Aprovació del Pla Director de la Costa Brava: gran pas endavant, però insuficient per a SOS Costa Brava
Comparteix
Està previst que el pla entri en vigor a finals d'any i que eviti la construcció de 15.000 habitatges, la meitat del que permet la normativa actual.
Entitats ambientals que lluiten contra les amenaces que planen sobre el medi ambient, el paisatge i la qualitat de vida a la Costa Brava, com ara la Plataforma SOS Costa Brava, han celebrat l'aprovació del pla director de la Costa Brava, que està previst que entri en vigor a finals d'any i que eviti la construcció de 15.000 habitatges, la meitat del que permet la normativa actual.
SOS Costa Brava ha demanat a la Generalitat de Catalunya "més valentia i coratge" per aprovar "desclassificacions massives de sòl en tots els sectors urbanitzables pendents de desenvolupament i als sòls urbans no consolidats.
Després d’haver fet una primera valoració del Pla Director urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí, aprovat provisionalment per Acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, la plataforma considera que el pla és "clarament insuficient per salvar la greu situació urbanística en la què es troba la Costa Brava". L'entitat creu que el PDU no afronta en la seva integritat el problema de les prop de 250 noves urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis del litoral gironí.
També consideren que ha deixat al marge de la seva revisió el planejament de cinc municipis costaners amb potencial de creixement excessiu, manifestament insostenible i que havien d’ésser tractats i abordats: Palafrugell. Palamós, Castell Platja d’Aro, Calonge i Castelló d’Empúries.
Tot i això, SOS Costa Brava reconeix el fet que amb l'aprovació inicial d'aquest PDU es protegeixen 1.326 hectàrees de sòl i prop de 84 sectors on no es podrà edificar. També destaca, entre altres aspectes, la confirmació de la desclassificació del sector d’Aiguafreda a Begur, de la Cala Morisca a Tossa de Mar i de nombrosos sectors urbanitzables a Begur, Pals, Lloret i a altres indrets del litoral gironí.
Aprovació provisional del #PDUSolsNoSostenibles de la #CostaBrava. Un gran dia que mereix un brindis de celebració!!15.000 cases menys i 1.200 ha de territori salvades. Un fita més de l'ecologisme amb triomfs sonats com Aiguafreda, Morisca, Giverola, Cala Banys i PEIN a Montcal pic.twitter.com/IGeg8H3wgW
— SOS Costa Brava (@SosCostaBrava) November 19, 2020
S’impedirà construir 15.000 habitatges nous
El Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles de la Costa Brava, aprovat provisionalment per la comissió territorial d'Urbanisme de Girona redueix els sectors que quedaran verges al litoral (de 91 a 84) però continua impedint la construcció de gairebé 15.000 habitatges. El document final compleix en un 97% els objectius fixats al pla aprovat inicialment, després d'atendre les informes i les més de 300 al·legacions presentades.
El mes de desembre de l'any passat Urbanisme va donar llum verda a l'aprovació inicial del PDU del litoral de Girona. A principis de gener i per guanyar temps, es va implementar una primera moratòria que aturava l'atorgament de noves llicències per construir a primera línia de mar a la Costa Brava i, un mes més tard, la comissió n'aprovava una segona que ampliava la prohibició a segona línia de mar.
Un cop aprovat provisionalment, el PDU haurà de rebre ara segon informe de Costes i l'informe favorable de la Comissió de Territori, que previsiblement es reunirà el mes de desembre. Amb aquest darrer vistiplau, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, podrà signar l'aprovació definitiva i el Pla es publicarà al DOGC i entrarà en vigor al dia següent de la publicació.
Afegeix un nou comentari