals a la Ciutat

Afegeix un comentari nou