Àmbit de la notícia
Ambiental

Apropant-nos a la nostra fauna amb Naturaprop

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • La guilla (imatge:Eduard Marquès)
  • El teixó s'apropa a l'aguait a la nit (imatge:naturaprop.com)
  • Els ocells del bosquet de Can Vidal (imatge: naturaprop.com)
  • L'aguait de Can Teixó (imatge:naturaprop)

Els animals són al bosc pel qual passeges, però has de saber-los observar, i sobretot, no espantar-los. Amb la proposta de Naturaprop podràs fer-te invisible i apreciar la nostra fauna al seu entorn natural.

Naturapop és una iniciativa per apreciar la fauna autòctona, que ha sorgit al poble de Sant Esteve de Guialbes, al Pla de l’Estany, amb la col·laboració d'una familia pagesa amant del seu entorn, els Ginebreda, i els tres naturalistes aficionats Esteve Ginabreda, Toni LLobet, i Xavier Puig. 

Animals fent la seva dia i nit

Al bosquet de Can Vidal s’hi han instal·lat una sèrie d'aguaits, com el de Can Teixó, des d'on es pot observar la presència d'animals, tan diürns com nocturns, a una distància realment curta gràcies a la “nostra invisibilitat”. Als aguaits hi ha còmodes cadires, llum tènue, endolls i connexió a internet, i es pot fer “guàrdia“ fent un mos o xerrant en veu baixa.

Durant les hores de llum, es pot apreciar l’activitat dels ocells de bosc –mallerengues, pit-roigs, raspinells, durbecs, cargolets, merles, gaigs, tudons, pinsans…- que fan vida al voltant de l’aguait, aprofitant les menjadores, les caixes-niu i la bassa que tenen preparades en l’entorn tranquil i protegit.

El picot garser i l’esquirol també s’acosten, al matí i a darrera hora, a menjar avellanes i a beure. De vegades hi ha sorpreses, com un esparver fent-se un bany a la bassa o, més sovint, una mussaranya o un ratolí de bosc que apareixen a pocs pams del vidre. Un dels grans atractius de Can Teixó és que els animals es poden veure de ben a la vora, i no calen prismàtics ni grans teleobjectius per gaudir-ne.

A la nit apareixen les estrelles de Can Teixó: genetes, teixons i guineus, que s’hi acosten i fent la seva al voltant de l’aguait sense que els destorbi el més mínim la nostra presència.

Una visió real de la fauna en el seu hàbitat, que és el nostre

Aquesta iniciativa és tota una experiència de connexió amb la naturalesa, i ens apropa a una visió realista de l’activitat de la nostra fauna, paradoxalment una gran desconeguda, respectant entorns i ritmes naturals dels animals.

Per tant, té una funció de gran valor per a l’educació ambiental, sobre tot perquè permet apropar les persones, i els infants, a una visió dels animals no artificial ni alterada, sinó contextualitzada amb el seu hàbitat real, que és compartit amb nosaltres.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari